Torres bólintott, Alba duplázott, a spanyolok csoportelsők lettek

Vágólapra másolva!
2013.06.23. 20:54
null
Jordi Alba szerzett vezetést a spanyoloknak (Fotó: Reuters)
Vasárnap véget ért a labdarúgó Konföderációs Kupa csoportköre, a B jelű kvartettben Nigéria Spanyolországgal csapott össze. A világ- és Európa-bajnok ellen több helyzetet is kialakítottak az afrikaiak, gólt viszont csak Jordi Alba (kétszer) és Fernando Torres szerzett. A háromgólos sikerrel a spanyolok a csoport első helyén végeztek, az elődöntőben az olaszokkal találkoznak, a nigériaiak elbúcsúztak a versengéstől.

 

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

A MÉRKŐZÉS

A nyolc Barcelona-játékossal a kezdőben felálló spanyolok egy remek támadással kezdtek, Andrés Iniesta volt a befejező, miután a tizenhatoson belül felbőrözte védőjét, lövése azonban elhalt a nigériai kapus kezében.

MEGSZEREZTE A VEZETÉST SPANYOLORSZÁG! A következő támadásból már meg is szerezte a vezetést Spanyolország: szépen végigjáratták a labdát az európaiak, majd Jordi Alba négy nigériaian áthámozta magát, 10 méterről pedig a jobb alsóba gurított. 0–1

Nigériának ez az eredmény nem kedvezett, hiszen a csoport másik meccsén Uruguay két perc után megszerezte a vezetést Tahiti ellen, így a dél-amerikaiak álltak továbbjutásra ekkor. Kíváncsi arra a mérkőzésre is? Élő, szöveges tudósításunkat ide kattintva találja!

Barcelonai kényszerítő végén Pedro futtatta Cesc Fabregast, utóbbi számára kissé hosszú volt az indítás, így már nem tudta kapura irányítani a labdát, kirúgás lett belőle. Egy nigériai játékos megsérült a Fabregasszal való ütközés során, Omeruót hordágyon vitték le a pályáról, le kellett cserélni, Egwuekwe állt a helyére.

Felpörögtek az események, a 10. perc végén Nigéria kontrázott, John Obi Mikel lövése megpattant egy spanyol játékoson, így szöglettel jöhettek az afrikaiak. A sarokrúgásból nemhogy nem lett helyzet, de kontráztak a spanyolok, Pedro iramodott meg, a tizenhatos előterénél kicselezte emberét, majd elesett, így ez a lehetőség is odalett.

Ideye kevergetett a bal oldalon, majd a túloldalon ácsorgó társhoz, Mbához passzolt, aki az átvétel után kapura is tűzte a labdát, Victor Valdésnak a bal alsóból kellett kitolnia a labdát. A szöglet után is veszélyesen pattogott a labda a spanyolok tizenhatosán belül, ám nigériai nem tudott beleérni.

A nigériaiak is próbálkoztak, John Obi Mikel lövését blokkolja Sergio Ramos (Fotó: Reuters)
A nigériaiak is próbálkoztak, John Obi Mikel lövését blokkolja Sergio Ramos (Fotó: Reuters)

Gerard Piquét kellett ápolni, a jó felépítésű belső védő visszatérhetett a pályára. A meccs kissé leült az első félidő derekán, a spanyolok járatták a labdát, a nigériaiak pedig mindent elkövettek annak megszerzéséért. A 27. percben Roberto Soldado kapott remek kiugratást a leshatáron, majd 13 méterről Enyeamába bombázta a labdát, nagy ziccer maradt ki!

Egy minutummal később ismét Valdésnak kellett védenie, egy bal oldali beadást a középen érkező Akpala fejelte kapura, a Barcelona sokat kritizált kapuvédője azonban résen volt és magához ölelte a labdát.

A 31. percben Soldado ismét megduplázhatta volna a spanyolok előnyét: Pedro indította zseniálisan a Valencia gólvágóját, aki azonban ezúttal is rossz döntést hozott, az ötös sarkáról telibe lőtte Enyeamát, csakúgy, mint néhány perccel ezelőtt. Annyi különbséggel, hogy akkor a bal oldalról lőhetett, most jobbról.

Soldado lő, Enyeama véd (Fotó: Reuters)
Soldado lő, Enyeama véd (Fotó: Reuters)

A 40. percben újabb hatalmas spanyol helyzet maradt ki: Pedro indításából Soldado robogott el a jobb oldalon, középre kanyarított labdáját Fabregas tette kapura, ám nem volt szerencséje, a kapufáról a már földön fekvő kapushoz pattant a labda, Enyeama verve volt. A túloldalon is volt egy kisebb lehetőség, Akpala próbálkozása azonban Valdésről kipattant.

A kétperces ráadás végén Xavi ívelt középre egy szabadrúgást, a veszélyesen csapódó labdát Enyeama „tette magáévá”, a bíró pedig véget vetett az első játékrésznek. A szünetben tehát 1–0-ra vezetett Spanyolország Nigéria ellen.

2. FÉLIDŐ

A szünetben egyik csapat sem cserélt, a spanyoloknál Fernando Torresék elindultak melegíteni a második félidő kezdetén. Egy nigériai helyzettel indult a játékrész, Musa beadását Valdés benézte, a túloldalon érkező Akpala az üresen tátongó kapuba belsőzhetett volna, ám ehelyett eltörte a labdát...

A spanyolok kényelmesre vették a tempót, az 53. percben a nagy szólót bemutató Soldado harcolt ki szabadrúgást, melyet Xavi fölé tekert, a labda a kapu tetejére csapódott. Del Bosque cserékkel próbált frissíteni, David Silva és Fernando Torres is beállt.

ÚJABB SPANYOL GÓL! Utóbbi igencsak jó csere volt, hiszen nagyjából első labdaérintéséből gólt szerzett: Pedro a bal oldalról tekerte középre a labdát, az imént beállt Fernando Torres két védő között bevetődve fejelt a nigériaiak hálójába öt méterről. 0–2

Torres beállása után bő egy perccel gólt szerzett, parádésan fejelt a nigériai kapuba (Fotó: Reuters)
Torres beállása után bő egy perccel gólt szerzett, parádésan fejelt a nigériai kapuba (Fotó: Reuters)

A 66. percben gyorsan megduplázhatta volna góljai számát Torres: szenzációs kiugratást kapott a leshatáron, majd a lövésnél beérte egy védő, így a Chelsea támadója – aki már öt találatnál jár a Konföderációs Kupán – zavarásban fölé durrantott. Úgy 10 méterrel.

A 74. percben emelkedett picit a vérnyomásunk ismét, amikor Musa cselezgetett a jobb oldalon, majd Gambóhoz passzolt, aki szemben Victor Valdéssel megtorpant és csúnyán mellé lőtte a labdát.

A mérkőzés nagyon leült a hajrára, a 83. percben Musa elkeseredettségében messziről próbálta bevenni a spanyol kaput, lövése kis híján bedobásra vágódott.

ITT A HARMADIK! Feltette az i-re a pontot Spanyolország: David Villa a balhátvéd helyéről indította az ő helyén kilépő balbekket, Jordi Albát, aki saját térfeléről kezdte a vágtát, így lesről szó sem lehetett, a kimozduló Enyeama mellett könnyen elhúzta a labdát a Barcelona futballistája, majd az üres kapuba belsőzött. 0–3

A hajrában már nem változott az eredmény, Spanyolország 3–0-ra legyőzte Nigériát, így megnyerte a B-csoportot.

Biztossá vált tehát, hogy az elődöntőben dél-amerikai és európai derbit rendeznek, ugyanis az egyik ágon Brazília ellenfele Uruguay lesz, a másikon a 2012-es Európa-bajnokság döntőjének visszavágója jön, azaz Spanyolország–Olaszország összecsapás.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Nigéria–Spanyolország 0–3 (Alba 3., 88., Torres 62.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
URUGUAY–TAHITI 8–0 (Abel Hernández 2., 24., 45., 67. – 11-esből, D. Pérez 27., Lodeiro 61., L. Suárez 82., 90.)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország3315–1+149
2. Uruguay32111–3+86
3. Nigéria3127–6+13
4. Tahiti331–24–230

ELŐZMÉNYEK

A spanyolok Uruguayt és Tahitit is legyőzték korábban, így szinte bebiztosították továbbjutásukat. Nigéria kikapott Uruguaytól, Tahitit viszont szintén legyőzte, így maradt esélye az elődöntőbe jutásra. Ehhez az kell, hogy legyőzze Spanyolországot, vagy ha ez nem így történik, akkor Uruguaynak is ki kell kapnia Tahititől.

A csoportkörben korábban két regnáló világbajnok búcsúzott a Konföderációs Kupán: 2003-ban Brazília, 2009-ben pedig Olaszország. Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány rekorder lesz ma: nyolcadik meccsén irányítja a válogatott a Konföderációs Kupán. A két együttes eddig csak az 1998-as világbajnokságon találkozott tétmérkőzésen, akkor Nigéria 3–2-re legyőzte európai riválisát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik