Konföd. Kupa: a váratlan gól teljesen elbűvölte Tahitit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.18. 10:25
null
A nevezetes tahiti gólöröm, balra a gólszerző, a 17-es Jonathan Tehau (Fotó: Reuters)
Még a kormányülést is félbeszakították Tahitin a labdarúgó-válogatott hétfői Konföderációs Kupa-mérkőzése kedvéért. A Nigériától elszenvedett 6–1-es vereség nem rázta meg az óceániaiakat, sőt a saját góljuk szinte maradéktalanul boldoggá tette őket.

 

„Nagyon boldog vagyok, hogy gólt szereztem, és csapattársaimmal együtt bekerültem a tahiti futballtörténelembe – emlékezett vissza a gólszerző Jonathan Tehau. – Amint bement a labda a kapuba, megszűnt körülöttem a világ, csak arra tudtam összpontosítani, hogy a többiekkel, a barátaimmal megadjuk a módját az ünneplésnek. Az eredmény és az öngólom? Azokat felejtsük el, jó?”

„A gólt Jonathan szerezte, de bizonyos értelemben mindannyian a kapuba találtunk. Vagy nem ez lenne a csapatsportok lényege? – tette fel a költői kérdést Mickaël Roche kapus, aki ezúttal nem lépett pályára. – Szeretnénk, ha a világ emlékezne majd a küzdőszellemünkre, az összetartásunkra és arra is, hogy kitettük a szívünket a pályára, egy pillanatra sem adtuk fel.”

„A gól természetesen örökre emlékezetes marad, de büszkék lehetünk másra is. Talán megleptük a világot a harckészségünkkel, és azzal, hogy ha nem is az egész mérkőzésen, de versenyképesnek bizonyultunk – tette hozzá a gólpasszt adó Marama Vahirua, a hétfőn előadott „kenus gólörömöt” Európában ismertté tevő támadó. – Nem védettem le ezt a fajta ünneplést, az egész csapathoz, az egész országhoz tartozik, ezért is kezdtem teljes szívből húzni a lapátot, noha a gólt nem én fejeltem.”

„Jonathan gólja váratlanul jött és reményt adott – mondta Nicolas Vallar csapatkapitány. – Tudjuk, csekély az esély arra, hogy meglephetjük a spanyolokat, de a Nigéria elleni gól szélként dagasztja a vitorlánkat. Kis odafigyeléssel szerezhettünk volna még egy gólt, Jonathan már kettőnél is tarthatna…”

„Lehet, hogy amatőrök vagyunk, de úgy hajtottunk, mint a profik – ezek már Eddy Etaeta szövetségi kapitány szavai. – Már az is zseniális, hogy részt vehetünk egy olyan tornán, amit általában otthon nézünk a tévén. Amikor útra keltünk, sokan megmosolyogtak minket, de most kaptam a hírt, hogy otthon a kormányülést is félbeszakították, hogy megnézzék a meccsünket. Odahaza most mindenki rólunk beszél. Megmutattunk valamint a hazánkból, és szeretnénk, ha még többet megmutathatnánk. A spanyolokkal szemben sokkal határozottabban, sokkal intelligensebben kellene futballoznunk.”

A Spanyolország–Tahiti mérkőzést június 20-án játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik