Az Egyesült Államok válogatottja példát mutat a házigazdáknak

Vágólapra másolva!
2009.06.25. 11:21
null
Nelson Mandela már megkapta ajándékát a Bafanától, amelyet a csapatkapitány Aaron Mokoena adott át. Mindketten többre vágynak...
A Konföderációs Kupa elődöntőjének első mérkőzésén az Egyesült Államok válogatottja legyőzte az előzetesen – és egyáltalán nem ok nélkül – toronymagas esélyesnek kikiáltott spanyol nemzeti tizenegyet, és hasonló tettre készül a rendező Dél-Afrika is a bombaformában lévő brazilok ellen.

 

A teljesült amerikai álmok korántsem gerjesztettek olyan érzelmi hullámokat az Egyesült Államokban, mint amilyet a dél-afrikai válogatott, a Bafana esetleges győzelme követne.

NSO-ADATBANK
 Mindent a tornáról!
„Megérdemelten kerültünk az elődöntőbe, hiszen négy pontot szereztünk. Leléptük az új-zélandiakat, hat gólt is lőhettünk volna nekik kettő helyett, az irakiak pedig csak védekeztek ellenünk. Szóval örülök, hogy eljutottunk idáig, de most már csak előre szabad néznünk” – vélekedett a Bafana szövetségi kapitánya, Joel Santana, aki éppen honfitársai ellen szeretne meglepetést okozni.

„Lehetetlen, hogy 90 percen keresztül csak védekezzünk a brazilok ellen – adott betekintést lapjaiba Santana. – Támadólag kell fellépnünk. Veszíthetünk, de szépen kell kikapnunk, támadó futballal.”

„Hatalmas lehetőség ez a mérkőzés számunkra, és örülök, hogy a részese lehetek – nyilatkozta a jobb oldali védő, Siboniso Gaxa, aki a FIFA szerint tagja lett a csoportkör álomcsapatának. – A legfontosabb, hogy higgyünk magunkban. Támadó futballt kell játszanunk, megragadni lehetőségeinket, és semlegesíteni ellenfelünk veszélyes embereit. Erős bennem az érzés, hogy jól futballozunk majd a brazilok ellen.”

Gaxa, aki odahaza a média és a szurkolók egyik legnagyobb kedvence, nagyon kemény edzésekkel készült a tornára, és különmunkával is igyekezett javítgatni hiányosságait (csak két éve került ki középről a védelem jobb oldalára). A dél-amerikaiak ellen most megmutathatja, mire volt ez elegendő.
Akár csak az elmúlt napokban a spanyolok szövetségi kapitánya, Vicente Del Bosque, a brazil válogatott, a selecao első embere, Dunga sem szeretné, ha játékosai elbíznák magukat.

„Mindig nehéz a házigazda ellen játszani, hiszen ők különösen motiváltak, érzelmileg feldobottak – bölcselkedett a szakember, akinek régebben egy ideig Santana is volt az edzője. – Jól tudják, hogyan fogunk játszani, ráadásul Dél-Afrika mérkőzésről mérkőzésre fejlődik. Ám mi is tisztában vagyunk vele, mi a dolgunk. Ellenfelünk versenyképes csapat, afrikai karakterrel: gyorsak és erősek. Nekünk viszont a saját játékunkat kell játszanunk.”

Az anno kérlelhetetlen és fáradhatatlan szűrőként számon tartott Dunga reinkarnációja, a védekező középpályás Gilberto Silva is megerősítette kapitánya szavait:

„Dél-Afrika számára ez igen fontos mérkőzés lesz. Összpontosítanunk kell, ha nem akarjuk, hogy meglepjenek minket. Nem szabad máris a döntőre gondolnunk, először ezt a mérkőzést kell megnyernünk”.

A brazilok az összecsapás toronymagas esélyesei, ezen a tornán még nem szenvedtek vereséget, míg a Bafana kissé nyögvenyelősen teljesített a csoportkörben. A fogadóirodák 1:10 arányban adják a rendező esélyeit, de ne feledjük, tegnap ilyenkor az amerikaiak győzelméért ennél is többet fizettek volna…

A braziloknál a megbízható középhátvéd, Juan esett ki sérülése miatt, ami nagy érvágás a selecao számára, és az ellenfélnél is gondot okoz egyetlen gólerős támadójuk, Bernard Parker térdsérülése, bár remény van játékára. A mérkőzés kulcsmomentuma lehet, hogy az afrikaiak mennyire tudják kikapcsolni a játékból Kakát, akit alighanem Gaxa próbál majd semlegesíteni. Ha ez sikerül a védőnek, európai szerződéssel érhet fel számára.

Az ország egykori legendás elnöke, Nelson Mandela tegnap 91-es számú mezt kapott a válogatottól közelgő 91. születésnapja alkalmából, ám a Bafana egyik legnagyobb híve és az egész nemzet számára sokkal nagyobb ajándék lenne a döntőbe jutás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik