Jean Todt állítja, a Ferrari nem „lopott” információkat a McLarentől

Vágólapra másolva!
2007.10.04. 16:03
Jean Todt állítja, a Ferrari sohasem „lopott” információkat a McLarentől, noha a Maranellóból nemrég elbocsátott Nigel Stepney éppen az ellenkezőjét hangoztatja. A jelenleg általános igazgatóként tevékenykedő korábbi Formula-1-es csapatfőnök szerint a Ferrarinak nincs titkolnivalója az elmúlt másfél évtizedből.
Jean Todt állítja, a Ferrari nem "lopott" a McLarentől
Reuters
Jean Todt állítja, a Ferrari nem "lopott" a McLarentől
Jean Todt állítja, a Ferrari nem "lopott" a McLarentől
Reuters
Jean Todt állítja, a Ferrari nem "lopott" a McLarentől

„Az elmúlt időszakban többször olvastam azt a nyilatkozatát: várjunk, hamarosan kiderül a teljes igazság a Ferrari dolgairól. De én nagyon boldog vagyok, tiszta a lelkiismeretem az elmúlt tizenöt év kapcsán. Higgyenek nekem: már régen kiderül, ha a Ferrari bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna” – jelentette ki Jean Todt, a Timesnak adott interjújában.

A Ferrari általános igazgatójaként dolgozó francia szakember hozzátette: Nigel Stepney „feljebb” akart lépni Ross Brawn technikai igazgató ideiglenes (?) távozása után, de csalatkoznia kellett.

„Tudtam, hogy Stepney elégedetlen, hiszen jobb pozícióba szeretett volna kerülni. Nigel bonyolult személyiség, nehéz ember, de nagyszerűen végezte a munkáját, profi volt. Ross távozása után erősebb pozíciót akart magának, mint amit mi kínáltunk” – jegyezte meg Todt.

A korábbi csapatfőnök ezután elmondta, hamarosan felhívta őt Stepney és bejelentette, ki akar lépni az F-1-es futamok világából.

„De egy jól sikerült este után megváltoztathatta volna döntését és azzal áll elém: minden rendben, ismét szívesen megyek a versenyekre. Mi viszont nem módosíthatjuk hetente a csapat struktúráját, így úgy döntöttem: befejeztük a közös munkát. Nem jön több futamra” - mondta Todt.

A francia igazgató állítja, sokszor védte meg Stepneyt, és nem számított arra, hogy így elveszti a fejét és a Ferrari ellen fordul. A korábbi maranellói vezető mérnök közel 800 oldalnyi titkos dokumentációt juttatott el a McLaren azóta felfüggesztett főtervezőjéhez, Mike Coughlanhez, ezért a wokingiakat megfosztották idei konstruktőri pontjaiktól és 100 millió dolláros bírsággal sújtották.

Nigel Stepney a napokban azt állította, maranellói tevékenysége során számtalan McLaren-titkot ismert meg, tudott az autó súlyelosztásáról, újdonságnak számító technikai megoldásairól, a teszteken elvégzett feladatokról.

„Akkor még a Ferrari alkalmazottja voltam. Az a kérdés: használtam-e az információkat, beszéltem-e ezekről másoknak? Igen, tájékoztattam néhány embert a Ferrarinál. De ezt nem tudom bebizonyítani, nincsenek e-mailek vagy más dokumentumok. De úgy érzem, a Ferrari könnyedén kicsúszott a kémügyből, tőlük is pontokat kellett volna levonni” – jelentette ki Stepney a grandprix.com-nak.

ÍRÁSAINK A KÉMÜGYRŐL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik