„Káosz lehet az Eb-n a magyar szurkolók beléptetésénél”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2016.06.02. 16:56
null
Rengeteg magyar szurkoló kel útra Franciaországba (Fotó: Földi Imre, archív)
Nyolc nappal a labdarúgó Európa-bajnokság június 10-i rajtja, és 12 nappal Magyarország első csoportmeccse, az Ausztria elleni találkozó előtt szétnéztünk szurkolói fronton. A Sportimádók szurkolói klub vezetőjével és a több szurkolói csoport utazását is szervező indulazutazas.com egyik munkatársával, Molnár-Tóth Mariannal beszélgettünk.



♦ BELÉPTETÉS – AZ AZONOSÍTHATÓSÁG KÉRDÉSE

♦ AUTÓVAL NE MENJEN! SZURKOLÓI ZÓNÁK
SZURKOLÓI MEGMOZDULÁSOK

„Ha valakit érdekelne az osztrák meccsre történő kijutás egy 13 éves Suzuki Swift fedélzetén (klíma, légzsák nincs, az ablakok letekerhetők), akkor az alábbi módon két embert el tudok vinni" – szól egy Facebook-poszt az egyik Eb-utazásos csoportban.

Szétnézve az interneten számos hasonló, utazásszervezéssel kapcsolatos posztot találunk, de sok más téma is szóba kerül. Ezeket igyekszünk összegezni az alábbiakban.

JEGYÉRTÉKESÍTÉS, BELÉPTETÉS

Az egyik legérdekesebb, a szurkolókat leginkább foglalkoztató kérdés az Eb-vel kapcsolatban továbbra is a jegyértékesítés, illetve a helyszíni beléptetés.

A Magyar Labdarúgó-szövetség még a héten is arról számolt be, hogy még mindig vannak eladó jegyek a magyar válogatott Eb-meccseire, de ezeket már nem az UEFA jegyértékesítő rendszerén keresztül, hanem a Ticket Express hálózatában lehet megvásárolni. Ez azért jelzi, hogy egyelőre nem várható telt ház a találkozóinkon. Az előzetes számítások szerint nagyjából ötvenezer belépőt vehetnek a három összecsapásra a magyar drukkerek (a legkevesebbet a bordeaux-i erőpróbára, a legtöbbet a marseille-ire, de jelenleg még megtippelni is nehéz, hány magyar utazik, ugyanis az interneten ma már sokkal több olyan bejegyzést találunk, melyben valaki jegyet eladni akar, nem pedig venni.

A „bizniszt" azonban nehezíti, hogy a szabályok szerint a tikettek nem továbbértékesíthetők. A belépésnél pedig ellenőrizhetik az érkező személyazonosságát, vagyis hogy valóban az a drukker kíván-e bejutni a stadionba, akinek a neve a jegyen szerepel. Továbbá a szabályok szerint a nem saját részre vásárolt belépők esetében az igénylőnek mindenképpen meg kell jelennie a helyszínen, és a kísérővel együtt kell belépnie. Ez a szabály tulajdonképpen ellehetetlenítené a jegyek továbbadását, a jelek szerint ez azonban nem zavarja a szurkolókat.

„Jártam már Európa-bajnokságon, és személyes tapasztalatok alapján is mondhatom, nem életszerű ez a kitétel, korábbi tornákon nem is alkalmazták. Úgy vélem, ezt nagyon nehéz lesz betartatni" – mondta ezzel kapcsolatban a Sportimádók szurkolói klub részéről Barthos Zoltán.

A több szurkolói csoport, összesen több mint ezer fanatikus Eb-utazását szervező indulazutazas.com egyik munkatársa, Molnár-Tóth Mariann is egyetért ezzel.

„Az utóbbi két-három hétben már sokkal több olyan drukkerrel találkozom, aki eladni szeretné a jegyét, mint aki venne azt. Sokan most jöttek rá, hogy hiába van belépőjük, az utazást és a szállást összeadva nincs pénzük az Eb-re. Viszont a jegyek eladásánál azt már nem nézik, hogy milyen név szerepel rajta. Képtelenség, hogy be lehet tartatni a név szerinti beléptetést az Eb-n. Amennyiben az UEFA ragaszkodik ehhez, úgy teljes káosz lehet a magyar szurkolók beléptetésénél."

A Magyar Labdarúgó-szövetségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szabály változatlan, vagyis az UEFA ellenőrizheti a jegytulajdonosok személyazonosságát, és megtagadhatja annak a szurkolónak a belépését, aki nem az eredeti tulajdonossal együtt érkezik a mérkőzésekre. Más kérdés, hogy a szabály feltételes módban fogalmaz („ellenőrizhetik"), és már a négy évvel ezelőtti Eb-n is érvényben volt, de akkor végül nem alkalmazták. Viszont a terrorveszély miatt ezúttal elképzelhetők szigorítások...

Marseille-be várható a legtöbb magyar szurkoló
Marseille-be várható a legtöbb magyar szurkoló

 

A STADION MEGKÖZELÍTÉSE, SZURKOLÓI ZÓNÁK

A fokozott biztonsági intézkedések jele, hogy a stadionok körül ezúttal két biztonsági zónát is kialakítanak, amelyek miatt például nem ajánlott saját autóval megközelíteni a létesítményeket.

„A stadionok körül lesz egy másfél kilométeres gyűrű, melynek területén autóval nem lehet parkolni. Tömegközlekedéssel, taxival, busszal vagy gyalogosan érdemes megközelíteni a stadionokat. Saját autóval senki ne menjen a stadionokhoz! Busszal viszont érdemes, mert regisztráció után ingyenesen lehet parkolni a zónán belül, és például egy reggeli érkezés esetén egész nap ott maradhat a busz, amíg a drukkerek visszamennek a szurkolói zónába" – nyilatkozta Barthos Zoltán.

Bordeaux-ban és Lyonban a belvárosban, a stadiontól távolabb lesz kialakítva a szurkolói zóna, Marseille-ben viszont a tengerparthoz közelebb, a Velodrome-tól mintegy másfél kilométerre. A zónákat középen elválasztják majd két részre. Az egyikben lesz focipálya, csocsó és egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek, a másik részében pedig vendéglátóegységek, illetve ott lehet követni a mérkőzéseket is kivetítőkön. A szurkolói zónákba fokozott biztonsági intézkedések mellett lehet belépni, belül pedig külön biztonsági szolgálat felügyeli majd a rendet.

Fontos tudnivaló, hogy a tömegközlekedésért mindenkinek fizetnie kell (korábban voltak olyan tornák, melyeken az Eb-jegy felmutatásával nem volt szükséges jegyet venni a helyi járatokra). Egyedül Lyon városvezetése gondolkodik egy olyan opción, hogy a meccsek előtt és után három órával ingyenessé teszik a felszállást a járművekre.

A Sportimádók szurkolói klub az MLSZ-szel és a konzulátussal is együttműködve igyekszik mindenben segíteni a tornára utazó drukkereket. A szurkolói zónákban, illetve a reptereken, pályaudvarokon és a belvárosban információs standokon várják azokat, akiknek bármilyen segítségre van szükségük. A klub munkáját nyolc-tíz, franciául felsőfokon beszélő diák segíti majd. A konzulátus pedig mobil konzuli szolgálattal lesz jelen a három városban, ahol a magyar válogatott pályára lép.

SZURKOLÓI AKTIVITÁS

A Sportimádók szurkolói klub Marseille-ben tervez egy nagyobb, közös vonulást a szurkolói zóna és a stadion között. Ezen kívül azonban most még kérdés, milyen jelentősebb, közös szurkolói megmozdulásra lesz lehetőség, de elképzeléseik a némileg külön utakat járó ultráknak is vannak.

MENNEK A LENGYELEK MECCSÉRE
A magyar válogatott meccsein kívül egyébként a június 21-én Marseille-ben rendezendő Ukrajna–Lengyelország találkozóra várhatók nagyobb számban magyar drukkerek. A szurkolói csoportok bemutathatják a gyakorlatban is a lengyel-magyar barátságot közös szurkolás keretében.

„Mivel a stadionokon belül nagyon eltérő helyekre szólnak a belépőjegyek, a meccsek alatti szurkolást, a látványelemek használatát nehéz megtervezni, utóbbi a szigorú biztonsági intézkedések miatt sem lenne egyszerű, mivel nagy kérdés, mit lehet bevinni a stadionba. Arról azonban már volt egyeztetés a szervezett csoportok között, hogy a szurkolói zónákba nem mennek be, mindegyik városban külön találkozási pont lesz, a legnagyobb tömeg pedig Marseille-be várható" – nyilatkozta Molnár-Tóth Mariann.

Vagyis az ultrák is Marseille-be terveznek nagyobb közös vonulást – szurkolói szempontból az lehet az egyik legfontosabb meccs. Megoldódni látszanak a felvidéki szurkolók korábbi problémái is, sikerült jegyekhez jutniuk, így ők is ott lesznek a meccseken szervezett formában.

„Mutassuk meg, hogy hányan vagyunk és milyen hangosak vagyunk" – ezt amolyan jelszó gyanánt Barthos Zoltán mondta a klubjuk által szervezett marseille-i szurkolói menet kapcsán, de ez mottónak is beillik a franciaországi túra elé. Az biztos, a szurkolók az Eb-n is „odateszik" magukat, onnantól pedig már Dzsudzsákékon a sor, hogy az utazás valódi élménnyé váljon.

Szurkolj élőben az Eb-n!www.pegazus.hu

EURO 2016
AZ F-CSOPORT MENETRENDJE
Június 14.18.00Ausztria–MAGYARORSZÁGBordeaux, Matmut Atlantique
Június 14.21.00Portugália–IzlandSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁGMarseille, Stade Vélodrome
Június 18.21.00Portugália–AusztriaPárizs, Parc des Princes
Június 22.18.00Izland–AusztriaSaint-Denis, Stade de France
Június 22.18.00MAGYARORSZÁG–PortugáliaLyon, Stade des Lumières

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik