Itt az Eb 5 legnagyobb meglepetése – a magyar csapat is köztük van

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.03. 16:28
Nincsen nagy labdarúgótorna váratlan teljesítmények, események nélkül, és ez a 2016-os Európa-bajnokságon sincs másképp. Bár még csak a negyeddöntőknél járunk, azért pillantsunk vissza a torna  meglepetéseire.

1. Magyarország győzelme Ausztria ellen, magyar csoportelsőség

A magyar válogatott csak egy mérkőzést nyert meg a 2016-os Európa-bajnokságon, de az nagyot szólt, a csoportkör első fordulójának talán legnagyobb meglepetését szolgáltatva Ausztriát múlta felül 2–0-ra Bernd Storck csapata.

(Fotó: Reuters)
(Fotó: Reuters)

A selejtezőcsoportját veretlenül megnyerő osztrák válogatottat az Eb sötét lovaként emlegették, egészen addig, amíg szembe nem találkozott a fegyelmezetten futballozó magyar csapattal, amelynek győzelmére csaknem hétszeres pénzt ajánlottak a bukmékerek.

Persze ki tudja, mi történik, ha David Alaba kapufája az első percben befelé pattan…

Ha már meglepetések és Magyarország: minden bizonnyal arra is kevesen tippeltek, hogy a magyarok végeznek majd az F-csoport első helyén. Pedig így történt.

2. Izland hazaküldte Angliát a nyolcaddöntőben

Izland szereplése, sőt már a jelenléte is önmagában egy csoda az Eb-n, de teljesítményére a koronát mégiscsak Anglia legyőzésével tette fel Lars Lagerbäck együttese – a házigazda franciák elleni negyeddöntőben még magasabbra is kerülhet a királyi fejék.

(Fotó: Reuters)
(Fotó: Reuters)

Izland az Eb-selejtezők során oda-vissza legyőzte Hollandiát, és egyszer Cseh- , illetve Törökországot is, így tudni lehetett, hogy masszív és veszélyes kis csapatról van szó. A közvetlen felkészülés pocsékul sikerült (vereség Norvégiától, Dániától és az Arab Emírségektől is), de az Eb-n veretlenül menetel a „fagyos kis sziget” – ahogyan az angol szövetségi kapitányi posztra önmagát beajánló Éric Cantona fogalmazott.

Az eredményeik eddig: döntetlent játszottak Portugáliával és Magyarországgal, legyőzték Ausztriát és Angliát, a nyolcaddöntőt ráadásul hátrányból felállva nyerte meg Izland. 100 forintra 120-at fizetett Anglia továbbjutása azon a mérkőzésen, és tízszeres pénzt kaszálhatott az, aki az esélytelenebb győzelmére tippelt.

„Történelmünk legszörnyűbb veresége. Egy olyan országtól kaptunk ki, ahol több a vulkán, mint a profi futballista" – írta híressé vált tweetjében Gary Lineker a mérkőzést követően.



3. Portugália

Portugália elődöntőbe jutása önmagában nem meglepetés kategória, hiszen Európa braziljai remek képességű társaságot alkotnak és rendszeresen jól szerepelnek a kontinensviadalokon. De az, ami ezen az Eb-n eddig megtörtént velük, már a magasba emelt néhány szemöldököt.

Ki gondolt arra, hogy:
• Portugália egy meccset sem nyer az F-csoportban?
• Az Eb egyik legjobb meccsén, a magyar–portugálon (3–3) nem a mieinknek, hanem CR-éknek kell kaparniuk a továbbjutásért?
• Csak csoportharmadikként jutnak tovább?
• Hogy ezek után kapott gól nélkül ejtik ki a végső győzelemre is esélyes horvátokat?
• Hogy eljutnak az elődöntőig úgy, hogy a rendes játékidőben egyetlen meccset sem nyernek és összesen 22 percet játszanak előnyben, abból 19-et Izland ellen?

(Fotó: Reuters)
(Fotó: Reuters)
Bármerre is terelje a sors a portugálokat ezen az Eb-n, abban benne van a meglepetés esélye…


4. Olaszország

Olaszországé a nemzetközi futball egyik legsikeresebb válogatottja, sohasem lehet leírni. De az vitán felül áll, hogy a 2016-os Eb-nek a korábbiaknál jóval gyengébb kerettel vágott neki a squadra azzurra, így még a hazai elvárások sem törtek magasra.

Olaszország már a csoportkör első fordulójában váratlant húzott, tökéletes taktikával győzte le a világranglista-második, sztárokkal teletűzdelt Belgiumot, majd a nyolcaddöntőben az Eb-címvédő Spanyolországgal ugyanezt tette. Kíméletlenül.

A szövetségi kapitányok közül Antonio Conte (is) emlékezeteset alkotott (Fotó: Reuters)
A szövetségi kapitányok közül Antonio Conte (is) emlékezeteset alkotott (Fotó: Reuters)

Antonio Conte csapatában (egy-két kivételtől eltekintve) nincsenek sztárok és korszakos egyéniségek, ellenben a hátvédsortól a csatárig úgy védekeznek, mintha nem lenne holnap, tökéletes tervük van, és a megvalósításba sem csúszott hiba (a Németország elleni negyeddöntő szétlövése más téma).

A spanyolok elleni meccsen rátettek még egy lapáttal. Conte nagyszerűen kidolgozott stratégiájának köszönhetően többet és hatékonyabban is támadtak, mint az önmagukat csak keresgélő Iniestáék – és ez volt az igazi meglepetés az előzetesen leírt olasz válogatott teljesítményében, nem az, hogy eljutott a legjobb nyolc közé, ahol a világbajnok nationalelf drámai tizenegyespárbajban búcsúztatta.

5. A félelmetes belgákat legyőző Wales ott van az elődöntőben

(Fotó: Reuters)
(Fotó: Reuters)

Az Olaszországtól beszedett pofon után összekapták magukat a belgák, erről három, kapott gól nélküli mérkőzésen nyolc találat tanúskodott – ebből négyet Magyarország ellen jegyeztek a 16 között.

Wales sem érdemtelenül jutott el a nyolcaddöntőbe, de Észak-Írország minimális különbségű legyőzése és az Angliától elszenvedett vereség (még a csoportkörben) azt sugallta, hogy Belgium már nagy falat lesz, még akkor is, ha Marc Wilmots nem tudta a legjobb összetételű védelmét pályára küldeni.

A fogadóirodák ötszörös pénzt kínáltak Wales győzelmére, Belgium sikere duplát sem fizetett. Wales esélyei tovább csökkentek, amikor Nainggolan egy bombagóllal gyorsan vezetést szerzett a „vörös ördögöknek”. De innen is felálltak a walesiek, és a torna egyik legjobb mérkőzésén három góllal küldték haza a remekül kontrázó, ám görcsösnek tűnő belga sztárokat.

És már csak egy lépés a döntő Gareth Bale-éknek – a finálé Wales részvételével tényleg mindennél nagyobb meglepetés lenne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik