Vettel volt a leggyorsabb, Vandoorne alatt háromszor állt le a McLaren

Vágólapra másolva!
2018.03.06. 18:15
Sebastian Vettel elsőségével ért véget a második barcelonai teszt nyitónapja. Bár a Ferrari pilótájának köre elmarad a múlt heti (rosszabb körülmények között teljesített) teszt legjobbjától, az látható volt, hogy a legtöbben nem a körrekordok megdöntésére hajtottak. Így is gondban lehet viszont a McLaren, hiszen autója háromszor is megállt ma, de egy alkalommal a Red Bull is a pálya szélén ragadt.

DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ. Kedden Barcelonában folytatódott az F1-es idény előtti szokásos kollektív teszt, és a második teszthét első napjával a mezőny túlnyomó része elégedett lehet.

A kisebbséghez tartozik a McLaren és Stoffel Vandoorne: a belga az első órában mindössze négy kört tudott megtenni, kétszer is megállt alatta az autó, másodikra ráadásul a célegyenes elején, ezért piros zászlóval meg is kellett szakítani a tréninget, amíg visszatolták a narancsszínű gépet a bokszba. Röviddel később kiderült, a múlt héten tapasztalt kipufogógondok jöhettek elő újra, esetleg az áramellátás hibája okozhatta a problémát…

A piros zászló még egyszer került elő a délelőtt során, amikor másfél órával később Sergio Pérez hordott törmeléket a pályára, miután megpördült a négyes kanyar után. A mexikói megúszta súlyosabb következmények nélkül a kalandot, ám sem a 37 körére, sem az elért idejére nem lehet büszke…

Annál inkább lehet oka örömre a Ferrari, Mercedes, Red Bull hármasnak: Sebastian Vettel, Valtteri Bottas és Max Verstappen révén 86-86-85 kört töltöttek a pályán, így nem csak a leggyorsabbak, de a legszorgalmasabbak is voltak délelőtt.

Az időeredményeket nézve a keddi első teszt inkább a Ferrari és a Mercedes külön párbaja volt, hiszen Bottas viszonylag hamar feltette a táblára az első 1:21 alatti idejét, majd Vettellel vívott egy kis extra meccset a két piros zászló között, mígnem a német az utolsó fél órára fordulva, közepes keverékű gumin ment két tizeddel jobbat, mint a finn lágyon.

Sebastian Vettel elsőségével indult a második teszt (Fotó: AFP)
Sebastian Vettel elsőségével indult a második teszt (Fotó: AFP)

DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ.Ami a délután történteket illeti, folytatódott a McLaren szenvedése, hiszen az autó ismét leállt Vandoorne alatt. A belga az első két fennakadás miatt csak kevés kört tett meg délelőtt, így elsőként gurult pályára az ebédszünetet követően (is), ám nagyjából két óra múlva autója ismét „kényszerpihenőre küldte”. Ez mellesleg a McLaren tesztnapjának végét jelentette.

Nem sokkal a wokingiak korai „kidőlése” után azonban még egy Renault-motor hajtotta négykerekű adta meg magát. Ekkor Max Verstappen Red Bullja állt le a célegyenes végén, újabb piros zászlós fázist előidézve ezzel. Az RB14-es is csak segítséggel tért vissza a bokszba, így úgy tűnt, a Red Bull számára is a tervezettnél hamarabb véget ér a mai gyakorlás. Nagyjából tíz perccel a leintés vége előtt azonban a holland újra a pályára tudott hajtani.

Egyeseknél viszont olyannyira nem adódott probléma, hogy négy csapat is több mint 100 kört tett meg. A Red Bull, a Ferrari, a Sauber és a Mercedes egyaránt átlépte ezt a határ – igaz, a címvédő németeknél a három másik alakulattal ellentétben ma mindkét versenyző autóba ült. A legszorgalmasabb pilótának járó címet Vettel kaphatná meg a 171 fordulójával.

Délután Hamilton folytatta a Mercedes meggyőző munkáját, ám a köridők a teljes mezőny részéről elmaradtak a korábbiakhoz képest, így Vettel reggeli, 1:20.396-os fordulója lett a nap legjobbja – ez viszont egy másodperccel marad el Hamilton 1:19.333-as idejétől, az első teszt leggyorsabb körétől.

F1-ES TESZT, 2. HÉT, 1. NAP
BARCELONA
A VÉGEREDMÉNY
1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:20.396, 171 kör
2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:20.596, 86 kör *
3. Max Verstappen (holland, Red Bull TAG Heuer) 1:20.649, 130 kör
4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:20.808, 91 kör
5. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 1:20.973, 54 kör
6. Kevin Magnussen (dán, Haas-Ferrari) 1:21.298, 96 kör
7. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1:21.432, 48 kör *
8. Carlos Sainz, Jr. (spanyol, Renault) 1:21.455, 91 kör
9. Szergej Szirotkin (orosz, Williams) 1:21.588, 42 kör *
10. Sergio Pérez (mexikói, Force India) 1:21.643, 93 kör
11. Marcus Ericsson (svéd, Alfa Romeo Sauber) 1:21.706, 120 kör
12. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren-Renault) 1:21.946, 38 kör
13. Lance Stroll (kanadai, Williams) 1:22.937, 86 kör
*: csak délelőtt vezetett

A keddre tervezett beosztás:
Mercedes:
Valtteri Bottas/Lewis Hamilton
Ferrari: Sebastian Vettel
Red Bull: Max Verstappen
Force India: Sergio Pérez
Williams: Szergej Szirotkin/Lance Stroll
Renault: Nico Hülkenberg/Carlos Sainz
Toro Rosso: Pierre Gasly
Haas: Kevin Magnussen
McLaren: Stoffel Vandoorne
Sauber: Marcus Ericsson

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik