Brazília Berlinben törte meg a németek 22 mérkőzéses veretlenségét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.27. 20:37
null
Gabriel Jesus góljával szerezték meg a vezetést Berlinben a brazilok (Fotó: AFP)
Brazília labdarúgó-válogatottja felkészülési mérkőzésen 1–0-ra legyőzte a világbajnoki címvédő Németországot a berlini Olimpiai Stadionban. A mérkőzés egyetlen gólját Gabriel Jesus szerezte.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NÉMETORSZÁG–BRAZÍLIA 0–1 (0–1)

Berlin, Olimpiai Stadion. Vezette: J. Eriksson (svéd)
Németország: Trapp – Kimmich, Rüdiger, J. Boateng (Süle, 69.), Plattenhardt – Gündogan (T. Werner, 81.), T. Kroos – Draxler, Goretzka (Stindl, 61.), L. Sané (Brandt, 61.) – Gomez (S. Wagner, 62.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Brazília: Alisson – Dani Alves, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Casemiro – Willian, Paulinho, Fernandinho, Coutinho (Douglas Costa, 73.) – Gabriel Jesus. Szövetségi kapitány: Tite
Gólszerző: Gabriel Jesus (37.)

Ha a német–spanyol felkészülési mérkőzésből indultak ki a drukkerek a német–brazil előtt, akkor nagyot kellett csalódniuk: a kiváló múlt heti mérkőzés után lassú és unalmas első félidővel rukkoltak elő a csapatok. Elsősorban a németek játéka dadogott: Joachim Löw hét helyen változtatott a spanyolok elleni kezdőn, de nem azt kapta új játékosaitól, amit remélt.

Sokáig úgy tűnt, hogy a két sztárcsapat helyzet nélkül tudja le az első félidőt, aztán a semmiből jöttek a brazilok. A 36. percben egy kontra után Gabriel Jesus ültette fűre a német középhátvédeket, majd a kapu fölé lőtte a ziccert. Egy perccel később már nem hibázott a brazil center: Willian adott be jobbról, Gabriel Jesus középen egyedül érkezett, de pont középre fejelt. Így is elég jó volt a fejes, az egész félidőben bizonytalan Kevin Trapp pedig hiába kapott bele a labdába, az felpörögve a gólvonal mögé jutott (0–1).

A labda után a németek is kicsit felpörögtek, ám a szünetig nem tudtak változtatni a helyzeten, majd a második félidő eleje is a braziloké volt, akik Willian, Paulinho és Coutinho révén több lehetőséget is kihagytak, és nem tudták növelni az előnyüket. A legközelebb ehhez Paulinho és Coutinho volt, előbbi lövését Kevin Trapp tolta ki a rövid sarok elől, utóbbi bombája meg elzúgott a léc fölött.

Joachim Löw cserékkel próbálkozott, a németek a mezőnyben egy kicsit felélénkültek, ám tiszta ziccert képtelenek voltak kialakítani, a brazil védelem nagyon fegyelmezetten és jól zárt. Sandro Wagnernek lett volna lehetősége kétszer is, ám a center egyszer sem tudott normálisan a labdába fejelni, hiába jöttek a jó beadások.

Az utolsó tíz perc teljes csendben kezdődött, és a közönségnek nem sokszor kellett talpra ugrania. A csereként beállt és nagyon aktív Julian Brandt többször is megkeverte a brazil védőket, ám végül Thiago Silváék mindent el tudtak hárítani – a vendégkapus Alisson Beckernek védenie sem kellett a mérkőzésen egészen a 92. percig, amikor Julian Draxler bombáját hárította.

Brazília önbizalmának alighanem nagyon jót tesz a megérdemelt berlini győzelem, Joachim Löw meg látja, min kell javítani a világbajnokságig – egy magas szintű, nagyon fegyelmezetten záró csapat ellen akadozik a németek gépezete, ha nem a legjobb összeállításban vannak pályán.

Brazília Németország 22 mérkőzéses, a 2016-os Európa-bajnokság elődöntője óta tartó veretlenségét törte meg – ráadásul a világbajnoki címvédő legutóbbi négy találkozóján nyeretlen maradt.

PERCRŐL PERCRE

93. perc. ITT A VÉGE! BRAZÍLIA MEGTÖRI NÉMETORSZÁG 22 MÉRKŐZÉSES VERETLENSÉGI SOROZATÁT, 1–0-RA GYŐZ BERLINBEN, TELJESEN MEGÉRDEMELTEN!

93. perc. Még egy német szöglet, ebből sincs helyzet.

92. perc. ALISSON ELSŐ VÉDÉSE!!! Az viszont nagy, mert egy szöglet után Draxler elé kerül a labda, a középpályás 17-ről óriási bombát ereszt meg, a brazil kapus szögletre ment. Az újabb korner már rossz.

90. perc. 2 perc lesz a hosszabbítás.

89. perc. Záporoznak a beadások, de Air Thiago Silva mindent elhárít, most csukafejessel ment szögletre. A korner után kifejelik a labdát a brazilok, pont Kimmich elé, aki eltöri a labdát, az meg elpattog mindenki előtt. Jól meglepte a németeket, hogy Kimmich ennyire rosszul találta el a labdát.

87. perc. VESZÉLY! Brandt teker középre, a labda mindenki előtt pont elmegy. Brandt a német válogatott talán legjobbja, kifejezetten jól szállt be.

84. perc. Brandt kuszál össze jó néhány brazil lábat, a szlalom után 17 méterről lő, Thiago Silváról szögletre pattan a labda. A korner most veszélyes, Süle belecsúsztat középen, a hosszú saroknál Werner üresen áll, ám a labda elmegy a feje fölött!

84. perc. Nini! – mondja Paulinho, mert tiszta lövőhelyzetben találja magát. Rá is küldi laposan a labdát 22-ről, Trapp magabiztosan véd.

81. perc. KÉT CSATÁRRAL A NÉMETEK. Gündogan helyére beáll Timo Werner.

79. perc. NAGY JELENET! Douglas Costa begyújtja a rakétákat, és elhúz a bal oldalon, faképnél hagyva mindenkit, csak aztán érkezik Süle, és mintaszerű becsúszással menteni tud a szélső elől.

75. perc. Most Brandt ad be jól a jobb szélről, csak Sandro Wagner megint nem találja el fejjel a labdát.

73. perc. BRAZIL CSERE. Coutinho lekocog, pályán Douglas Costa.

73. perc. Gabriel Jesus próbálja egy az egyben megverni emberét, majd balról, az alapvonalról visszagurít, Rüdiger ment Paulinho elől.

72. perc. Draxler a bal oldalról jobbal, precízen ível középre, Sandro Wagner túlugorja emberét, majd oldalra, a mezőnybe fejeli a labdát. Érdekes megoldás.

70. perc. Thiago Silva hibátlanul dolgozik eddig hátul, bemutat egy újabb szép mentést veszélyes helyzetben.

69. perc. NÉMET CSERE. Boateng bokáját nem kínozzák tovább, Süle áll be.

67. perc. HOPSZ! Dani Alves ad be jól a jobb szélről, de Kimmich ügyel, és jól teszi, mert menteni tud Coutinho elől. A szöglet után Trapp árnyékra jön, mert Boateng elfejeli előle a labdát, a hosszú saroknál álló Gabriel Jesus meg úgy meghökken, hogy zavarában a kapu mellé fejel.

63. perc. Draxler a bal oldalon megcsinál egy visszacselt, majd befelé jön, de blokkolni tudják a lövését.

62. perc. MÉG EGY NÉMET CSERE. Gomez helyére Sandro Wagner. Saját bevallása szerint a legjobb német center.

61. perc. NÉMET CSERÉK. Stindl Goretzka és Brandt Sané helyén.

57. perc. COUTINHOOOOO! Eladják a németek a labdát saját térfelükön, Coutinho kerül lövőhelyzetbe, 17 méterről irdatlan nagy lövést ereszt meg, de az elzúg a léc fölött! Sokkal közelebb járunk a 0–2-höz, mint az 1–1-hez.

55. perc. DUPLA HELYZET! Két brazil lehetőség, előbb nagyon megkeverik a német védőket, de Willian lövésébe Rüdiger beleblokkol. A labda továbbpattan, pont Paulinho elé, aki rázúzza a labdát a rövid sarokra, Trapp bravúrral hárít!

53. perc. Kroos ad egy nagy labdát a védők mögé, ám Alisson nagyon figyel, és az utolsó pillanatban menteni tud.

52. perc. Coutinho lövése kerüli el messze a német kaput. Boateng előveszi belső vasemberét és visszajön, nagy taps!

50. perc. Kibicsaklik Jérome Boateng bokája, a védő lent marad. Csere lesz valószínűleg, és csak reménykedhetünk, hogy nem súlyos a sérülés. A Boateng mellett futó Gabriel Jesus rátaposott az Achillesére, aztán kiment a boka is. Boatenget letámogatják.

49. perc. Draxler készül lövésre, aztán nagyot néz, mert Thiago Silva remek ütemben elpöcköli előle a labdát. A brazilok védőmunkája eddig kiváló.

47. perc. A brazil wingbackek eddig szokatlanul defenzívek, most Marcelo előrejön, de beadása rossz, Trapp lekapja.

46. perc. Brazília kezdi a második játékrészt!

Kimozgólépcsőzték magukat a csapatok, jönnek a pályára, hamarosan folytatjuk!

Hát ez eddig elég satnya volt, főleg a németek részéről, a „sorcsere” nem tett jót Löw csapatának, a brazilok meg jól védekeznek és megragadtak két lehetőségükből egyet. A közönség helyében azért reklamálnám, hogy nem ezt várnám a pénzemért...

45. perc. VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Fütyül a közönség, nem ezt várta, Brazília vezet 1–0-ra, az túlzás, hogy teljesen megérdemelten, viszont az is igaz, hogy ziccerig csak ők jutottak, hiába nem játszanak jól. A németeket azért felülmúlják. Joachim Löw komoran mered a pályára. SZÜNET!

42. perc.Azért Trapp eddig nem erősítette meg a helyét a német keretben, annyi biztos...

40. perc. Mondom én! Kimmich jobb oldali beadását Gomez fejeli elég kicsavarodott helyzetben kapu mellé.

40. perc. Egyből felpörögnek a németek, Goretzka ad keresztbe jobbról, de Marcelo nagyot ment.

37. perc. AZ ELSŐ GÓL, GABRIEL JESUS, VEZET BRAZÍLIA! A jobb oldalról Willian ad be, Gabriel Jesus üresen fejelhet 5 méterről. A bólintás középre tart, így Trapp bele tud kapni a labdába, amely magasan felpörög, és a gólvonal mögé esik, hiába röplabdázza ki aztán a német kapus. 0–1!

 



 

36. perc. AZ ELSŐ ZICCER! Elmennek egy kontrával a brazilok, Gabriel Jesus nagyon lesgyanús helyzetben lép ki, Rüdiger és Boateng robog utána. Beérik a csatárt, aki visszacselt csinál, mire mindkét német szó szerint a fűbe harap. Jesus ziccerben néz farkasszemet Trapp-pal, majd fölé küldi a labdát.

36. perc. A berlini kedvenc Plattenhardt marad egyedül a bal szélen, magas ívben átküldi a labdát a hosszúra, érkezik Kimmich, és jócskán a kapu mellé fejel.

34. perc. Sané játszik hero ballt, és vezeti rá a labdát egymaga a brazil védőkre, fennakad Mirandán, papírforma. Azért az meglepő lett volna, ha ott átkígyózik, bármennyire is trükkös és kitűnő szélső.

33. perc. Eddig az egyik levonható következtetés az Joachim Löw számára, hogy Kevin Trapp igen bizonytalan lábbal. A kapus rossz megoldásaiban van némi önveszély.

30. perc. Gomez majdnem megünnepli fél óra elteltével az első ziccert, de hiába lépne ki középen, az asszisztens int, les. Gomez már vagy négyszer volt lesen.

27. perc. Sané bal oldali beadása után nem érti meg egymást Thiago Silva és Alisson, mindketten nagy lendülettel érkeznek. A kapus kvázi kiüti középhátvédjét, ápolás. Rendben lesz Thiago Silva.

25. perc. Coutinho remek megoldással indul el, aztán Gabriel Jesus az ürességbe teszi a labdát. A mérkőzésbe eddig szinte csak Coutinho és Sané megmozdulásai hoznak életet.

22. perc. EZ MOST VESZÉLYES! Kimmich húz el a jobb szélen és keresztez, Gomez és Thiago Silva megy a labdára középen, a brazil védő ment, ehhez képest az ítélet kirúgás.

19. perc. Egy nagy brazil mentés után német szöglet, Gomez maradt hoppon. A szöglet nem veszélyes, a visszaívelt labdánál meg többen is lesen vannak.

17. perc. Gündogan futtatja a bal szélen Sanét, aki Draxlerhez passzol, Draxler vissza Gündogannak, aki nagy helyzetből nagyon rosszul lő. De ez szép akció volt!

15. perc. Állapítsuk meg, sok nem történt az első negyedórában. Coutinho bal oldali beadása elég reménytelen. Casemiro földre küldi Kroost, majd a klubcsapatukban megbeszélik.

11. perc. Gündogan hibája után brazil lehetőség, Coutinho cselezi be a bal oldalon magát a tizenhatoson belülre, ám nem tud helyzetet kialakítani passzával, a németek pedig tisztáznak.

9. perc. Kroos jobb oldalról kapu elé beívelt szabadrúgása után helyzet alakul ki, ám szól a síp, Gomezék lesen voltak. Jó ítélet.

7. perc. Az első igazán szép német kombináció, Sané megy a balon, majd elesik a tizenhatos előtt, Eriksson játékvezető mutatja, nem történt szabálytalanság.

6. perc. Na, nyílik egy kis terület a németek előtt, ám a beadás mély, pedig jön Gomez és jön Goretzka, de Alisson simán lekapja a labdát.

5. perc. Jó messze van eddig az iram és a színvonal a német–spanyolétól, igaz, az szokatlanul jó volt egy márciusi felkészülési mérkőzéshez képest.

3. perc. Tite (akit Csicsinek kell ejteni) magyaráz egy kicsit a védelemnek. Sané ad be balról, de blokkolják a keresztlabdát.

1. perc. NÉMETORSZÁG KEZDI A MÉRKŐZÉST!

♦ Himnuszok. Marceloék nem annyira elégedettek a fúvósokkal az arckifejezésük alapján. Hagyományos, sárga-kék mezében a brazil nemzeti tizenegy, második számú, zöld-fehér szerelésében a német válogatott.

♦ 75 000 néző az Olimpiai Stadionban, ilyen általában a Hertha Bayern München és Borussia Dortmund elleni csörtéin, valamint a Német Kupa döntőjében szokott lenni, máskor nem nagyon.

♦ Brazília legutóbbi nyolc, Németország legutóbbi 22 mérkőzésén veretlen.

♦ Na de koncentráljunk a mai meccsre! Joachim Löw a Spanyolország ellen 1–1-re végző csapat kezdőjét hét helyen változtatta meg, annyival gyengébb nem lett a nationalelf. Csak Kimmich, Boateng, Kroos és Draxler maradt. A brazilok legerősebb összeállításukban kezdenek, mínusz a sérült Neymar, aki ugyebár a vb-elődöntőt is sérülés miatt hagyta ki.

♦ A meccs után arról beszélgettünk a sajtóközpontban, hogy valami olyasmit láttunk, ami beíródott a sporttörténelembe, és mindig emlegetni fogják. A brazil közönség 2–0 után kétségbeesett, 3–0 után sírt, aztán szidta az ország vezetőit, majd a második játékrészben átállt a németekhez, az utolsó két német gól már tapsot kapott.

♦ A személyes szál: azon a 7–1-en személyesen voltam jelen, és az egyik legdöbbenetesebb élményem volt az egész vb alatt, amikor Belo Horizonte hatalmas távolsági buszállomásán brazil szurkolók ezrei ültek kanárisárga mezben, teljes sokkban – láthatóan senki sem tudta felfogni, mit látott. Az önkiszolgáló étteremben egy idősebb nő megkérdezte, mi lett az eredmény, mert ő nem tudta nézni vagy hallgatni a meccset. Nem lett boldogabb a választól...

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A Maracanazo, azaz az 1950-ben elveszített (kvázi) vb-döntő mellé 2014-ben csatlakozott a Mineirazo, azaz a házigazda brazil válogatott 7–1-es veresége Belo Horizonte-ben a későbbi győztes Németország ellen a vb elődöntőjében. Azóta most először találkozik a Joachim Löw vezette világbajnoki címvédő, és a Tite által újra meghatározó erővé formált brazil válogatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik