Vb 2018: a brazilok vetettek véget az osztrák menetelésnek

Somogyi Zsolt és Török Attila (fotó) jelenti BécsbőlSomogyi Zsolt és Török Attila (fotó) jelenti Bécsből
Vágólapra másolva!
2018.06.10. 17:56
A brazil labdarúgó-válogatott vetett véget az osztrák együttes menetelésének, Ausztria hét győzelem után kikapott – hármat vágtak Neymarék.
GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)

Telt ház.

Még jó: Bécsben lépett fel a világbajnoki címre törő Brazília. A világ két legjobb csapata? Túlzás, de tény: az osztrák csapat az előző hét meccsét egyaránt megnyerte, és ami valamelyes minket, magyar futballkedvelőket is érint, az utóbbi ötön (Uruguay, Szlovénia, Luxemburg, Oroszország és a vb-címvédő Németország ellen) már Franco Foda szövetségi kapitány irányított, aki Szabics Imrét kérte fel segítőjének. A brazilok fellépése a világon mindenhol ünnep, Tite kapitány csapata egyébként az elmúlt hat meccsén ötször győzött, Anglia ellen ért el döntetlent.

Nem volt tehát meglepő, hogy az Ernst Happel Stadion melletti pizzériában egy óra kellett ahhoz, hogy az agyonterhelt pincér kihozzon egy pohár sört, az aréna körüli minden kolbászos előtt kígyózott a sor, vitték a piros osztrák mezt, mint a cukrot (annak idején mintha mindig fehér mezben, fekete nadrágban játszottak volna az osztrákok), árulták a két csapat nevével ellátott zászlókat, ezen a délutánon mindent el lehetett adni a stadion környékén…

Három órával a meccs előtt annyi időnk volt, hogy a Duna-parti elegáns szállodában egyetlen szóra megállítsuk Szabics Imrét, aki örömmel üdvözölte korábbi válogatottbeli csapattársát, a meccsre kilátogató Buzsáky Ákost, de az osztrák szakmai csapat tagja elnézést kért, mondván, neki ilyenkor még dolgoznia kell: a szögletek, szabadrúgások, bedobások elvégzését, elhárítását még egyszer, a meccs előtt utoljára át kellett beszélni.

Szabics Imre és Buzsáky Ákos a meccs előtt (Fotó: Somogyi Zsolt)
Szabics Imre és Buzsáky Ákos a meccs előtt (Fotó: Somogyi Zsolt)



Duna-part ez is, mint otthon, de valahogy egészen más a labdarúgást körülvevő miliő… Igaz, Ausztria sem megy a vb-re, de öt ilyen felkészülési meccs után az égbe szökik errefelé a futball-láz, senki sem nevetgél a nemzet csapatán, nem követelik a kapitány lemondását (még szép…), és bár senki sem nevezi így a csapatot, az nagyon szerethető.

A legtöbb szempár persze Neymart figyelte. A PSG világsztárja sérüléséből felépülve a Horvátország elleni mérkőzésen tért vissza (a liverpooli Anfielden, semleges helyszínen 42 ezer ember azért csak megtekintette azt a mérkőzést is), és már akkor villogtak a vakuk, amikor leszállt a buszról a bécsi stadionnál, majd kisétált megnézni a gyepet. Abban a pillanatban, különleges üdvözlésképpen leszakadt az ég, így Neymar visszaiszkolt az öltözőfolyosóra – zápor miatt csúszott nemrégiben az osztrák–német meccs időpontja és a klagenfurti gyepszőnyeg, vagyis az osztrákoknak nem volt meglepő a hirtelen jött nyári zivatar.

Mire a házigazda nem sokkal negyed négy körül kikocogott melegíteni, már ragyogóan sütött nap: Szabics Imre piros edzőpólóban, fekete rövid nadrágban vezényelte a gyakorlatokat, majd amikor Kassai Viktor jelt adott a kezdésre, már elegáns öltönyben feszített a kispad előtt.

De addig… A hangosbeszélő egyesével megszólította a szektorokat, majd felolvasta az összeállítást, a fesztiválhangulatra jellemző, hogy amikor a szpíker Neymar nevét kiáltotta, a közönség (48 500) üdvrivalgásban tört ki, majd feje felett kezdte pörgetni a piros-fehér osztrák sálakat. És miközben a kivonulás előtt a Radetzky-induló dallamára a stadion zászlóerdőbe burkolódzott, a folyosón az NB I osztályzataink alapján legjobb játékvezetője az alagútban a Real Madrid csillagának, Marcelónak a figyelmét hívta fel a futballszerelés előírásszerű viselésére.

A tatabányai játékvezető két perc és negyven másodperc elteltével fújt először határozottan a sípjába, amikor Neymar kapott egyet a bokájára, de fél perc múlva, amikor a Manchester City sztárja, Gabriel Jesus elesett, már továbbot intett – a hazai közönség egyetértő felhördülését kiváltva. Miközben azon merengtünk, melyik osztrák játékos meze lehet az utcai árusoknál a sláger, Xaver Schlager csinált egy jó cselt (a Salzburg 20 éves játékosa vasárnap negyedszer volt válogatott), majd Casemiro lőtt 25 méterről nem sokkal a bal felső sarok mellé.

Casemiro nem csak a lövésével keltett feltűnést (Fotó: Török Attila)
Casemiro nem csak a lövésével keltett feltűnést (Fotó: Török Attila)



Elég sok brazil zászlót láttunk, de nem szervezetten érkeztek a dél-amerikai drukkerek, elvegyültek a hazaiak szektoraiban – feszültségnek, durvaságnak nyoma sem volt.Alig telt el húsz perc, amikor ízelítőt kaphattunk abból, miért ért el az osztrák válogatott mostanában szép eredményeket: a Schalke légiósa, Alessandro Schöpf lőtt kapásból, ragyogó mozdulattal nem sokkal a kapu mellé, majd brazilos, egyérintős akció végén a West Ham United profija, Marko Arnautovic került ígéretes helyzetbe, de kevéssel a léc fölé emelt.

No, igen: azért Szabics Imréék helyzetét megkönnyíti, hogy van kikből válogatni, a Premier League-ben, a Bundesligában szereplő futballistákból áll össze a szomszéd csapata. Azt látni lehetett, hogy a szervezett védekezés az elsődleges szempont, hátul stabilan, fegyelmezetten futballozott a házigazda, bevett fordulat, hogy igyekeztek lezárni a kapujuk felé vezető utat, más kérdés, hogy a Neymar-Coutinho háromszögeléshez nem kell nagy terület: elképesztő volt, ahogyan szűk helyen cseleznek, passzolnak a brazilok.

Akik aztán megszerezték a vezetést. Marcelo távoli lövését követően saját csapattársról Gabriel Jesus elé pattant a labda, s a Manchester City 21 éves csatára elegánsan a bal sarokba csavarta. A gól nem tett jót az osztrákok idegeinek, Stefan Lainer odalépett Neymarnak, aki a földön maradt, ráijesztve a brazilokért szorítókra: pontosan egy héttel a Svájc elleni világbajnoki csoportmeccs előtt nem lenne szerencsés megsérülni (az ötszörös világbajnok aztán Costa Rica, majd Szerbia ellen lép pályára Oroszországban), de a párizsiak támadója feltápászkodott a gyepről.

A brazil vezető gól



Ahhoz pedig tényleg nem kell nagy futballstratégának lenni, hogy észrevegyük: egészen más sportág, amelyet a sárga mezes brazilok bemutattak időnként – szemmel követhetetlen ritmusváltások, simogató labdakezelések, finom perdítések, villámgyors beindulások. Miközben, el lehet ismerni ezt is, egy héttel a rosztovi, valódi tétmérkőzés előtt azért vigyáztak magukra a sztárok.

A második félidő elején váratlan visszahúzás szemtanúi lehettünk. Neymart kellett ápolni a kispadnál, de amint az orvosi stáb befejezte a munkát, a Real Madriddal hírbe hozott támadó máris nyargalt volna vissza a pályára, csakhogy a két kispad között közreműködő Andó-Szabó Sándor még időben elkapta: játékvezetői engedély nélkül még a világ legnagyobb futballcsillagai sem mehetnek a pályára. Bár az NB I-es játékvezető sem hitte talán vasárnap reggel, hogy ő húzza vissza a kezénél fogva PSG szélsőjét.


Idő előtt még Neymar sem térhet vissza a pályára (Fotó: Török Attila)
Idő előtt még Neymar sem térhet vissza a pályára (Fotó: Török Attila)


Sárga lapot érő mozdulat volt, bár azt Sebastian Prödl kapta, amikor (ki mást?) Neymart találta el hátulról. Nos, jogos, őt szabályosan szerelni nem volt könnyű ezen a délutánon sem…

SZABICS Imre a meccs után a Nemzeti Sportnak: „Ez az ellenfél túl erős volt nekünk. Hiába szereztük meg a labdát, nem tudtuk megtartani, mert a brazilok egész egyszerűen nem engedtek minket levegőhöz. Ettől függetlenül voltak jó megmozdulásaink, bizakodva várhatjuk az őszi tétmeccseket.”

Visszatérve a hazaiak minőségére: egy óra elteltével szállt be Guido Burgstaller, aki tizenegy gólt szerzett a Schalke színeiben – nos, ilyen Bundesliga-statisztikával nálunk alighanem bérelt helye lenne a kezdőben, de fájó szívvel utalunk a két évvel ezelőtti, bordeaux-i Eb-győzelmünkre: ez az osztrák csapat vasárnapi veresége ellenére is mintha fényévekkel lenne előttünk…

Még akkor is, ha nem mindennapi gólt kaptak. Aleksandar Dragovic (annak idején kiállították ellenünk az Eb-n) időnként oda-odalépett Neymarnak, és ha lehetett, oda is mondott neki ezt-azt. A brazil bosszút állt, egy kontra végén rávezette a védőre a labdát, majd talppal úgy húzta alá azt, hogy az osztrák elszédült, fenékre ült, Neymar azzal a lendülettel ballal el is tolta a tehetetlen hátvéd mellett a labdát, és a kivetődő kapus lába között, szinte egykedvűen a kapuba passzolt.

Ne szólj be Neymarnak! – alighanem ez a tanulság.



Az addig szervezett hazai védelem ezen a ponton kissé összeomlott, míg a vendégcsapat tagjai úgy voltak vele: kapjanak a nézők valamit a pénzükért, és a csereként beálló Roberto Firmino első labdaérintése (Firmino csere, hát igen, van ilyen csapat is) rögvest gólpassz lett, nem is akármilyen: remek mozdulattal szöktette korábbi liverpooli társát, a ma már barcelonai Philippe Coutinhót, aki védők szorításában is szokott gólt lőni – ha meg egyedül hagyják, nem nagyon marad kérdés: 0–3.



Ami érdekes: Neymar gólját, Coutinho megoldását vastapssal jutalmazta az osztrák közönség, amely elismerte, melyik a jobb csapat. Úgy tűnt, a szurkolók annak is örülnek, hogy csapatuk pályára léphetett ilyen ellenféllel szemben, és élőben követhették a futballvarázslatot. Coutinho lecserélésekor nagy tapsot kapott, de semmiség sem volt ahhoz képest, amikor Neymar hagyta el az Ernst Happel Stadion gyepszőnyegét – felállva ünnepelte az ellenfél sztárját a hazai közönség.

Brazília könnyed futballja sima győzelmet ért, a vasárnap látottak alapján nem lenne meglepő, ha bő egy hónap múlva világbajnok lenne, de odáig persze hosszú és rögös út vezet – de hogy a világ egyik legjobb csapata most is az övék, ahhoz kétség sem férhet.

Kassai Viktor véget vetett a futballfiesztának – vastaps, 0–3 után is.

Irigykedünk kicsit.

FELKÉSZÜLÉS
AUSZTRIA–BRAZÍLIA 0–3 (0–1)
Bécs,
Ernst Happel Stadion. Vezette: Kassai Viktor
BRAZÍLIA: Alisson – Danilo, Thiago Silva (Marquinhos, 60.), Miranda, Marcelo (Filipe Luís, 67.) – Paulinho, Casemiro (Fernandinho, 61.), Philippe Coutinho (Taison, 76.) – Willian, Gabriel Jesus (Roberto Firmino, 67.), Neymar (Douglas Costa, 84.). Szövetségi kapitány: Tite
Gólszerző: Gabriel Jesus (36.), Neymar (63.), Philippe Coutinho (69.)

BRAZÍLIA
2018
Március 23., Moszkva: Oroszország–Brazília 0–3 (Miranda, Coutinho, Paulinho)
Március 27., Berlin: Németország–Brazília 0–1 (Gabriel Jesus)
Június 3., Liverpool (Anglia): Brazília–Horvátország 2–0 (Neymar, Firmino)
Június 10.,
Bécs: Ausztria–Brazília 0–3 (Gabriel Jesus, Neymar, Philippe Coutinho)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik