Montenegró maga mögött tartotta Angliát

Vágólapra másolva!
2013.03.26. 23:10
null
Rooney gólja végül nem ért győzelmet (Fotó: Reuters)
Montenegró hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott Angliával a világbajnoki selejtezősorozat H-csoportjának rangadóján, s ezzel megőrizte kétpontos előnyét a háromoroszlánosokkal szemben. Wayne Rooney már a találkozó elején betalált, de a lefújás előtt negyedórával Dejan Damjanovics egyenlített. A lengyelek simán legyőzték San Marinót, az ukránok már annál nehezebben Moldovát.

MONTENEGRÓ–ANGLIA

Igazi csúcsrangadót rendeztek a H-csoportban, amelyben Montenegró Angliát fogadta. A csoportot vezető hazaiak számára egy döntetlen nem lett volna rossz eredmény, mert így maguk mögött tarthatták Angliát.

Ezzel szemben hideg zuhanyként érhette a montenegrói szurkolókat, hogy a vendégek már a 6. percben megszerezték a vezetést: a jobb oldali szögletnél érthetetlenül egyedül emelkedhetett Wayne Rooney a kapu előtt hat méteren, s a hazai kapuba fejelte a labdát.

Rooney lett ezzel az első angol játékos David Beckham óta, aki sorozatban négy selejtező-mérkőzésen is gólt szerzett. A PSG játékosa erre 2003-ban volt képes.

Ezután kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, de a montenegróiak mindent elkövettek a sikerért, s az erőfeszítésnek a 76. percben lett meg a kézzel fogható eredménye. Dejan Damjanovics egy kapu előtti kavarodás után – Joe Hart többször is védett – egyenlített.

Végül kiderült, hogy ez az egy gól elég volt ahhoz, hogy Montenegrót a csoport élén tartsa. Anglia márciusban még egyszer sem veszített Eb- vagy vb-selejtezőt. A mostani mérkőzéssel együtt 12 győzelem és négy döntetlen a mérlege.

Az utolsó előtti fordulóban Anglia Montenegrót fogadja, azon a mérkőzésen nagyon sok minden múlik majd.

UKRAJNA–MOLDOVA

Ukrajna hazai pályán 2–1-re nyert Moldova ellen a világbajnoki selejtezősorozat H-csoportjában, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit.

Ukrajnának mindenképpen győznie kellett Moldova ellen, hogy maradjon még reménye a pótselejtezőt érő hely elérésére. Persze nemcsak ezért volt kötelező a győzelem a legutóbbi Európa-bajnokság társházigazdájának, hanem azért is, mert egyértelműen jobb csapat – pláne hazai pályán.

Ez pedig már az első félidőben is meglátszott – igaz, nem a gólok számában. A hazaiak sokkal többet veszélyeztettek, de csak a második félidőben találtak be.

A 61. percben Andrij Jarmolenko törte meg a jeget, majd kilenc perccel később Jevhen Hacseridi megduplázta az ukrán előnyt. Már úgy tűnt, zsebben a három pont, amikor Alexandru Suvorov – két perccel azután, hogy pályára lépett – szépített.

Az utolsó tíz percben azonban már nem született újabb gól, viszont egy brutális megmozdulást még tartogatott a végjáték: Tarasz Sztepanenko gyakorlatilag egy karaterúgással terítette le Vitalij Bordiant. Még Nigel de Jong vb-döntős megmozdulásánál is durvábbnak tűnt az eset.

LENGYELORSZÁG–SAN MARINO

Lengyelország az ukránokhoz hasonló helyzetből várta a játéknapot, és bizony San Marino legyőzése egyáltalán nem volt nehéz feladat Waldemar Fornalik szövetségi kapitány együttesének.

Robert Lewandowski és Lukasz Piszczek a 28. percre már megnyugtató előnyhöz juttatta a hazaiakat, hogy aztán a második félidőben megduplázza a gólok számát a lengyel csapat. Sőt! A hajrában megszületett az ötödik lengyel találat is.

H-CSOPORT
UKRAJNA–MOLDOVA 2–1 (0–0)
Odessza,
Csernomorec Stadion. Vezette: Kenn Hansen (dán)
UKRAJNA: Pjatov – Hacseridi, Kucser, Sevcsuk, Fedeckij – Huszev (Hrecsiskin, 90.), Timoscsuk, Sztepanenko, Szeleznyov (Bezusz, 62.) – Jarmolenko, Zozulja. Szövetségi kapitány: Mihail Fomenko
MOLDOVA: Namasco – Golovatenco, Bulgaru, Bordian, Epureanu – Bugaiov (Doros, 69.), Dedov (Suvorov, 78.), Ionita, Gheorghiev, A. Pascenco (Onica, 67.) – Sidorenco. Szövetségi kapitány: Ion Caras
Gólszerző: Jarmolenko (61.), Hacseridi (70.), ill. Suvorov (80.)
Kiállítva: Sztepanenko (92.)

LENGYELORSZÁG–SAN MARINO 5–0 (2–0)

Varsó,
Nemzeti Stadion, 43 008. Vezette: Ken Henry Johnsen (norvég)
LENGYELORSZÁG: Boruc – Piszczek, Salamon (Wasilewski, 87.), Glik (Kosecki, a szünetben), Wawrzyniak– Krychowiak, Grosicki, Polanski, Mierzejewski – Lewandowski, Milik (Teodorczyk, 59.). Szövetségi kapitány: Waldemar Fornalik
SAN MARINO: Simoncini – F. Vitaioli, Palazzi, Alex Della Valle (Buscarini, 80.), Allesandro Della Valle, Valentini – Gasperoni, Bollini (Bacciocchi, 57.) Coppini – Selva (Rinaldi, 51.), M. Vitaioli. Szövetségi kapitány: Giampaolo Mazza
Gólszerző: Lewandowski (21., 50. – mindkettőt 11-esből), Piszczek (28.), Teodorczyk (61.), Kosecki (92.)

MONTENEGRÓ–ANGLIA 1–1 (0–1)
Podgorica, Podgorica Városi Stadion. Vezette: Jonas Eriksson (svéd)
Montenegró:
M. Bozsovics – Basza, Szavics, Volkov, V. Bozsovics (Delibaszics, 75.) – Vukcsevics (Krkotics, 63.), Zverotics, Dzsudovics – Jovetics, Vucsinics, Novakovics (Damjanovics, a szünetben). Szövetségi kapitány: Branko Brnovics
Anglia: Hart – G. Johnson, Smalling, Lescott, A. Cole, – Gerrard, Carrick – Milner, Cleverley (Young, 77.), Welbeck – Rooney. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Gólszerző: Damjanovics (76.), ill. Rooney (6.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró 6 4 2 14–3 +11 14
2. Anglia 6 3 3 21–3 +18 12
3. Lengyelország 5 2 2 1 11–6 +5 8
4. Ukrajna 5 2 2 1 6–4 +2 8
5. Moldova 6 1 1 4 3–10 –7 4
6. San Marino 6 6 0–29 –29 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik