Pedro góljával spanyol siker Párizsban, előzött a címvédő

Vágólapra másolva!
2013.03.26. 20:51
null
Pedro bukfencezett a gólvonal mögé, Lloris kétszer paskolt bele a labdába, de menteni nem tudott (Fotó: Reuters)
Ismét a spanyol labdarúgó-válogatott került az I-csoport első helyére a 2014-es vb-selejtezők európai zónájában, miután a párizsi rangadón Pedro 58. percben lőtt góljával kerekedett a házigazda francia együttes fölé. A spanyolok két hazai iksz után nyertek, a franciák elveszítették veretlenségüket, a két csapat között egy pont a különbség.

A MÉRKŐZÉS

1. félidő


Óriási elánnal és letámadással kezdett a francia csapat, de mindez négy percig tartott a házigazdáktól, a spanyolok fokozatosan átvették az irányítást: elkezdött a gyorsított tikitaka. Még mielőtt azonban döntő mezőnyfölényhez jutottak volna a vendégek, az 5. percben Xavi Hernández óriási ziccerben lőtt kapu fölé hat méterről, a hazai védelem nagyon megfeledkezett róla. Uralta a középpályát a spanyol válogatott, de a kiugratásra hiába várt gólra éhesen Pedro és David Villa. A vendégvédelem simán megszűrte az erőtlen és ötlettelen francia támadásokat, egyedül a bal szélen ügyesen kavargató Franck Ribéryben bízhattak a hazai drukkerek, akit Álvaro Arbeloa őrzött.

Pogba kiállítása után a hajrában kevés reménye maradt
a franciáknak az egyenlítésre
Pogba kiállítása után a hajrában kevés reménye maradt a franciáknak az egyenlítésre

A 31. percben aztán egy indítást Pedro csak meg tudott tolni okszival a védője mellett, egy másikat megelőzött, majd a kifutó francia kapus, Hugo Lloris láttán nagyot esett bőven a büntetőterületen belül. Spanyol részről mindenki tizenegyest látott, Kassi Viktor azonban nem. A magyar játékvezető a sok reklamálásnak egy sárga lappal vetett véget, amit a legvérmesebb Xavi érdemelt ki. Miután megnyugodtak a spanyol kedélyek, az addig sallangmentes Gerard Piqué hibázott. Rosszul számított ki egy keresztlabdát, Ribéry fejjel megtolta mögüle, és máris ziccerbe került. A kifutó Vactor Valdés azonban óriásit mentett. Kevés helyzetet hozott az első felvonás, amelyben a franciák inkább biztonsági játékra rendezkedtek be. A vendégek ezúttal nem tartották annyit a labdát, sokszor próbálkoztak a támadó duó valamelyik tagjának a kiugratásával, de elvállalták a lövést távolról is, ha a helyzet úgy kívánta. A játék képe alapján igazságos volt a döntetlen: egyik csapat sem érdemelt gólt és vezetést.

2. félidő

A fordulás után nem sokkal Pedro ritmust, majd oldalt váltott, a Nacho Monreal által centerezett labdára pedig középen nagy lendülettel érkezett, és szerzett vezetést övéinek az 58. percben (0–1). Picit összekapta magát a házigazda, elsősorban Ribéry okozott veszélyt a spanyol kapu előtt, de nem nagyon akadt ebben társa, sőt, nagyon nem akadt... Így is akadt meleg helyzet Víctor Valdés kapuja előtt, de előbb egy szöglet után Monreal, majd a barcelonai kapus mentett az utolsó pillanatban bravúrosan. A mérkőzés a 78. percben pecsételődött meg a házigazdák számára, a két perccel korábban tarkón térdelésért sárga lapot kapó Paul Pogba a kezdőkör környékén elkövetett talpalásáért megkapta a második sárgáját, így kénytelen volt elhagyni a pályát. A hátralévő időben – hosszabbítással tizenhat perc – a spanyolok próbálták eldugni a labdát, élen járt ebben Andrés Iniesta, amit hellyel közzel sikerrel megvalósítottak. A franciáknak ebben az időszakban egy egyenlítési lehetőségük akadt, de Sergio Busquets meg ziccert rontott, amellyel pedig bebiztosíthatta volna a spanyol sikert. Amely azonban így sem maradt el.

A franciák nagyon keveset mutattak ezen az estén, a két hazai iksz után győzelmi kényszerben játszó spanyolok viszont nagyon akarták a győzelmet. Amelyet úgy is megérdemeltek, hogy nem életük meccsét játszották. A két csapat egymás elleni mérlege most már a spanyoloknak kedvez.


2014-ES LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
I-CSOPORT
FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1(0–0)
Párizs, Saint-Denis, Stade de France. Vezette: Kassai Viktor (Erős G., Ring Gy.)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Jallet (Giroud, 91.), Varane, Koscielny, Evra – Cabaye (Ménez, 70.), Pogba, Matuidi – Valbuena, Benzema (Sissoko, 82.), Ribéry. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
SPANYOLORSZÁG: V. Valdés – Arbeloa, Piqué, S. Ramos, Monreal – Busquets, Xabi Alonso, Xavi – Pedro (Fabregas, 75.), Villa (Jesús Navas, 59.), Iniesta (Mata, 92.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Gólszerző: Pedro 58.
Sárga lap: Cabaye 53., Matuidi 68., Pogba 77., ill. Xavi 32., Fabregas 77., Arbeloa 86.
Piros lap: Pogba 78.

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország5 328–2+611
2. Franciaország5 3118–4+410
3. Grúzia5 1133–7–44
4. Fehéroroszország4 133–8–53
5. Finnország3 212–3–12

PERCRŐL PERCRE

94. perc Vége a mérkőzésnek.

92. perc Iniestát Mata váltotta.

91. perc Jallet helyett Giroud érkezett.

91. perc Három az egy elleni akciót vezethettek a spanyolok, Busquets azonban szűk területen nem tudta elrúgni a labdát Lloris mellett.

89. perc Iniesta faultoltatta le magát rutinosan a francia tizenhatos előtt.

86. perc Arbeloa rántotta le Ménezt, a szabadrúgásból a spanyol kapu elé élesen belőtt labdába Víctor Valdés a gólvonalon állva kapott bele hatalmas bravúrral, góltól megmentve csapatát.

85. perc Próbálta őrizni a labdát a spanyol együttes, márpedig ehhez nagyon ért, így sikerült is.

83. perc Sissoko tartotta meg a labdát, és lőtt passzal hozta játékba Ribéryt, aki befelé cselezett, majd lőtt 18 m-ről, a balösszekötő helyéről kevéssel a jobb alsó mellé.

82. perc Moussa Sissoko állt be a hajrára Benzema helyett, utóbbi fütty mellett hagyta el a gyepet.

80. perc Nagy lehetőséghez jutottak a spanyolok az emberelőnnyel, Navas viharzott el a jobb szélen, de nem tudta lefutni Koscielnyt.

78. perc Pogba tartott rá talppal Xavi lábára a kezdőkörnél, amiért újabb sárgát, így piros lapot is kapott.

77. perc Fabregas is besárgult.

76. perc Pogba kapott sárga lapot, mert egy felugrásnál a félpályánál tarkón térdelte Xabi Alonsót.

75. perc Pedro helyére Cesc Fabregas állt be.

74. perc Bal oldali francia szögletet vétett el középen mindenki, így került a labda a hosszún helyezkedő Varane elé, akit Monreal az utolsó pillanatban tudott megzavarni, az üres kapu helyett így lőtt mellé a francia bekk.

73. perc Ménez előbb a jobb szélen vállalta túl magát – lövés, passz vagy beadás helyett cselezni akart, vesztére –, majd kisvártatva egy bal oldali szöglet a lapockájáról pattant a spanyol kapu fölé.

70. perc Cabaye helyett Jérémy Ménez érkezett a pályára, Didier Deschamps a támadószekcióját erősítette meg.

69. perc Xabi Alonso 28 méteres, középről leadott szabadrúgása a sorfalban akadt el.

68. perc Matuidi kapott sárga lapot visszahúzásért, így nem játszhat a következő meccsen, Grúzia ellen.

67. perc Három percébe telt, amíg a francia válogatott labdát szerzett, akkor is szabálytalanság árán...

64. perc Ribéry tartotta meg a labdát két spanyol védő között, majd lekészítette a második hullámban érkező Matuidi elé, akinek helyezetlen, erőtlen lapos lövésére leért Víctor Valdés.

63. perc Navas tolta meg a szélen a labdát, beadására Pedo bújt ki védője mögül, de az ötösről a kapu fölé pörgetett.

59. perc David Villa helyére Jesús Navas állt be. Utóbbi lett a jobbszélső, Pedro behúzódott középre.

58. perc Pedro góljával vezetnek a spanyolok! A Barca-szélső cselezgetett a jobb oldalról befelé, két francián is túljutott, majd a bal szélen megjátszotta a fellépő Monrealt. Utóbbit Jallet nem vette elé komolyan, így tizenhatoson belülre érve centerezett, a nagy lendülettel érkező Pedro pedig besodorta a labdát. Lloris kétszer paskolt bele a labdába, de hárítani nem tudott (0–1).

56. perc Benzema fejelt kapu mellé egy szabadrúgást, közben pedig összebucizott Busquetscel.

55. perc Ígéretes francia akció bontakozott ki, Jallet jobb oldali beadását azonban sikerült tisztáznia a vendégvédelemnek.

54. perc Iniesta lőtt 16 m-ről, középről, bal külsővel, a középre tartó labdát Lloris ujjheggyel tolta a léc fölé.

53. perc Yohan Cabaye kapott sárga lapot egy ütemtelen belépőért.

52. perc David Villa esett el a francia tizenhatoson belül Laurent Koscielny szorításában, de Kassai nem látott szabálytalanságot. Nem is volt az, ezúttal a spanyolok sem reklamáltak.

50. perc Víctor Valdés mozdult ki jól és bátran egy bal oldali beadásnál, két franciát megelőzve paskolt bele a labdába az ötösön felugorva.

49. perc Ribéryt rántotta le holttérben Arbeloa, de megúszta a lapot, Kassai dörgedelmeit azonban meg kellett hallgatnia.

48. perc A félpályánál megszerzett labdából azonnal kontrát vezetett a házigazda, amely a jobb szélen hunyt ki.

48. perc Kétperces labdatartással kezdtek a spanyolok, de 15 méternél többet nem sikerült elfoglalniuk a francia térfélből, az pedig nem sok.

46. perc Elkezdődött a második félidő, egyelőre nem érkeztek a cserék.

45. perc Vége az első félidőnek.

38. perc Ribéry került ajtó ablak ziccerbe a bal oldalról indulva – miután Piqué hátrálva elvétette a felszabadítást fejjel –, de a kifutó Víctor Valdés bravúrral dobta bele magát a 12 méterről leadott lövésébe, a védőtársak pedig tisztáztak.

34. perc Előbb reklamáltak, majd lehiggadtak a spanyolok – a leghevesebb Xavinak azért befigyelt egy sárga lap –, David Villa lőtt 16 méterről – kihasználva, hogy a túloldalon Jallet csúnyán beragadt –, de lövése elkerülte a kaput.

31. perc Pedro akadt fönt egy kiugratásnál a francia tizenhatoson belül két védőt maga mögött tudva a kifutó Llorison, a spanyolok hiába reklamáltak Kassainál és Ring György asszisztensnél, nem kaptak büntetőt. Pedro okszis labdaátvétele szép volt, de nagyon el akart esni, jól döntött a magyar bíró, hogy nem adott tizenegyest. Még akkor is, ha véleményes volt az eset, és a spanyol tudósításokban egyértelmű tizenegyest és kiállítást láttak.

30. perc Jallet buktatta hátulról Xavit, megakasztva ezzel a spanyol akciót. Megúszta ő is szóbeli figyelmeztetéssel.

29. perc Christophe Jallet indítását vétette el Sergio Ramos, de Piqué besegített, és még le is fordult a rátámadó Benzemáról a saját ötösénél.

28. perc Víctor Valdés vetődve húzott le egy jobb oldali, lövésszerű éles francia beadást.

25. perc Blaise Matuidi nagy lendülettel érkezve buktatta a neki háttal álló, róla leforduló Busquetset, Kassai pillanatok alatt ott termett, és szóbeli feddésben részesítette a vétkest. A sárga lap a zsebében maradt, azt Xavi is hiába reklamálta egy francia felkaros után, ami az indítását akadályozta meg.

23. perc Víctor Valdésnek is játékba kellett avatkoznia: egy hazaadást bikázott ki a félpályáig. Nem ehhez szoktunk tőle, hogy nem játssza meg a labdát társhoz, bár ezúttal nem volt rá lehetősége.

21. perc Hugo Lloris is labdába ért: egy kósza ívelésnél lépett ki jó ütemben a kapujából, és ölelte magához a labdát.

19. perc Franck Ribéry tartotta meg a labdát rutinosan a bal oldalon, majd hozta játékba már a spanyol tizenhatoson belül Benzemát, akit a Busquets, Piqué páros együttes erővel szerelt.

17. perc Állandósult a spanyol mezőnyfölény, Xavi 18 m-ről leadott átlövése egy méterrel kerülte el a jobb alsót.

15. perc A franciák gyorsan feladták a letámadást, visszazártak a saját térfelükre, és kontráztak. Karim Benzema így került helyzetbe, de picit elkapkodva a befejezést 17 m-ről messze a kapu fölé lőtt.

13. perc A spanyolok elkezdték dajkálni a labdát, rendre akadt megjátszható társ a középpályán, elöl azonban David Villa és Pedro nem tudott üresbe mozogni, vagy oda befutni.

10. perc Egyik félnek sem sikerült mezőnyfölényt kiharcolnia, a két tizenhatos között robog a játék, a kapuk nem kerültek veszélybe.

5. perc Óriási spanyol gólhelyzet maradt kihasználatlan. Andrés Iniesta védők közé begurított kiugratásából Nacho Monreal adott középre, visszafelé a bal oldalról az alapvonalról, érkezett Xavi Hernández, akiről megfeledkeztek a franciák. A sérüléséből felépülő karmester azonban hét méterről a kapu fölé belsőzött. Az ő képességeivel alighanem ez volt a nehezebb, mint eltalálni a kaput.

4. perc Intenzív letámadással kezdtek a házigazdák, eltelt négy perc, amire a spanyolok labdához jutottak. Azonnal le is lassították a játékot, és elkezdtek adogatni.

1. perc Okszi, fejes, olló: ez volt az első támadás a meccsen, utóbbiból Mathieu Valbuena labdája messze elkerülte a kaput.

1. perc Kassai a sípjába fújt: a házigazda, sötét kékben játszó franciák kezdték a mérkőzést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik