„Neymar lesz a Real Madrid első számú célpontja, ez biztos”

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.07.11. 09:46
null
Míchel Salgado szerint az európai futball lekörözte a dél-amerikait (Fotó: Reuters)
Hat éve abbahagyta a profi labdarúgást Míchel Salgado, a Real Madrid és a spanyol válogatott korábbi jobbhátvédje, de a sportág közelében maradt. Az oroszországi világbajnokságon a FIFA nagyköveteként van jelen, és a moszkvai Vörös téren egy gálamérkőzés után válaszolt az újságírók kérdéseire. A Nemzeti Sportnak kiemelte, az európai válogatottak világbajnoki dominanciája egy hosszú folyamat eredménye, a dél-amerikaiak a játék tempójában maradtak alul.

– Jól ismeri az angol labdarúgást, hiszen három évet töltött a Blackburnnél. Mit gondol a válogatott idei vb-meneteléséről?
– Örülök neki, hogy Anglia 28 év után ott lesz az elődöntőben – kezdte Míchel Salgado. – A Real Madrid után három esztendőt töltöttem a szigetországban, ki akartam próbálni magam a Premier League-ben. Hálás vagyok, hogy ott lehettem, rengeteg szeretetet kaptam, a fiam Manchesterben született. Visszatérve a válogatottjukra: volt már olyan vébé, ahol jobban játszottak, de nem volt szerencséjük, vagy épp egy tizenegyespárbaj jelentette a végállomást. Most viszont nagyon egységesek, a Kolumbia elleni mérkőzés fordulópontot jelentett. Megvan a sebessége a csapatnak, taktikailag nagyon felkészült, és ott a kiváló formában lévő Harry Kane, aki a világ egyik legjobb csatára.

MIGUEL ÁNGEL SALGADO FERNÁNDEZ

Született: 1975. október 22., As Neves (Spanyolország)

Profi klubjai: Celta Vigo (1994–1999, spanyol), Salamanca (1996–1997, spanyol, kölcsönben), Real Madrid (1999–2009), Blackburn Rovers (2009–2012, angol)

Válogatottság/gól: 53/0 (1998–2006)

Jelentősebb sikerei: 4x spanyol bajnok (2000–2001, 2002–2003, 2006–2007, 2007–2008), 3x spanyol Szuperkupa-győztes (2001, 2003, 2008), 2x Bajnokok Ligája-győztes (1999–2000, 2001–2002), 2x európai Szuperkupa-győztes (2002), Interkontinentális Kupa-győztes (2002)

– Mire számíthatunk tőlük az elődöntőben?
– Valószínűleg a horvátoknál lesz többet a labda, az angolok szervezetten és masszívan fognak védekezni, és kontrákra, valamint a pontrúgásokra koncentrálnak. Magabiztosak, az egyik meccsükön, ha jól emlékszem, két kapura lövésből két gólt szereztek, tehát rendkívül hatékonyak is. Minden adva van hozzá, hogy folytassák az eddigi remek szereplésüket.

– Ha már Harry Kane-t említette: egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy a Real Madrid szívesen látná a soraiban. Mit gondol erről?
– Túl drága lenne a Real Madridnak, ráadásul a Tottenham sem engedné el. A klub első számú kiszemeltje Neymar lesz, ebben biztos vagyok. Ha sikerül őt szerződtetni, aligha marad pénz Kane-re vagy akár Robert Lewandowskira. Egyértelmű, hogy egy ilyen típusú játékosra szüksége lenne a Real Madridnak, egy igazi kilencesre. Ez nem zárná ki azt sem, hogy Karim Benzema maradjon. Több poszton is bevethető, akár mélyebben visszalép, hogy játékban legyen.

– Térjünk vissza a világbajnokságra! A negyeddöntőben hat, az elődöntőben pedig mind a négy válogatott európai. Minek köszönhető ez a dominancia?
– Nehéz kérdés. Egyrészt Dél-Amerikában kisebb krízis van, másrészt kevesebb az utcán felnőtt gyerekből lett futballista, és nyilvánvalóan Európa sokat fejlődött az elmúlt húsz évben. Rengeteg akadémiát hoztak létre, ahonnan folyamatosan jönnek ki a fiatal tehetségek. Az edzőképzés is új szintre lépett, most érezzük ennek a hatását. A dél-amerikai csapatok alacsonyabb tempóban futballoztak ezen a világbajnokságon, ez lehetett az egyik probléma.

– Ehhez az kell, hogy minél többen játsszanak Európában, ha jól értem.
– Az elődöntős példánál maradva: mind a négy válogatott tagjai hétről hétre a Bajnokok Ligájában lépnek pályára. Minél több olyan labdarúgód van, aki klubszinten a legjobbak közt szerepel, annál erősebb a csapatod. A dél-amerikai bajnokságok színvonala visszaesett, a Boca Juniors, a River Plate vagy a Palmeiras sem olyan kiemelkedő, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Mindenki a Premier League-ben akar játszani, vagy a La Ligában, de a francia Ligue 1 is sokakat vonz.

– Mit gondol a 2018-as világbajnokságról?
Franciaország és Belgium a két legszimpatikusabb együttes számomra, kiegyenlített elődöntőt fognak vívni. A franciák védekezése nagyon kompakt, keményen mennek bele a párharcokba, a támadóik pedig szélvészgyorsak, nagyon nehéz megállítani őket. A belgák erőssége abban rejlik, hogy képesek alkalmazkodni bármilyen körülményhez. Tudnak irányítani egy-egy meccset, birtokolják a labdát, de ha arra van szükség, zártan védekeznek és életveszélyesen kontráznak. Romelu Lukaku fizikai ereje lenyűgöző, Kevin De Bruyne pedig hihetetlenül jól lát a pályán. Eden Hazard szintén briliáns, a vébé egyik legjobbja nálam.

MÍCHEL SALGADO NEM FELEJTETT EL FUTBALLOZNI, A MOSZKVAI VÖRÖS TÉREN REMEK GÓLT LŐTT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik