Stepney kitart álláspontja mellett, ártatlanságát hangoztatja

Vágólapra másolva!
2008.01.21. 15:56
Nigel Stepney kitart álláspontja mellett, továbbra is azt állítja, nem érzi magát bűnösnek a Formula-1 tavalyi évét alaposan megbolygató „kémügyben”. A Ferrari korábbi főmérnöke úgy véli, a Mclaren-Mercedes csak és kizárólag magának köszönheti a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által kiszabott súlyos büntetést, ahhoz neki semmi köze sem volt.
Nigel Stepney: Ártatlan vagyok!
Nigel Stepney: Ártatlan vagyok!
Nigel Stepney: Ártatlan vagyok!
Nigel Stepney: Ártatlan vagyok!
„Nem érzem magam felelősnek a McLarennel történtek miatt. Eredetileg csak azt terveztem, hogy kapcsolatba lépek egy olyan személlyel, akinek a révén megtudhatom, milyen esélyem lenne egy másik csapatnál” – jelentette ki Stepney.

Ismert, az FIA először „csak” vétkesnek találta a wokingi istállót, de büntetést nem szabott ki. Később újabb terhelő bizonyítékok kerültek elő, így a nemzetközi szövetség kizárta a konstruktőrök közül a McLarent és 100 millió dolláros büntetást szabott ki.

„Eszembe sem jutott, hogy a dokumentumokat felhasználja a McLaren. Érzékenyen érintett az ügy, hiszen valaki jóval többet hasznosított au információkból, mint azt gondolhattam” – jegyezte meg a szakember.

Stepney a McLaren menesztett főtervezőjének, Mike Coughlannek adta át a közel 800 oldalnyi dokumentációt, abban a hiszemben, hogy később mindketten a Hondához igazolnak. A japán istálló azonban nem kért a szolgálataikból, sőt a megkeresésről mindkettejük korábbi munkaadóját is értesítette.

„Nagyon nehezen távozhatsz úgy egy csapathoz, hogy ezer embert magaddal viszel és azonnal eredményt érsz el. Pályafutásom során egyszer sem mentem az akkori győztes csapathoz. De egy csoportnyi ember munkájának köszönhetően jó eredményeket értem el a Lotusnál, a Benettonnál és a Ferrarinál is” – elmélkedett Nigel Stepney.

A szakember elárulta: akkor sem maradt volna a maranellóiaknál, ha nincs a sokak életét megkeserítő kémügy.

„Még az is elképzelhető volt, hogy elhagyom a Formula-1-et. A sportág ugyanis nem abba az irányba halad, amelyet én szeretnék. Olyan érdekes ajánlatokat is kaptam, amelyek révén visszatérhettem volna az autósport gyökereihez. De ne értsék félre. Nagyon élveztem azt a munkát, amelyet éveken át a Formula-1-ben végeztem. Életem legszebb tapasztalataival lettem gazdagabb” – jegyezte meg a Ferrari korábbi főmérnöke.

Nigel Stepney ellen jelenleg is büntetőeljárás zajlik, de ettől függetlenül is megjelenik júniusban a kémügyről szóló könyve.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik