Rosberg jó rajtja eldöntötte az Osztrák Nagydíjat

Vágólapra másolva!
2015.06.21. 13:30
null
Mint általában, ezúttal sem volt riválisa a két Mercedesnek (Fotó: AFP)<br />
Nico Rosberg a rajtnál megelőzte a pole-ból induló Lewis Hamiltont, ezzel el is dőlt, hogy megnyeri az Osztrák Nagydíjat a Red Bull Ringen. A harmadik hely Felipe Massa ölébe hullott azt követően, hogy a Ferrari szerelői elrontották Sebastian Vettel kerékcseréjét. A rajt után nem sokkal Kimi Räikkönen és Fernando Alonso összeütközött, a McLaren-Honda a megcsúszó Ferrari tetején landolt.

Nico Rosberg a rajtnál megelőzte Lewis Hamiltont, ezzel el is dőlt az Osztrák Nagydíj. Az angol a kerékcserékig nem tudta támadni csapattársát, utána pedig már nem is nagyon akarta, mert öt másodperces időbüntetést kapott, amiért a bokszutcát elhagyva áthajtott a fehér vonalon, ami szabálytalan.

Csapattársa mögött autózott a célba, az időbüntetése miatt sem forgott veszélyben a második helyezése, Felipe Massa ugyanis messze lemaradt a két Mercedesről.

A brazilnak az ölébe hullott a harmadik helyezés, a Ferrari ugyanis elrontotta az addig Massa előtt száguldó Sebastian Vettel kerékcseréjét, a jobb hátsó kereket nehezen rögzítették, ezért a német visszaesett a brazil mögé, és hiába érte utol a hajrában, megelőzni nem tudta. Negyedik lett Vettel, a Ferrari pedig legfeljebb a pontoknak örülhetett azt követően, hogy az első körben Kimi Räikkönen megcsúszott a 2-es kanyar kijáratánál, és Fernando Alonso McLaren-Hondáját magával sodorva a szalagkorlátnak csapódott. A McLaren a Ferrari tetején landolt, szerencsére egyik pilótának sem esett baja.

A Mercedes és a Williams mellett a Force India is mindkét autójával pontot szerzett, s jutott pont (1) a hazai pályán induló Red Bullnak is.

A következő versenyt július 5-én Nagy-Britanniában rendezik meg.

OSZTRÁK NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (71 KÖR, 307.020 KM)
1.
Nico Rosberg
német
Mercedes
1:30:16.930
2.Lewis HamiltonbritMercedes8.800 mp h.*
3.Felipe MassabrazilWilliams-Mercedes17.573 mp h.
4.Sebastian VettelnémetFerrari18.181 mp h.
5.Valtteri BottasfinnWilliams-Mercedes53.604 mp h.
6.Nico HülkenbergnémetForce India-Mercedes1:04.075 p h.
7.Pastor MaldonadovenezuelaiLotus-Mercedes1 kör h.
8.Max VerstappenhollandToro Rosso-Renault1 kör h.
9.Sergio PérezmexikóiForce India-Mercedes1 kör h.
10.Daniel RicciardoausztrálRed Bull-Renault1 kör h.
11.Felipe NasrbrazilSauber-Ferrari1 kör h.
12.Danyiil KvjatoroszRed Bull-Renault1 kör h.
13.Marcus EricssonsvédSauber-Ferrari2 kör h.
14.Roberto MerhispanyolMarussia-Ferrari3 kör h.
*5 másodperces időbüntetés után
FELADTA
megtett körök
Romain Grosjean
francia
Lotus-Mercedes
35
Carlos Sainz Jr.spanyolToro Rosso-Renault35
Jenson ButtonbritMcLaren-Honda 8
Will StevensbritMarussia-Ferrari 1
Kimi RäikkönenfinnFerrari 0
Fernando AlonsospanyolMcLaren-Honda 0
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1. Lewis Hamilton488169
2. Nico Rosberg388159
3. Sebastian Vettel158120
4. Kimi Räikkönen1672
5. Valtteri Bottas1667
6. Felipe Massa1762
7. Daniel Ricciardo736
8. Danyiil Kvjat519
9. Nico Hülkenberg318
10. Romain Grosjean417
11. Felipe Nasr316
12. Sergio Pérez413
13. Pastor Maldonado212
14. Max Verstappen210
15. Carlos Sainz Jr.49
16. Marcus Ericsson25
17. Jenson Button14
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes328
2. Ferrari192
3. Williams-Mercedes129
4. Red Bull-Renault55
5. Force India-Mercedes31
6. Lotus-Mercedes29
7. Sauber-Ferrari21
8. Toro Rosso-Renault19
9. McLaren-Honda4

A FUTAM (71 KÖR, 307.020 KM)

71. kör Rosberg a tavalyi Osztrák Nagydíj után az ideit is megnyerte, és – akárcsak tavaly – Hamilton lett a második. A Williams is dobogós, Bottas helyett ezúttal Massa révén.

69. kör Maldonado a célegyenesben megelőzte Verstappent. A Lotus megcsúszott a manőver közben, de Verstappen elfékezte magát, és kisodródott.

66. kör Rosberg az autójára panaszkodik, de maga mögött tartja Hamiltont. Az angol akár meg is előzheti, a német akkor is nyer, ha öt másodpercen belül marad. 4.5 másodperccel vezet Rosberg.

64. kör Maldonado megcsúszott Verstappen mögött, ezzel a holland meglógott.

63. kör Vettel utolérte Massát, miközben Hülkenberg vibrációra panaszkodik.

62. kör Vettel már csak 1.1 másodpercre van Massától. Bekerül DRS-távolságba?

61. kör Ricciardo megelőzte Nasrt, így pontszerző helyre került, és a Red Bull nem marad pont nélkül hazai versenyén. Maldonado Verstappent támadja a 7. helyért.

57. kör Rosberg, Hamilton, Massa, Vettel, Bottas, Hülkenberg, Verstappen, Maldonado, Pérez, Nasr a sorrend a pontszerző helyeken. Ricciardo sokkal gyorsabb, mint Nasr, és csak négy másodpercre van tőle.

54. kör Massának nem okoz gondot maga mögött tartania Vettelt. Az ölébe hullott ez a harmadik helyezés, a Ferrari Vettel kerékcseréjét rontotta el azután, hogy az időmérőn rosszul időzítette Räikkönen menetét, és a finn kiesett az első szakaszban.

52. kör Massa és Vettel az előző körökben gyorsabb volt a már takarék üzemmódban köröző Mercedeseknél. A Williams 2.1 másodperccel halad a Ferrari előtt.

51. kör Ricciardo végrehajtotta egyetlen kerékcseréjét, előtte letöltötte öt másodperces időbüntetését, amely még az ötödik motorért járó rajtbüntetéséből maradt.

50. kör Maldonado sokat küszködött Ricciardóval, de egykörös támadássorozat végén megelőzte az ausztrált. Már a 8. helyen halad a Lotus-pilóta.

47. kör A hátralévő izgalmakról Vettel gondoskodhat, ha utoléri Massát.

46. kör Rosberg előnye hét másodperc, Hamilton 15-re van Massától, aki hárommal halad Vettel előtt. Mögöttük Bottas, Hülkenberg, Verstappen, Ricciardo, Maldonado, Pérez a sorrend. Ricciardo még nem volt a bokszban a rajt óta.

42. kör Hamilton nem érti, miért büntették meg, és azért is kérdőre vonta mérnökét, mért kellett megvárnia Rosberg kerékcseréjét. A szabály az szabály, legyen szó az F1-es normákról (fehér vonal) és a csapaton belüli megállapodásról, amely szerint az élen haladó a kedvezményezett (kerékcsere időzítése).

Hamilton átment a fehér vonalon
Hamilton átment a fehér vonalon

41. kör Maldonado egy manőverrel megelőzte Nasrt és Kvjatot, ezzel kilencedik. A Sauber-pilóta is elment Kvjat mellett, aki a 11. helyre csúszott vissza. Nasr továbbra is a 10.

40. kör Rosberg, Hamilton, Massa, Vettel, Bottas, Hülkenberg, Verstappen, Ricciardo, Kvjat, Nasr az első tíz sorrendje.

39. kör Hamilton öt másodperces időbüntetést kapott, amit a verseny után hozzáadnak az időeredményéhez. Így már tényleg nincs értelme támadni Rosberget, ha meg is előzi, nem biztos, hogy öt másodperccel le tudja győzni. Massa 17 másodpercre van Hamiltontól, a második helyezés nincs veszélyben.

37. kör Hamiltont vizsgálják, mert a bokszutca kijáratánál átvágta a fehér vonalat. Erre előzetesen figyelmeztették a versenyzőket.

36. kör Vettel a depóban, újra Rosberg vezet. A jobb hátsó kerék lassan ment fel, a német Massa mögé jött vissza. Bottas Hülkenberg után Maldonadót is megelőzte.

35. kör Hamilton kerékcseréje négy tizeddel lassabb volt, mint Rosbergé, Vettel állt az élre.

34. kör Pérezt és Maldonadót utolérte Hülkenberg és Bottas. Elvileg mindegyiküknek egy-egy bokszkiállása van hátra, így élesnek tekinthető a verseny.

Elmaradt a várt Ferrari–Mercedes csata
Elmaradt a várt Ferrari–Mercedes csata

33. kör A füstölgő kerekekkel a bokszutcába érkező Rosberg új lágy gumikat kapott, Hamilton az élen.

32. kör Hamilton 2.2 másodpercre van Rosbergtől, szóltak neki, hogy nyomja keményen a gázt.

29. kör Vettel már 9.2 másodpercre van Hamiltontól, de 4.4 másodperccel megelőzi Massát. Nincs veszélyben a harmadik helye.

26. kör Bottas is új gumikat kapott, de lassú (4.1 másodperces) kerékcseréje miatt visszaesett Hülkenberg mögé.

25. kör Bottas az ötös kanyarban a külső íven megelőzte Hülkenberget, aki a kör végén új gumikért a depóba hajtott.

24. kör Hamilton 1.157 másodpercet vesztett Rosberggel szemben egy kör alatt, már több mint négy másodperc a hátránya.

23. kör Rosberg három másodpercre növelte előnyét Hamiltonnal szemben, hamarosan jönnek a kerékcserék.

20. kör A Honda nagyfőnöke eljött Ausztriába, hogy megnézze a versenyt, de a spanyol televíziósok jelentése szerint már nincs a pályán.

18. kör Már süt a nap, az aszfalt melegszik, 32 fokos.

17. kör Rosberg, Hamilton, Vettel, Massa, Hülkenberg, Bottas, Verstappen, Nasr, Sainz, Pérez az első tíz sorrendje.

15. kör Bottas erőből lenyomta Verstappent, aki az esős beállításokkal ellátott Toro Rossóval és a Renault-motorral nem kapott esélyt az ellenállásra.

14. kör Vettel már 4.4 másodpercre van Hamiltontól, aki újra közeledik Rosberghez. A Ferrari egyelőre képtelen versenyre kelni a Mercedesszel.

10. kör Rosberg és Hamilton között 2.3., Hamilton és Vettel között 2.5 másodperc a távolság. Az 5. helyen haladó Hülkenbergre tapad Verstappen és Bottas.

9. kör Buttonnak szóltak, álljon a bokszba, vége a McLaren versenyének.

7. kör Rosberg máris 1.5 másodperccel Hamilton előtt halad. Vettel szintén leszakadt Hamiltontól.

6. kör A biztonsági autó elhagyta a pályát, újraindult a futam. Elöl nem változott a helyzet.

5. kör Közben felszakadozott a felhőzet, úgy tűnik, nem lesz eső.

A BALESET

3. kör A biztonsági autó mögött Rosberg, Hamilton, Vettel, Massa, Hülkenberg, Verstappen, Bottas, Nasr, Sainz, Grosjean, Pérez, Maldonado, Merhi, Ricciardo, Kvjat, Ericsson, Button a sorrend.

Räikkönen szemszögéből a baleset eredménye
Räikkönen szemszögéből a baleset eredménye

1. kör A visszajátszásokból kiderült, Räikkönen megcsúszott, és a szalagkorlátnak csapódva elsodorta a McLarent, amely „felmászott” rá. Szerencséje a finnek, hogy Alonso autója nem a fejére csúszott fel.

Rajt Rosberg lerajtolta Hamiltont, Vettel megőrizte harmadik helyét. A pálya hátsó szakaszán Räikkönen és Alonso ütközött, a McLaren-Honda a Ferrari tetején kötött ki.

A finn és a spanyol is kiszállt az autóból, sajnálkozva mentek egymás mellett.

14.02 A Red Bull lapja, a Red Bulletin úgy jelent meg vasárnap reggel, hogy Hamilton nyerte meg a versenyt. Trollkodtak, vagy igazuk volt? 71 kör múlva kiderül.

14.00 Räikkönen, Ricciardo, Maldonado és Pérez rajtol lágy gumikon, a többiek szuperlágyakon. A Pirelli szerint nehéz dönteni egy és két kerékcsere között. A szuperlágyakon indulókat a 25. kör körül lehet a bokszba várni.

ELŐZMÉNYEK

13.58 14 fokos a levegő, 27 fokos az aszfalt. Felhős az ég, de továbbra sem esik.

13.53 Ne feledjük, a versenyre büntetéssel érkezik a két McLaren-pilóta és Ricciardo. A 25-25 rajthelyes büntetést kapó McLaren-párosból Fernando Alonsónak áthajtásos büntetést kell letöltenie az első három körben, míg Jenson Buttonnak meg is kell állnia a garázsa előtt tíz másodpercre. A Red Bull-os Daniel Ricciardo öt másodperces időbüntetést hozott magával. Buttonnal ellentétben ő az első kerékcseréjénél letöltheti azt, nem kell külön a bokszba hajtania emiatt.

13.48 Megvolt az osztrák himnusz. A hivatalos időjárás-előrejelzés szerint öt százalék esély van arra, hogy a verseny során elkezd esni az eső.

Úgy tűnik, Bottas nem igazán élvezte a pilótaparádét
Úgy tűnik, Bottas nem igazán élvezte a pilótaparádét
Egyedi megoldást találtak az osztrákok a pilótaparádéra
Egyedi megoldást találtak az osztrákok a pilótaparádéra

13.44 A versenyzői parádé sajátosan alakult, a pilótákat begyömöszölték egy négysoros, fedél nélküli járműbe, amelyben nagyon szorosan fértek csak el.

13.40 A pilóták sorra érkeznek a bokszból a rajtrácsra, Carlos Sainz Jr. véletlenül túlfutott a rajthelyén, és nekicsúszott a rajtszámtábláját tartó lánynak a Toro Rossóval. Úgy tűnik, nem sérült meg a hölgy.

Lauda 30 évet fiatalodott a McLaren-TAG-Porschéban
Lauda 30 évet fiatalodott a McLaren-TAG-Porschéban

13.37 A Red Bull a veterán F1-es autók bemutatója mellett légi parádéval is szórakoztatta a versenyre kilátogató közönséget. Niki Lauda az előbbinek aktív részese volt, és a jelek szerint nagyon élvezte.

13.35 Bernie Ecclestone arról beszélt Ausztriában, hogy Dietrich Mateschitz, a Red Bull tulajdonosa azért ábrándult ki az F1-ből, mert elégedetlen a Renault-val. Mint mondta, az osztrák „nem akar lemondani a szerelemről, csak éppen új barátnőre van szüksége.” Ecclestone vasárnap a kerítő szerepét is magára vállalta, beszélt a Ferrari elöljáróival, s Sergio Marchionne, az olaszok elnöke azt mondta, szívesen kisegítik a Red Bullt erőforrásokkal, ha arra van szükség.

13.32 A nem hivatalos, általunk szombaton felvázolt rajtsorrendhez képest annyi a változás a hivatalos rajtlistában, hogy Danyiil Kvjat a két Manor Marussia elé került. Hogy mégis miért jelent 15. rajtkockát a 10 rajthelyes büntetést az időmérőt a 8. helyen záró versenyző számára, rejtély.

A NEM HIVATALOS RAJTSORREND
1.Lewis HamiltonbritMercedes
2.Nico RosbergnémetMercedes
3.Sebastian VettelnémetFerrari
4.Felipe MassabrazilWilliams-Mercedes
5.Nico HülkenbergnémetForce India-Mercedes
6.Valtteri BottasfinnWilliams-Mercedes
7.Max VerstappenhollandToro Rosso-Renault
8.Felipe NasrbrazilSauber-Ferrari
9.Romain GrosjeanfranciaLotus-Mercedes
10.Pastor MaldonadovenezuelaiLotus-Mercedes
11.Marcus EricssonsvédSauber-Ferrari
12.Carlos Sainz Jr.spanyolToro Rosso-Renault
13.Sergio PérezmexikóiForce India-Mercedes
14.Kimi RäikkönenfinnFerrari
15.
Danyiil Kvjat*
orosz
Red Bull-Renault
16.Roberto MerhispanyolMarussia-Ferrari
17.Will StevensbritMarussia-Ferrari
18.Daniel Ricciardo*ausztrálRed Bull-Renault
19.Fernando Alonso**spanyolMcLaren-Honda
20.Jenson Button**britMcLaren-Honda
*10 rajthelyes büntetés; **25 rajthelyes büntetés
Ricciardo öt másodperces időbüntetést kap
Alonso áthajtásos büntetést kap
Button tíz másodperces stop-and-go büntetést kap

13.30 Köszöntjük olvasóinkat az Osztrák Nagydíjat élőben követő cikkünkben! Továbbra is felsős az ég a Red Bull Ring felett, de a délelőtti betétversenyeket nem zavarta eső.

S a veterán F1-es autók bemutatóját sem, amelyre egy órával a rajt előtt került sor. Húsz-harmincéves autók köröztek többek között világbajnok pilótákkal is a volánnál. Alain Prost és Niki Lauda a McLaren turbójával körözött, Nelson Piquet az 1983-as Brabham volánja mögé ült be, és a célegyenesben a közönség szórakoztatására szánt trükközés közben le is fulladt, míg Pierluigi Martini Minardija füstölve állt le a pálya mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik