Párizs 2024: a tahiti lakosok tiltakoznak az építkezések ellen

Vágólapra másolva!
2023.10.27. 13:01
null
Teahupo'o több mint két évtizede ad otthont a legmagasabb szintű szörfversenyeknek – háttérben egy fatorony (Fotó: Getty Images)
A Tahiti szigetén található Teahupo'o település lakói tiltakoznak az ellen a három szintes, fémszerkezetű torony ellen, amelyet a hullámlovaglás lebonyolítása miatt építenének egy korallzátonyra a jövő évi párizsi olimpiára.

A Francia Polinézia legnagyobb szigetén található település lakosainak nem újdonság a versenyrendezés, ugyanis a nemzetközi szövetség már többször szervezett eseményeket a szigeten. Azonban az utóbbi 15 évben ideiglenes, fából készült tornyokkal oldották meg a zsűrinek és a médiának fenntartott helyek kialakítását, amelyeket minden verseny után le is bontottak.

A szervezők korábban kiemelték, hogy szeretnének minél kevesebb hatást gyakorolni a környezetre, ennek ellenére egy nagyobb és állandó létesítményt építenének a zátonyra. Ebben a toronyban mosdó és légkondicionáló berendezés is működne, és – a biztonsági előírásoknak megfelelően – negyven fő befogadására lenne alkalmas.

A helyi lakosok mellett több versenyző is úgy gondolja, hogy ez az új konstrukció jelentős károkat okozhat a korallzátonyban, petíciójukat pedig már több mint százezren írták alá. A nemzetközi szövetség azonban azt állítja, hogy a tervekről korábban már egyeztetett a tahiti kormánnyal, amely támogatja elképzeléseiket.

A helyi környezetvédelmi szervezet további megbeszéléseket kezdeményezett a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik