Adatlopás után szabotázzsal vádolják a Ferrari egykori mérnökét

Vágólapra másolva!
2008.10.26. 11:11
A Ferrari egykori mérnöke, Nigel Stepney volt az, aki a McLaren Mercedes birtokába juttatta 2007-ben az olasz csapat dokumentációit, és ezért kizárták a tavalyi konstruktőri világbajnokságból a McLarent. Stepneyt most azzal vádolják, hogy benne volt a keze a tavalyi, Monacói Nagydíj előtti Ferrari-rongálásban, s emiatt a marenellóiak pert akarnak indítani.
Nigel Stepney: én lettem volna?
Fotó: Action Images (archív)
Nigel Stepney: én lettem volna?
Nigel Stepney: én lettem volna?
Fotó: Action Images (archív)
Nigel Stepney: én lettem volna?

Mintha nem telt volna el egy teljes év az előző idény vége óta, amikor Nigel Stepney mindennapos szereplője volt a Formula–1-es tudósításoknak... A Ferrari egykori mérnöke révén került a McLaren birtokába egy vaskos Ferrari-dokumentáció, ezért a Scuderia elbocsátotta, az angol csapatot pedig kizárták a 2007-es konstruktőri világbajnokságból. Az adatlopási ügy mellett most egy másik is kerekedik, mivel kiderült, hogy tavaly a Monacói GP-n megrongálták a Ferrari autóit, ismeretlen fehér por nyomára bukkantak ugyanis Kimi Räikkönen üzemanyagtankjában.

A Ferrari székhelye miatt illetékes és feltehetőleg perre készülő modenai bíróság vizsgálata alapján valóban szabotázs történt, és a legvalószínűbb személy, aki ezt végrehajthatta, éppen Stepney. Az említett fehér por nyomait a brit szakember munkanadrágján és lakásában is fellelték. Csakhogy a kérdéses anyag a részletes elemzések alapján ételösszetevők és vitaminok keveréke. Erre alapozott Stepney ügyvédje is, amikor közölte, a vádak túlzóak és pontatlanok.

„A szakértők végkövetkeztetései Nigelnek kedveznek, mert nem oszlatják el kételyeinket. Sőt az sincs bizonyítva, hogy a tankba tett fehér por motorproblémát idézett elő, és még kevésbé, hogy az autó leállását okozhatta volna, közvetve emberéletek veszélyeztetését, ahogy a bíró feltételezte. Nem kételkedünk benne, hogy a por, amelyet Stepney nadrágján találtak, azonos a tankban fellelttel, de ez nem igazolja egyértelműen védencem részvételét az esetben” – így Sonia Bartolini.

Monte-Carlóban 2007-ben Räikkönen nyolcadik lett, míg az első két helyen a két mclarenes, Fernando Alonso és Lewis Hamilton végzett Felipe Massa előtt, ám végül így is a finn nyerte meg a világbajnokságot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik