„Balotalia” - Olaszország a hősét ünnepli

Vágólapra másolva!
2012.06.29. 09:23
null
Mr. Bummbastic! – a svájci Blick címlapján
Címkék
Olaszországban szinte versenyt csináltak a lapok abból, hogyan dicsőítsék minél frappánsabban a németek ellen két gólt szerző, ezzel a squadra azzurrát döntőbe vezető Mario Balotellit. Németországban az álmok romba dőléséről írnak a különböző források – sajtóvisszhang.

OLASZORSZÁG „BALOTALIÁVÁ” VÁLTOZOTT

„Olaszország büszkesége” –hirdeti a tegnapi siker után a Mario Balotelli félmeztelen, „feszítős” képével a vezető olasz lap, a La Gazetta dello Sport internetes kiadása. A lap nyomtatott változata pedig azzal indít, hogy „egész Itália ünnepel”, és a képen természetesen ott is Balotelli félmeztelen képe virít.

Talán nincs is olyan internetes vagy nyomtatott forrás Olaszország-szerte, amely ne a kétgólos Balotelli fényképével nyitna. Az elmúlt egy-másfél évben minden fórumon sokat szapult, számtalanszor kifigurázott csatár egy csapásra nemzeti hős lett. A legtöbb lap a Super Balotelliként, illetve SuperMarióként nevezi meg a Manchester City csatárát, a különböző orgánumok szinte versenyt csináltak abból hogyan tudják minél frappánsabban a főcímükbe foglalni a tegnap két gólt szerző klasszis nevét.

„Balotalia” – írja a Tuttosport. A lap kiemeli az olaszok remek kezdését, Balotelli mellett Antonio Cassano, Riccardo Montolivo, Daniele De Rossi és Claudio Marchisio klasszisát, ugyanakkor megemlíti, hogy a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw hibázott a csapat összeállításakor, amit a gyors cserék is bizonyítanak (a szünetben Miroslav Klose váltotta Mario Gomezt, Lukas Podolski helyére pedig Marco Reus állt be).

A cikk az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökének, Gianni Petrucci szavaival zárul: „A labdarúgásban és más sportokban Olaszország diktál.”

A Corriere dello Sport cikke úgy kezdődik, hogy „Balotelli góljaival a mennybe repítette Olaszországot.” A lap azt emeli ki, hogy az országban most hasonló a hangulat, mint 2006-ban, amikor a világbajnokság elődöntőjében verték meg a németeket.

„Megismétlődik a mágikus 2006-os év, az utcák énektől hangosak, a tereket betölti a zászlóerdő, a szurkolók könnyeznek és mindenki örömmámorban úszik. Hat évvel ezelőtt Grosso és Del Piero döfött tőrt a németek szívébe, ezúttal pedig Balotelli robbantott. A karakterek változtak, az eredmény nem” – írja a Corriere dello Sport internetes kiadása.

A többi újsággal némileg ellentétben a La Repubblica azt emeli ki, hogy a németek elleni győzelem az egész csapat nagyságát dicséri, nem csak Balotelliét, annak ellenére, hogy a csatár döntő érdemeket szerzett a továbbjutásban. Az újság kicsit kifordítja Gary Lineker örökbecsű megállapítását is (utalva rá, hogy a németek még sohasem győzték le az olaszokat tétmeccsen): „A futball az a játék, amit 22-en játszanak, és a végén mindig a németek nyernek, kivéve, ha az olaszokkal játszanak.”

NÉMETORSZÁG: „VÉGE! VÉGE! VÉGE AZ ÁLOMNAK!”

A Kicker visszautal a németek rossz sorozatára Itália ellen: „Németország kikapott mumusától – Balotelli az olaszok nyerőembere.”

A tekintélyes szaklap gyenge első félidőről ír, majd jobb hajráról, ám „Özil büntetőből szerzett gólja hiába adta vissza a reményt”.

A Bild nevű napilap internetes kiadása utópisztikus hangulatban cikkezik az elvesztett elődöntőről. „Vége! Vége! Vége az álomnak!.”

A Bild megemlíti a Löw által is szóvá tett sírást az öltözőben, illetve Oliver Bierhoff csapatmenedzser keserű szavait: „Mindenki mély gödörbe esett.”

Az Allgemeine Zeitung a Kickerhez hasonlóan a németek rossz szériáját emeli ki: „Nem ért véget az olasz átok – Balotelli búcsúztatta Jogi fiataljait az Eb-ről.” A tekintélyes napilap a Manchester City támadójának nem akármilyen két találatát fényezte, illetve Özil gólját elkésettnek titulálja.

A sport1.de szerint véget ért a német álom, „az olaszok Balotellije az elődöntőben búcsúztatta Németországot”. A sportoldal szerint az itáliaiak erős kezdése után a nationalelf már tehetetlen volt.

ÖSSZEFOGLALÓ

(A Magyar Televízió felvétele)

EURO 2012 – EMLÉKEZTETŐ
ELŐDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–2 (0–2)
Varsó, Nemzeti Stadion, 58 500 néző. Vezette: Lannoy (francia)
NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng (T. Müller, 71.), Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Kroos, Özil, Podolski (Reus, a szünetben) – Gomez (Klose, a szünetben). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündogan, Schürrle, L. Bender, Götze
OLASZORSZÁG: Buffon – Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Chiellini – De Rossi, Pirlo, Marchisio (T. Motta, 64.) – Montolivo – Cassano (Diamanti, 58.), Balotelli (Di Natale, 70.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Kispad: Sirigu, De Sanctis (kapusok), Ogbonna, Abate, Giaccherini, Nocerino, Borini, Giovinco. Eltiltva: Maggio
Gólszerző: Özil (92. – 11-esből), ill. Balotelli (20., 36.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik