F1: a csúcsbeállító Hamiltont meghatotta a Schumacher család üzenete

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.26. 18:32
null
Ross Brawn (balra) átadja a Schumacher család üzenetét (Fotó: AFP)
Szombat délután rendezték a Formula–1-es világbajnokság Belga Nagydíjának időmérőjét, amelyet nagy fölénnyel és elképesztő körrekorddal nyert meg a Mercedes volánjánál Lewis Hamilton a vb pontversenyt vezető Sebastian Vettel és saját csapattársa, Valtteri Bottas előtt. Ezzel a brit pályafutása 68. rajtelsőségét szerezte meg, amivel beérte Michael Schumachert a vonatkozó örökranglista élén. Reakciók a főszereplőktől az időmérő után.

Mielőtt Lewis Hamilton megoszthatta volna gondolatait a közönséggel a spa-francorchamps-i aszfaltcsík célegyenesében az időmérőt követően, kiderült, hogy az F1-et irányító Liberty Media vezetői gondoltak a csúcsbeállítás lehetőségére, és Ross Brawn kért szót.

62. BELGA NAGYDÍJ
AUGUSZTUS 25., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Räikkönen 1:45.502
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:44.753
AUGUSZTUS 26., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Räikkönen 1:43.916
pole: Hamilton 1:42.553, 2.Vettel 1:42.795
AUGUSZTUS 27., VASÁRNAP
14.00: a verseny (44 kör, 308.052 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 3., 14.00: Olasz Nagydíj
Szeptember 17., 14.00: Szingapúri Nagydíj
Október 1., 9.00: Malajziai Nagydíj

„Azért vagyok most itt, mert a Schumacher család különleges üzenetét és gratulációját szeretném tolmácsolni a csúcs beállításáért Lewisnak. Michael mindig azt mondta, a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket” – mondta Brawn.

Hamiltont meghatotta az üzenet, nem győzött köszönetet mondani, miután megkapta a szót.

„A Ross által imént átadott üzenet nagy megtiszteltetést jelent, köszönöm szépen. Mindennap imádkozom Michaelért és családjáért. Mindig is nagy csodálója és tisztelője voltam, igazán kitüntető érzés, hogy a pole pozíciók listáján mellette van a nevem. Számomra mindig is ő lesz minden idők legnagyobb versenyzője” – mondta Hamilton, majd kitért az időmérő történéseire.

„Minden évben nagyon sok brit szurkoló látogat ki ide, és remek hangulatot varázsolnak, ami miatt mindig nagyon hálás vagyok, most is. Spa az egyik kedvenc pályám, úgyhogy egy ilyen kört összerakni a rekord beállításához gyakorlatilag egy álom megvalósulását jelenti. Külön szeretném megköszönni a csapatnak a nagyszerű autót” – fogalmazott a csúcsbeállító angol.

KIMI RÄIKKÖNEN
„Egész hétvégén nagyon jó volt az autó, minden tökéletesen működött, aztán az időmérőn minden elromlott és végül csak a negyedik helyet sikerült megszereznem. Csalódott vagyok, de hát ez van. Az időmérőig jó volt a hétvége, és nem örülök, hogy elmaradt a boldog befejezés.”

A második helyen a Ferrarival 2020-ig szerződést hosszabbító Sebastian Vettel végzett, miután az időmérő végén Kimi Räikkönen segítségével is sikerült összeraknia egy olyan kört, amellyel meg tudta előzni Valtteri Bottast és befurakodott a két Mercedes közé.

„Köszönet illeti Kimit, mert a végén, amikor elrontotta az utolsó körét, a hibája után szélárnyékot biztosított nekem, aminek köszönhetően hoztam két tizedet Bottason és így sikerült megelőznöm őt.”

MAX VERSTAPPEN
„Nagyon élveztem a sok holland drukker jelenlétét. A határon autóztam, és azt hiszem, a tökéletes időmérőt hajtottam végre – legalábbis a lehetőségeinkhez képest. Holnap nehéz lesz legyőzni az előttem lévőket, de ez egy hosszú pálya és nagyon sok minden megtörténhet, ráadásul narancsba burkolózik majd a pálya széle sok kanyarban, ami plusz motivációt jelent, úgyhogy mindent megteszek az előrébb jutásért.”

„A Q1 igazán remek volt, a Q2-ben a továbbjutás jelentette a feladatot, de a Q3 elején valahogy nem éreztem a gép elejét, viszont a végén Kimi segítségével sikerült az első sorba odaérnem. Úgy tűnik, az autónknak a hosszú etapon is jó a sebessége, így kíváncsian várom, mi fog kisülni a versenyből holnap” – fogalmazott Vettel.

A harmadik helyen záró Valtteri Bottas érthetően nem repesett az örömtől, hogy az utolsó pillanatban szorult le a harmadik helyre, és azt is bevallotta, hogy nem érti, miért maradt le bő fél másodperccel a csapattársától.

„Szerettem volna megszerezni a pole-t, de őszintén megmondva, miközben Lewis tökéletes munkát végzett, én csak szenvedtem, és nem csupán az időmérőn, hanem egész hétvégén. Ennek nem látom az okát, pedig jó lenne kideríteni a futamig, különben nem lesz esélyem a győzelemre. Márpedig idén az első győzelmeimet már megszereztem, és jó lenne még többet begyűjteni, mert rákaptam az ízére” – magyarázta Bottas az időmérő után.

FERNANDO ALONSO

„Összességében ez jó nap volt. A Q2-ben egészen az utolsó próbálkozásomig csupán másfél másodperccel maradtunk el, pedig ez olyan pálya, ahol tudtuk, hogy nagy hátrányban leszünk a motorerő hiánya miatt. Ha ez utóbbi nem lenne, akár az első két helyen is végezhettünk volna. Az utolsó körömben két tizeddel gyorsabb voltam, mint az előzőben, és a harmadik szektorban további egy-két tizedet javíthattam volna, ha nem adódnak gondjaim. A tizenegyedik rajthely és az, hogy friss gumikon rajtolhatok, jó futamot vetít előre, amelyen ki fogjuk használni az adódó lehetőségeket."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik