F1: Alonso lett a „munka hőse” a havas, esős tesztnap végén

Vágólapra másolva!
2018.02.28. 18:10
null
Alonso a végén még mért kört is ment (Fotó: AFP)
Szerda reggel távol álltak az ideálistól a körülmények Barcelonában attól, hogy valódi érdemi munkát lehessen végezni az első idei F1-es teszthét harmadik napján, mert az ígért havazás meg is érkezett a pályára. A tréning elhalasztásáról ugyan nem volt szó, de délelőtt piros zászló volt érvényben, mert a rossz látási viszonyok miatt nem szállhatott volna fel a mentőhelikopter. A pilóták közül volt, aki énekelt, akadt csapat, amelyik hóembert épített, mígnem délre aztán javult a helyzet, így feloldották a korlátozást. Éljék át egész nap frissített hírfolyamunk segítségével a szerdai eseményeket, szóljanak hozzá, mondják el a véleményüket!

Szerda reggelre hó lepte el a barcelonai pályát, ami miatt az eredeti kezdési időpontban, 9.00 órakor csak egy nem hivatalos tájékoztatás érkezett: kétórás csúszás várható, azaz biztos volt, hogy 11.00 előtt nem kezdődik el a munka ma.

A szereplők kihasználták a hirtelen jött délelőtti szabadidőt: a pályabírók a célegyenesben álltak össze egy nagy csapatképpé, a Ferrari alkalmazottjai hógolyóztak, a Mercedes hóembert épített, a pilóták közül meg Daniel Ricciardo énektudásával „kápráztatta” el rajongóit.

Délre aztán elállt a havazás, javultak a körülmények, így meglengették a zöld zászlót, azaz elkezdődhetett a szerdai teszt!

Legalábbis elméletileg, mert a csapatok nem törték magukat különösebben, hogy a fagypont közeli hőmérsékletű nedves, helyenként kimondottan vizes pályára küldjék versenyzőiket. Elsőként negyed kettőkor Fernando Alonso gurult a pályára egy kör erejéig a McLaren-Renault-val, és nagyon örült a spanyol, hogy autója a „délelőtti edzésen kiválóan teljesített a hóban”.

Fél óra múlva aztán Daniel Ricciardo is a pályára merészkedett egy körre, őt aztán a Sauberrel a svéd Marcus Ericsson követte délután kettő után pár perccel, de ő is azonnal visszament a bokszba. Az első ismétlő a Red Bull ausztrálja lett, ám ő is csak egy újabb körre ment ki a pályára, ráadásul sikerült kirándulnia egyet a kavicságyba, de szerencséjére megmenekült attól, hogy autójával elakadjon a sóderben – négy keréken, egyben vitte vissza a bokszba a gépét.

Ezzel neki véget is ért a program mára, bő egy óra múlva már arról beszélt a paddockban, hogy még nem kezdett tárgyalásokat csapatával az idény végén lejáró szerződéséről.

„Igazából nem aggódom, biztos vagyok benne, hogy áprilisban asztalhoz ülünk a csapattal. Remélem, addigra néhány győzelemmel tudom majd alátámasztani a tárgyalási pozíciómat” – fogalmazott Ricciardo, aki mai második megtett körével hivatalosan a napi eredménylista élére ugrott.

Miután az ausztrál visszatért a bokszba, rákezdett az eső, majd három órával a teszt hivatalos vége előtt a Ferrari bejelentette, nem várnak tovább, mára befejezettnek tekintik a tréninget. Nem úgy a Williams, amely fél négy után nem sokkal pályára küldte Robert Kubicát, s nem sokkal később Brendon Hartley is meghajtotta a Toro Rossót – mindketten egy-egy kört tettek meg.

Az utolsó órára fordulva aztán Fernando Alonso hajtott ki még egy körre, amivel beérte Ricciardót megtett körök tekintetében a mai „eredménytáblán”. A hajrában pedig el is hagyta az ausztrált, sőt, valósággal begyújtotta a rakétákat, és sorban teljesítette az egykörös etapjait – végül 10 perccel a vége előtt elsőként a mezőnyből mért kört is ment, ráadásul a leintés pillanatában még javítani is tudott, így ő bizonyult a leggyorsabbnak és a 11 megtett körével legszorgosabbnak a mai napon.

A teszthét holnap reggel 9.00 órakor folytatódik, szinte biztosan jobb körülmények között, esőt, havazást nem, helyette enyhén felhős, 14 °C körüli hőmérsékletet várhatunk – és remélhetőleg a mainál több kört és jobb köridőket.

F1 TESZT
BARCELONA, 3. NAP
A VÉGEREDMÉNY

1. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Renault) 2:18.545, 11 kör
2. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull TAG Heuer) 2 kör *
3. Brendon Hartley (új-zélandi, Toro Rosso-Honda) 2 kör *
4. Marcus Ericsson (svéd, Alfa Romeo Sauber) 1 kör *
5. Robert Kubica (lengyel, Williams) 1 kör *

*: Nem teljesített mért kör.
A többi versenyző nem járt a pályán.

A tervezett szerdai tesztbeosztás:
Mercedes:
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Ferrari: Kimi Räikkönen
Red Bull: Daniel Ricciardo
Force India: Sergio Pérez
Williams: Lance Stroll, Robert Kubica
Renault: Nico Hülkenberg, Carlos Sainz Jr.
Toro Rosso: Brendon Hartley
Haas-Ferrari: Romain Grosjean
McLaren-Renault: Fernando Alonso
Alfa Romeo Sauber: Marcus Ericsson

Egész napos élő hírfolyamunk a tesztnapról alább olvasható!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik