F1: Hamilton volt a leggyorsabb az eseménydús utolsó tesztnapon

Vágólapra másolva!
2018.03.01. 08:47
null
Lewis Hamiltonnál már nem volt gyorsabb pilóta a barcelonai pályán (Fotó: AFP)
Senki sem volt gyorsabb Lewis Hamiltonnál az első barcelonai kollektív teszt utolsó napján. A négyszeres világbajnok először szabálytalanul, majd szabályosan is átvette a vezetést a ma 110 kört teljesítő Stoffel Vandoorne-tól. Az e heti utolsó gyakorláson mellesleg a teljes mezőny kihasználta a rendelkezésre álló időt.

A tegnapi tesztnapon nem sok érdemi munkát végezhettek a csapatok, miután először a havazás, majd az eső – és közben folyamatosan az alacsony hőmérséklet – vette el a pilóták kedvét a körözéstől. Nem csoda tehát, hogy amint ma reggel 9 órakor zöld jelzést kapott a mezőny, sokan máris pályára hajtottak, és egész nap szorgosan rótták a köröket.

Mellesleg a mai nap is vizes körülmények között indult, nem csoda tehát, hogy a csak délelőtt munkába álló pilóták körideje elmarad a később pályára guruló társaikétól.

A „nap pilótája" cím egyik esélyese Stoffel Vandoorne lehet. A McLaren belgája összesen 110 kört tett meg délután 4 óráig, amikor átadta a volánt csapattársának, Fernando Alonsónak. Sőt, Vandoorne hosszú ideig az élen állt leggyorsabb, 1:19.854-es körével. Hozzá kell viszont tenni, hogy ezt a leglágyabb gumikeveréken, vagyis a hiperlágyon érte el.

Viszont nem a belga nevéhez fűződik a legtöbb kör, azt ugyanis Pierre Gaslynak sikerült elérnie a Toro Rossóval. A francia összesen 128-szor ért körbe a Circuit de Catalunyán, ám Sebastian Vettel 120-as vagy Kevin Magnussen 96-os „adagja” is említésre méltó.

„Ma jobb a helyzet, mert a nap is előbújt, de azért így is elég hideg van a teszteléshez – nyilatkozta Vettel a helyszínen tartózkodó újságíróknak, többek között Zsoldos Barna kollégánknak. – Rengeteg a kérdés, ám mindenki csak kevés választ kapott ezekre. Mindig frusztráló, amikor nem tudunk annyi kört megtenni egy idény előtti teszten, amennyit szeretnénk, de mindenki hasonló cipőben jár. Már csak négy napunk maradt, ebbe próbáljuk belezsúfolni a lehető legtöbbet. Ilyen hideg körülmények között nem sokat tanulunk az új autóról, mert nagyon nehéz megfelelő hőfokra melegíteni az abroncsokat. Egyelőre nagyon korán van ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, alapvetően azonban elégedettek vagyunk"

„Egyelőre minden téren pozitívak a visszajelzéseink, azt viszont nem tudhatjuk, hol állunk az erősorrendben. Az első benyomásaink jók, az autó működik, de hogy milyen teljesítménnyel, az csak Melbourne-ben derül ki. Kár, hogy így alakult az időjárás, persze utólag mindig okos az ember. Lehet, hogy jövőre elutazunk Bahreinbe, ahol homokvihar tombol majd, itt pedig szép lesz az idő... A szezon favoritja a Mercedes, ám nagyon örülnék neki, ha közel kerülnénk hozzájuk" – mondta bizakodóan a Ferrari németje.

Lewis Hamilton volt viszont az, akinek sikerült túlszárnyalnia Vandoorne gyors körét. Igaz, első alkalommal utólag törölték az idejét, mert levágta a pálya végi sikánt. Közel egy órával a tesztnap vége előtt azonban sikerült ismét az élre állnia – ezúttal szabályosan –, ráadásul az 1:19.333-as köre a szabálytalannál is négy tizeddel jobb volt.

Ez a kör mellesleg az egész teszt leggyorsabbja lett, még Vettel keddi, 1:19.673-as körét is felülmúlta, ráadásul Hamiltonnak közepes keverékű abroncsokon sikerült ez a bravúr.

Ami a piros zászlót illeti – amely gyakori szereplője lehet a téli teszteknek – a mai napon háromszor is félbe kellett szakítani a tesztet: délelőtt Marcus Ericsson csúszott a kavicságyba a Sauberjével, délután pedig Max Verstappen tette meg ugyanezt a Red Bull-lal. A holland számára ezzel amúgy véget is ért a tesztnap. A harmadik alkalommal már érezhető volt, hogy közel van a nap vége, ugyanis először arról számoltak be, hogy Charles Leclerc hibázott, később viszont kiderült, hogy Lance Stroll volt a ludas. A kanadai legalább magától vissza tudott térni a bokszba, és nem járt olyan rosszul, mint mondjuk Verstappen.

Ezzel véget ért a 2018-as szezont megelőző első barcelonai teszt. Ám a mezőny nem hagyja el a katalán fővárost (vagy legalábbis nem hosszú időre), ugyanis jövő hét keddtől ismét négy nap áll a csapatok rendelkezésére, hogy megfelelően felkészüljenek a március 25-ei, melbourne-i szezonnyitóra.

F1-ES TESZT
BARCELONA, 4. NAP
VÉGEREDMÉNY

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:19.333, 69 kör
2. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren-Renault) 1:19.854, 110 kör *
3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:20.241, 120 kör
4. Kevin Magnussen (dán, Haas-Ferrari) 1:20.317, 96 kör
5. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Renault) 1:20.929, 51 kör
6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Renault) 1:20.940, 60 kör
7. Lance Stroll (kanadai, Williams-Mercedes) 1:21.142, 54 kör
8. Sergio Pérez (mexikói, Force India) 1:21.973, 65 kör
9. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:22.058, 35 kör
10. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 1:22.134, 128 kör
11. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1:22.507, 49 kör *
12. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:22.789, 60 kör *
13. Charles Leclerc (monacói, Sauber) 1:22.808, 59 kör
14. Marcus Ericsson (svéd, Sauber) 1:23.825 *
15. Szergej Szirotkin (orosz, Williams-Mercedes) 1:31.979, 47 kör *

*:Csak délelőtt vezetett

A csütörtöki beosztás:
Mercedes: Valtteri Bottas (délelőtt), Lewis Hamilton (délután)
Ferrari: Sebastian Vettel
Red Bull: Max Verstappen
Force India: Sergio Pérez
Williams: Szergej Szirotkin (délelőtt), Lance Stroll (délután)
Renault: Nico Hülkenberg (délelőtt), Carlos Sainz Jr. (délután)
Toro Rosso: Pierre Gasly
Haas: Kevin Magnussen
McLaren: Stoffel Vandoorne (délelőtt), Fernando Alonso (délután)
Sauber:
Marcus Ericsson (délelőtt), Charles Leclerc (délután)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik