Del Bosque: Arbeloa fantasztikus volt; Deschamps: Több helyzetünk volt

Vágólapra másolva!
2013.03.27. 13:56
null
A spanyolok Párizsban legyőzték a franciákat (Fotó: Action Images)
A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Vicente Del Bosque érthetően elégedett, miután idegenben legyőzték a franciákat, míg az ellenfelet irányító Didier Deschamps a kihagyott helyzeteket okolja.

 

Mint ismert, a világ- és Európa-bajnoki címvédő Párizsban Pedro góljával 1–0-ra diadalmaskodott.

„Szereztünk pár nagyon értékes pontot – mondta a mérkőzés után Vicente Del Bosque. – Ez a győzelem gyakorlatilag biztossá tette, hogy az első kettőben végzünk.”

„Sosem úgy mész idegenben olyan helyekre, mint például Franciaország, hogy semmi kétséged nincs a siker felől, nagyon értékes eredményt értünk el. Nagyon jól játszottunk – tette hozzá a spanyol kapitány. – Kicsit rendezetlenek voltunk, amikor tíz főre fogyatkozott az ellenfél, és erre majdnem ráfáztunk, de mindenki jól teljesített. Arbeloa fantasztikus volt Ribéry ellen, mindegyik játékosomnak nagyszerű mérkőzése volt.”

A francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps a kihagyott helyzetek miatt bánkódik, érzése szerint csapatának több lehetősége volt, mint a spanyoloknak.

„A labdabirtoklás a spanyolok fölényét mutatja, ez nem meglepetés, a legidegesítőbb az, hogy több helyzetünk volt náluk. Az, hogy nem találtunk be, a mi hibánk” – mérgelődött a mérkőzést követően Deschamps.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy kivel játszottunk. Tíz emberrel küzdöttünk egy nagyon tapasztalt csapat ellen, és egy ilyen együttes ellen nagyon hatékonynak kell lenni, illetve az is kell, hogy a körülmények a te csapatod számára alakuljanak kedvezően, ez pedig ebben az esetben most nem volt meg” – tette hozzá.

„Az első félidőben veszélyes helyzeteket teremtettünk, de semmi nem volt elég hatékony. Több lehetőségünk volt, mint a spanyoloknak, de összességében ellenfelünk technikailag jobb volt. Az ő keretük csaknem hétszáz válogatottságot számlál, három nagy tornagyőzelemmel, miközben a mienk a háromszázat közelíti.”

A franciák az utolsó 12 percben tíz emberrel játszottak, miután a mindössze második válogatottbeli mérkőzését játszó Paul Pogba megkapta második sárga lapját is.

„Az első sárga jogos volt, kicsit tényleg magasan volt a lába, de a második szerintem nagyon szigorú volt” – mondta a Deschamps, aki a fiatalság számlájára írta a hibát, de elmondása szerint nem bánta meg, hogy Pogbát kezdette.

„Busquets, Xavi és Xabi Alonso összesen több válogatottsággal rendelkezik, mint a mi komplett csapatunk. Van még három mérkőzésünk hátra, nem a mi kezünkben van a csoportelsőség sorsa, de mindegyik meccset meg akarjuk nyerni. Nem a spanyolok ellen küzdünk, kilenc pontot akarunk szerezni, és meglátjuk, hibáznak-e még egyet” – zárta mondandóját a francia mester.

A győztes spanyolok tizenegyest és kiállítást kérnek számon a játékvezetőn, nevezetesen Kassai Viktoron, míg a vesztes oldal piros lapos játékosa, Paul Pogba szerint túlságosan szigorú volt vele szemben a magyar bíró.

A 31. percben egy indítást remekül tett maga elé a később győztes gólt szerző Pedro, ezzel két francia védőt is becsapott, majd a hazai tizenhatoson belül ütközött a kifutó kapussal, Hugo Llorisszal. Juan Andújar Oliver volt játékvezető, a Marca szakértője szerint súlyos hibát követett el a magyar kolléga, hiszen tizenegyest kellett volna ítélnie, a vétkes Llorist pedig ki kellett volna állítania, hiszen egyértelmű gólhelyzetben szabálytalankodott. Mindez 0–0-nál…

A kiállítás viszont a hajrában, a 78. percben, már egygólos spanyol vezetésnél történt. Pogba másfél perc leforgása alatt kétszer szabálytalankodott, lényegében mindkétszer teljesen fölöslegesen. Előbb felugrás közben térdével találta el Xabi Alonso tarkóját(!), majd Xavit buktatta, miután látványosan, nyújtott lábbal repült felé. Kassai mindkétszer sárga lapot adott, viszont így a piros is előkerült. Amit a francia középpályás méltánytalannak tart.

„Az első lapomnál magasabbra ugrottam Xabi Alonsónál, aki visszahúzott, én pedig eltaláltam kicsit a térdemmel. De nem akartam sérülést okozni neki. Az én szememben ez nem ért sárgát. A másodiknál eltalálták a lábamat, de a spanyol hangosan felüvöltött. Ismerjük őket, a játékvezető a partnerük volt, ők pedig elérték, amit akartak. Náluk is lehetett volna kiállítás a Ribéry ellen elkövetett szabálytalanságok miatt” – mondta Pogba a meccs után.

A német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw megvédte a Kazahsztán ellen 4–1-re megnyert vb-selejtezőn nagyot hibázó kapusát, Manuel Neuert. A Bayern kapusa a találkozó 47. percében, háromgólos német előnynél vette át rosszul a hazaadott labdát, amely a vendégek góljához vezetett.


„Nem értem miért fütyülte ki a közönség Neuert – kezdte az ARD-nek adott nyilatkozatát a német kapitány. – A világ szűk elitjéhez tartozik a kapusok között, de olykor a legnagyobbak is hibázhatnak. Nem éreztem sportszerűnek a szurkolók viselkedését.”

A potya gól miatt célkeresztbe került Neuer a szurkolók reakciójára nem tért ki, a társaktól azonban elnézést kért.

„Ajándékba adtam egy gólt a kazahoknak, ezért elnézést kell kérnem a csapattársaimtól. Elsőre nem akartam kirúgni a labdát, utólag belátom, hogy az egyszerűbb megoldást kellett volna választanom.”

Löw a lefújást követően természetesen a csapat teljesítményére is kitért. „A második félidőben gondjaink voltak a koncentrációval. Az első játékrészben kreatívan és eredményesen futballoztunk, a szünet után viszont több gólt kellett volna szereznünk, annak ellenére is, hogy a három pont sorsa addigra már eldőlt. A kazah csapat többgólos hátrányban is tíz emberrel védekezett, nem akart futballozni” – értékelte a mérkőzésen látottakat Löw.

Németország hat fordulót követően veretlenül, mindössze két vesztett ponttal vezeti csoportját Ausztria és Svédország előtt.

Roy Hodgsont, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát a kedden Montenegróban elért 1–1-es döntetlent követően azért kritizálták hazájában, mert a második félidőben annak ellenére sem nyúlt bele a mérkőzésbe, hogy csapata szemmel láthatóan csak szenvedett. A korábbi Liverpool-tréner passzivitását azzal magyarázta, hogy sok hiányzója miatt nem maradt olyan játékosa a kispadon, aki lendíteni tudott volna az angol válogatott játékán.

A mester mindössze egy helyen változtatott kezdőcsapatán a kilencven perc során, egy perccel a hazaiak egyenlítő találatát követően Tom Cleverly helyére a szintén a Manchester Unitedban futballozó Ashley Youngot küldte pályára.

„A stábbal szinte végig a cseréken törtük a fejünket. Egygólos előnynél úgy gondoltuk, nem áll rendelkezésünkre olyan alternatíva, amivel változtatni tudtunk volna a montenegrói nyomáson. Young beállításával Gerrard mélyebben játszott a középpályán, de addigra már kaptunk egy gólt” – vette védelmébe keddi taktikáját Hodgson.

„A második félidőben azzal a szándékkal mentünk ki a pályára, hogy megismételjük a szünet előtt nyújtott teljesítményünket. Hogy ez miért nem sikerült, egyelőre nem tudom megmondani.”

„Szerettük volna kihúzni egy nullával a mérkőzést. Olykor, ha az ellenfeled hazai közönség előtt játszik és elkapja a fonalat, ez az egyetlen dolog, amit tehetsz. Közel álltunk hozzá, de nem jártunk sikerrel.”

Döntetlenjével Anglia a második helyen áll csoportjában, két ponttal lemaradva Montenegró mögött, az utolsó előtti fordulóban Anglia–Montenegró találkozót rendeznek.

Az olasz labdarúgó-válogatottat irányító Cesare Prandelli elismeri, csapata nem a legszebb arcát mutatta a Málta elleni világbajnoki selejtezőn, valamint magasztalta kapusát, Gianluigi Buffont.

A squadra azzurra Mario Balotelli duplájával nyert Máltán (0–2), a hazaiak az első félidőben tizenegyest lőhettek, de Buffon kivédte Michael Mifsud büntetőjét.

„Tudtuk, hogy nem lesz túl sok terület, és talán kicsit lassan építkeztünk támadásban. Nálunk volt a labda a mérkőzés nagy részében, de hiányzott az intenzitás a befejezéseknél” – kezdte Prandelli.

„Túl nagy volt a távolság a védők és a középpályások között, így a passzok gyakran pontatlanok voltak, a szél pedig befolyásolta a hosszú indításokat. Volt, amit jól hajtottunk végre, másokat kevésbé. Tanulnunk kell ebből, az ilyen stílusú csapatok ellen gyors, rövid passzokkal kell haladni” – tette hozzá az olasz kapitány.

Buffon 126. alkalommal lépett pályára a csapatban, ezzel feljött az olasz örökranglista második helyére, Paolo Maldinivel holtversenyben – az élen Fabio Cannavaro áll 136 válogatottbeli találkozóval.

„Kapitányhoz illően tette emlékezetessé ezt a mérföldkövet, kritikus helyzetben, nagyszerű védéssel – dicsérte kapusát Prandelli.

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT
MÁLTA–OLASZORSZÁG 0–2 (0–2)
Ta'Qali, Ta'Qali Nemzeti Stadion, 17 500 néző. Vezette: Serdar Gozubuyuk (holland)
MÁLTA: Haber – Dimech, Camillera, Caruana – Briffa, Sciberras, Herrera – Schembri, Muscat – Failla (Cohen, 82.), Mifsud (Velle, 88.). Szövetségi kapitány: Pietro Ghedin
OLASZORSZÁG: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, De Sciglio – Montolivo, Pirlo, Marchisio, Giaccherini (Candreva, 61.) – Balotelli (Gilardino, 85.), El Shaarawy (Cerci, 76.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Gólszerző: Balotelli (8. – 11-esből, 45.)

DÁNIA–BULGÁRIA 1–1 (0–0)
Koppenhága,
Parken Stadion, 22 182 néző. Vezette: Firat Aydinus (török)
DÁNIA: S. Andersen – Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen – Zimling (Makienok, 86.), Stokholm – Rommedahl (N. Jörgensen, 54.), Eriksen, Krohn-Dehli (Schöne, 69.) – Cornelius. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
BULGÁRIA: Mihajlov – Manolev (Gargorov, 87.), I. Ivanov, Bodurov (Dimitrov, 23.), I. Milanov, V. Minev – Gadzsev, I. Popov (G. Iliev, 70.), G. Milanov, Djakov – Tonev. Szövetségi kapitány: Ljuboszlav Penev
Gólszerző: Agger (63. – 11-esből), ill. Manolev (51.)

ÖRMÉNYORSZÁG–CSEHORSZÁG 0–3 (0–0)
Jereván,
Vazgen Szargszjan Stadion, 14 000 néző. Vezette: Cristian Pavel Balaj (román)
ÖRMÉNYORSZÁG: Berezovszkij – Arzumanjan, Voszkanjan, Hovhanniszjan, Alekszanjan – Pizzelli, Mhitarjan, Muradjan (Manojan, 78.) – Gazarjan (Szarkiszov, 60.), Manucsarjan (Özbiliz, 50.), Movsziszjan. Szövetségi kapitány: Vardan Minaszjan
CSEHORSZÁG: Cech – Gebre Selassie, Sivok (Suchy, 43.), Kadlec, Limbersky – Rosicky, Plasil, Hübschman – Darida (Jirácek, 85.), Vydra, Lafata (Kolár, 74.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Gólszerző: Vydra (47., 81.), Kolár (94.)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 5 4 1 12–4 +8 13
2. Bulgária 6 2 4 11–4 +7 10
3. Csehország 5 2 2 1 6–4 +2 8
4. Dánia 5 1 3 1 6–5 +1 6
5. Örményország 4 1 3 2–7 –5 3
6. Málta 5 5 1–14 –13 0

 

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
C-CSOPORT

NÉMETORSZÁG–KAZAHSZTÁN 4–1
Nürnberg, easyCredit-Stadion, 43 500 néző. Vezette: Halis Özkahya (török)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, Mertesacker, Boateng, Schmelzer – Khedira, Gündogan– Th. Müller, Özil, Reus (M. Jansen, 90.)– Götze. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
KAZAHSZTÁN: Szigyelnyikov – Nurdauletov (Dzolcsijev, a szünetben), Gorman, Engel, Dmitrenko, Kirov – Schmidtgal, Muhtarov, Kornycbajev (Somko, 78.), Korobkin – Osztyapenko (Kukejev, 64.). Szövetségi kapitány: Miroslav Beránek
Gólszerző: Reus (23., 90.), Götze (27.), Gündogan (31.), ill. Schmidtgal (46.)

ÍRORSZÁG–AUSZTRIA 2–2 (2–1)
Dublin, Aviva Stadion, 50 000 néző. Vezette: Marijo Strahonja (horvát)
ÍRORSZÁG: Forde – Coleman, Clark (St. Ledger, 72.), O’Shea, Wilson – McCarthy, McClean, Whelan, Walters – Sammon, Long (Green, 83.). Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
AUSZTRIA: Lindner – Garics, Dragovic, Pogatetz, Fuchs – Arnautovic, Kavlak (Weimann, 69.), Alaba, Harnik – Junuzovic (Baumgartlinger, 26.), Hosiner (Janko, 62.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Gólszerző: Walters (25. – 11-esből, 45+1.), ill. Harnik (11.), Alaba (92.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 6 5 1 22–7 +15 16
2. Ausztria 5 2 2 1 13–4 +9 8
3. Svédország 4 2 2 8–5 +3 8
4. Írország 5 2 2 1 9–10 –1 8
5. Kazahsztán 6 1 5 2–15 –13 1
6. Feröer 4 4 2–15 –13 0

 

H-CSOPORT
UKRAJNA–MOLDOVA 2–1 (0–0)
Odessza,
Csernomorec Stadion, 31 000 néző. Vezette: Kenn Hansen (dán)
UKRAJNA: Pjatov – Hacseridi, Kucser, Sevcsuk, Fedeckij – Huszev (Hrecsiskin, 90.), Timoscsuk, Sztepanenko, Szeleznyov (Bezusz, 62.) – Jarmolenko, Zozulja. Szövetségi kapitány: Mihail Fomenko
MOLDOVA: Namasco – Golovatenco, Bulgaru, Bordian, Epureanu – Bugaiov (Doros, 69.), Dedov (Suvorov, 78.), Ionita, Gheorghiev, A. Pascenco (Onica, 67.) – Sidorenco. Szövetségi kapitány: Ion Caras
Gólszerző: Jarmolenko (61.), Hacseridi (70.), ill. Suvorov (80.)
Kiállítva: Sztepanenko (92.)

LENGYELORSZÁG–SAN MARINO 5–0 (2–0)

Varsó,
Nemzeti Stadion, 43 008 néző. Vezette: Ken Henry Johnsen (norvég)
LENGYELORSZÁG: Boruc – Piszczek, Salamon (Wasilewski, 87.), Glik (Kosecki, a szünetben), Wawrzyniak– Krychowiak, Grosicki, Polanski, Mierzejewski – Lewandowski, Milik (Teodorczyk, 59.). Szövetségi kapitány: Waldemar Fornalik
SAN MARINO: Simoncini – F. Vitaioli, Palazzi, Alex Della Valle (Buscarini, 80.), Allesandro Della Valle, Valentini – Gasperoni, Bollini (Bacciocchi, 57.) Coppini – Selva (Rinaldi, 51.), M. Vitaioli. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza
Gólszerző: Lewandowski (21., 50. – mindkettőt 11-esből), Piszczek (28.), Teodorczyk (61.), Kosecki (92.)

MONTENEGRÓ–ANGLIA 1–1 (0–1)
Podgorica, Podgorica Városi Stadion, 11 300 néző. Vezette: Jonas Eriksson (svéd)
Montenegró:
M. Bozsovics – Basza, Szavics, Volkov, V. Bozsovics (Delibasics, 75.) – Vukcsevics (Krkotics, 63.), Zverotics, Dzsudovics – Jovetics, Vucsinics, Novakovics (Damjanovics, a szünetben). Szövetségi kapitány: Branko Brnovics
Anglia: Hart – G. Johnson, Smalling, Lescott, A. Cole, – Gerrard, Carrick – Milner, Cleverley (A. Young, 77.), Welbeck – Rooney. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Gólszerző: Damjanovics (76.), ill. Rooney (6.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró 6 4 2 14– 3 +11 14
2. Anglia 6 3 3 21– 3 +18 12
3. Lengyelország 5 2 2 1 11– 6 +5 8
4. Ukrajna 5 2 2 1 6– 4 +2 8
5. Moldova 6 1 1 4 3–10 –7 4
6. San Marino 6 6 0–29 –29 0


I-CSOPORT
FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1(0–0)
Párizs, Saint-Denis, Stade de France, 80 000 néző. Vezette: Kassai Viktor (Erős G., Ring Gy.)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Jallet (Giroud, 91.), Varane, Koscielny, Evra – Cabaye (Ménez, 70.), Pogba, Matuidi – Valbuena, Benzema (Sissoko, 82.), Ribéry. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
SPANYOLORSZÁG: V. Valdés – Arbeloa, Piqué, S. Ramos, Monreal – Busquets, Xabi Alonso, Xavi – Pedro (Fabregas, 75.), Villa (Jesús Navas, 59.), Iniesta (Mata, 92.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Gólszerző: Pedro (58.)
Piros lap: Pogba (78.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 5 3 2 8–2 +6 11
2. Franciaország 5 3 1 1 8–4 +4 10
3. Grúzia 5 1 1 3 3–7 –4 4
4. Fehéroroszország 4 1 3 3–8 –5 3
5. Finnország 3 2 1 2–3 –1 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik