Eb 2024: A magyarok lesznek a legerősebb ellenfelek! – Lothar Matthäus

BORSOS LÁSZLÓ (Hamburg)BORSOS LÁSZLÓ (Hamburg)
Vágólapra másolva!
2023.12.04. 11:38
null
Lothar Matthäus szerint Skócia lehet a csoport gyenge láncszeme (Fotó: Getty Images)
Noha a német futball elöljáróinak, prominens személyeinek és a sportsajtó munkatársainak eltér a véleményük annak kapcsán, hogyan viszonyuljanak a sorsolás kimeneteléhez, a magyar válogatottról nyilatkozók mindegyike jó véleménnyel van Marco Rossi együtteséről – Lothar Matthäus válogatottunkat tartja Németország legerősebb csoportellenfelének.

Philipp Lahm az Elbai Filharmónia sajtófolyosóján óva intette az Eb-sorsolás eredménye miatt fellelkesült német sportújságírókat, akik minden interjúzónába lépő egykori német labdarúgónak vagy tisztviselőnek nekiszegezték a kérdést: beszélhetnek-e szerencsés sorsolásról. A Bayern München korábbi világbajnok jobbhátvédje a június 14-én kezdődő Európa-bajnokság tornaigazgatói minőségében állt a kamerák és a diktafonok elé, s nem volt rest fél évvel a nyitó mérkőzést megelőzően felelősségre vonni Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt. Néhány nappal ezelőtt élesen bírálta a nationalelf edzőjének felállási kísérleteit, Hamburgban pedig azt kifogásolta, hogy nem látja a csapat magját, és figyelmeztetett, hazája válogatottja szerinte veszélyes csoportba került.

A Német Labdarúgó-szövetség elnöki posztját betöltő Bernd Neuendorf bizakodóbb volt, szerinte ugyanis jó csoportba került a német együttes, majd kiállt a szeptemberben kinevezett szövetségi kapitány mellett. Igaz, elismerte, le kell vonni a megfelelő következtetéseket a törököktől és az osztrákoktól elszenvedett vereségből, hagyni kell a stábtagokat dolgozni, a csapatnak pedig önbizalmat adó légkört kell teremteni – azt már mi tesszük hozzá, ezen úgy lehetne a legtöbbet segíteni, ha a válogatott mérkőzéseket nyerne, ami mostanság nem sikerül, új kapitányával négy ­tesztmeccsből csupán az Egyesült Államok ellenit vette sikerrel. Michael Ballack, a német válogatott egykori csapatkapitánya a Magenta Tv szakértőjeként optimista volt.

„Azért ez nem halálcsoport, mi vagyunk a favoritok a hazai pálya előnyével – idézi a Kicker a 98-szoros válogatott középpályást. – Mivel Skócia az első ellenfelünk, pontosan tudjuk, mire számíthatunk tőle. A másik két csoportmeccs véleményem szerint valamelyest nehezebb lesz”.

Rudi Völler, a Német Labdarúgó-szövetség sportigazgatója ezzel szemben azt emelte ki, hogy a németek nincsenek olyan helyzetben, hogy tiszteletlenek legyenek bármelyik ellenféllel szemben vagy hogy félvállról vegyék őket: „Ezeknek az időknek vége! Alig várom már a skótokat, nagyszerű lesz összecsapni velük, mert sok szurkolót hoznak magukkal, egészen biztosan fantasztikus hangulat és persze kihívás lesz. Arra kell összpontosítanunk, hogy jól kezdjünk ellenük. Optimista vagyok, jó Európa-bajnokságunk lesz, ha változtatunk néhány részleten.”

A Kicker szakírója, Oliver Hartmann publicisztikájában arról írt, a németeknek ebből a csoportból továbbjutni inkább kötelesség, mintsem cél. Lothar Matthäus azonban ennél is egyértelműbb kijelentést tett a Sport Bildnek: az aranylabdás nem kertelt, kijelentette, hazájának meg kell szereznie a csoportgyőzelmet: „Németországnak megint szerencséje volt! Ebben a csoportban egyértelmű favoritok vagyunk, elsőként kell végeznünk!”

Mivel a korábbi világsztár 2004–2005-ben a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, a sportlap Marco Rossi csapatáról külön is kérdezte. Aligha meglepő, a korábban Budapestet otthonának tekintő szakember jó véleménnyel van válogatottunkról: „Nagy szerencsénk volt az előző Európa-bajnokságon a Magyarország elleni utolsó csoportmeccsen, hogy kettő kettes döntetlent értünk el, és bejutottunk a nyolcaddöntőbe, de emlékezhetünk arra is, hogy az egymás elleni két Nemzetek Ligája-mérkőzésen sem született német győzelem. A magyarok az elmúlt három-négy évben folyamatosan fejlődtek, és van egy régi lipcsei játékosuk Szoboszlai Dominik személyében, aki immár a Liverpoolban játszik. Szerintem Magyarország lesz Németország legerősebb ellenfele, amely Svájccal vetélkedhet a második helyért. Minden tiszteletem a skótoké, de ebben a csoportban ők a gyenge láncszem.”

A Kicker a sorsolást követően a német válogatott mindhárom csoportellenfelét igyekezett bemutatni olvasóinak. A szaklap megjegyezte, a magyar válogatott Marco Rossi irányításával imponáló teljesítményt nyújt, a selejtezőcsoportját kényelmesen és veretlenül megnyerte Szerbia előtt, és tizenkét mérkőzés óta nem talált legyőzőre. A cikk jegyzője válogatottunk legnagyobb erősségének a középpályásjátékot tartja, valamint azt, hogy labdaszerzés után gyors és veszélyes ellentámadásokat indít. Kiemeli, hogy a korábbi RB Leipzig-játékos Szoboszlai Dominik diktálja a tempót és vezeti a csapatot, hátul a lipcsei Willi Orbán tartja össze a társaságot, míg elöl a freiburgi légiós Sallai Rolandban mindig benne van a gól.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik