Bosnyák Mániákusok, rekorder baltiak – ez vár a Fradira és a Lokira

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.10. 14:10
null
Mozdonyra fel! A Zeljeznicar ifjú szurkolói egy szarajevói kupamérkőzés előtt (Fotó: Action Images)
Az FTC a bosnyák Zeljeznicar, a DVSC a lett Skonto Riga ellen folytatja szereplését a labdarúgó Európa-liga selejtezőjében, miután (a Go Ahead Eagles, illetve a Szutjeszka Niksics ellen) sikerrel vette az első kört. Villámbemutató a két ellenfélről, öt-öt érdekességgel.

FTC–ZELJEZNICAR (bosnyák)

Játéknapok:július 16. és 23. A sorsolás szerint az FTC kezd hazai pályán.

ÖT DOLOG A ZELJEZNICARRÓL

1. Vasutas! A Zeljeznicar (= Vasutas), mint neve is mutatja, vasúti dolgozók csapata, a szárnyas kerék a mai napig a címerben szerepel. Bosznia-Hercegovina egyik (ha nem a) legnépszerűbb klubja a Zeljo, amelynek ultracsoportja, a Maniacs (Mániákusok) nem véletlenül kapta a nevét. Lásd alant. A legnagyobb rivális természetesen az FK Sarajevo, a szarajevói derbi a legpaprikásabb európai városi rangadók között van.

2. Magyarok! A Zeljeznicar több, végletekig kiélezett csatát is játszott magyar csapattal. Az 1971–1972-es UEFA-kupa 4. fordulójában az FTC hazai pályán 2–1-re kikapott a Zeljeznicartól, ám Szarajevóban bravúros, 2–1-es győzelmet aratott, majd a tizenegyespárbajt 5–4-re megnyerte, így az elődöntőbe jutott! Csanádi Ferenc csapata a négy között az angol Wolverhampton Wanderers ellen már nem tudta kivívni a továbbjutást, a Wolves viszont elvesztette a döntőt a Tottenham ellen.

Kű Lajos rövid kommentárja a Népsportban a tizenegyespárbajról: „Nincs ebben semmi rendkívüli. Bevarrtuk szép sorjába a labdát a kapu két sarkába, és kész.”

Ilyen egyszerű!

A másik – és közelebbi – nagy csata magyar csapat ellen az 1984–1985-ös UEFA-kupa elődöntője a Videoton és a Zeljeznicar között. A Videoton hazai pályán 3–1-re nyert, majd Szarajevóban a Zeljo gyakorlatilag eksztázisban focizott, csak kihagyott nagyjából három meccsre való ziccert. A 88. percig így is a Zeljeznicar állt továbbjutásra 2–0-val, ám ekkor jött Csuhay József és egy legendás Videoton-gól – a többi pedig történelem.

A leromlott állapotú Grbavica-stadion néhány éve (Fotó Action Images)
A leromlott állapotú Grbavica-stadion néhány éve (Fotó Action Images)

3. Aréna. A csapat otthona a jelenleg tizenkétezres befogadóképességű Grbavica Stadion, amely súlyos károkat szenvedett el a boszniai háború során. A 2012-es kemény tél a helyreállított stadionban tett nagy károkat. A Grbavica mellett régen vasútvonal vezetett, a mozdonyvezetők kürtszóval üdvözölték a vasutascsapatot, ha elhaladtak a pálya mellett – legalábbis így szól a helyi legenda.

A Zeljeznicar az UEFA-nál nem a Grbavicát, hanem az európai kupamérkőzések megrendezésére alkalmas szarajevói központi stadiont (Asim Ferhatovic Hase Stadion, ismertebb nevén Kosevo) jelölte meg hazai helyszínül, azonban Dino Merlin popzenész július 25-én ott koncertezik, 23-tól (ez a meccsnap) bérli a létesítményt, így elképzelhető a pályaválasztói jog cseréje.

SZAVAZÁS

A selejtezőben mutatott játék alapján meddig juthat a Ferencváros és a Debrecen az El-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

4. Rekordbajnok. A Zeljeznicar egyszeres jugoszláv bajnok (1971–1972 – finoman fogalmazva is hatalmas bravúr!), hatszoros boszniai bajnok (1997–1998, 2000–2001, 2001–2002, 2009–2010, 2011–2012, 2012–2013), ötszörös kupagyőztes. A bajnokságot és a kupát tekintve is a Zeljeznicar a bosnyák rekorder. A Zeljo nem dúskál az anyagi javakban, a Ferencváros jóval magasabb költségvetésből dolgozhat.

5. A klub büszkeségei. A Zeljeznicar három neveltje játszott a 2014-es világbajnokságon, Edin Dzeko, Edin Visca és Avdija Vrsajevic. A csapat meccsrekordere az 1972-es bajnokcsapat védője, Blagoje Bratic (343 hivatalos mérkőzés), a gólrekorder Dzelaludin Muhamerovic és Josup Bukal (127-127 gól tétmérkőzésen). Mindhárom klublegenda volt edzője is a Zeljónak.

Alapcsapat az El-selejtező 1. köre alapján: Antolovic – Livaja (Memija), Bogdanovic, Kosoric, Kvesic – Djelmics, Blagojevics, Hadziahmetovic, Bajic – Kokot, Beganovic. Vezetőedző: Milomir Odovic.

SKONTO RIGA (lett)–DVSC-TEVA

Játéknapok:július 16. és 23. A sorsolás szerint a Skonto kezd hazai pályán.

1. Európa-rekorder. A Skonto Riga 1991 és 2004 között minden lett bajnoki kiírást megnyert, a tizennégy, sorozatban megnyert bajnokság a mai napig fennálló Európa-rekord. A Skontónál világszinten is csak egy csapat tudhat magáénak nagyobb sorozatot, a vanuatui Tafea FC (15 bajnokság). Azóta csak egyszer, 2010-ben szerezte meg a lett bajnoki aranyat a Skonto, mely így tizenöt bajnoki címmel (és nyolc kupagyőzelemmel) büszkélkedhet.

2. Anyagi gond. A Skonto Riga 1991-es alapítású csapat, mondhatni, elég sikeres volt az első néhány éve… A sikersorozat után a klub mellé felnőttek mások is, a Skonto pedig nagyon súlyos anyagi nehézségekkel küzdött, így a rigaiakat a 2014–2015-ös Európa-ligában nem is engedte elindulni az UEFA. A klubot terhelő adósságot 2014 végén „dobta le” a Skonto, amely azért még így sem lélegezhetett fel teljesen.

3. Zászlóshajó. A Skonto a balti futball egyik zászlóshajója, a lett futball legnagyobb sikeréhez – a 2004-es Európa-bajnoki szereplés – nyolc játékossal járult hozzá (és még több Skonto-nevelésű futballista volt a keretben). Egyikük, Mihails Zemlinskis még korábban Magyarországon is játszott, a BVSC légiósa volt 1994-ben.

Aleksandrs Starkovs, a Skonto történetének legeredményesebb edzője a rigai stadionban (Fotó: Reuters)
Aleksandrs Starkovs, a Skonto történetének legeredményesebb edzője a rigai stadionban (Fotó: Reuters)

4. Aranyember. A klub történetének legsikeresebb edzője Aleksandrs Starkovs, aki „mellesleg” a Daugava játékosaként Lettország történetének legjobb futballistája is volt. Starkovs a válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott – az ő nevéhez fűződik a 2004-es Eb-szereplés –, a Skonto akadémiáját is irányította.

5. Aréna. A rigaiak stadionjával nincsenek gondok: a 2000-ben átadott Skonto Stadion tízezres befogadóképességével az ország legnagyobb pályája, egyben a válogatott otthona is.

Alapcsapat az El-selejtező 1. köre alapján: Pavlovs – Timofejevs, Smirnovs, Rode – Jermojalevs, Mena, Kozlovs, Gutkovskis – Kovalovs, Visnakovs – Karasausks. Vezetőedző: Tamaz Pertija.

A MAGYAR CSAPATOK KUPAPROGRAMJA
BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 14., 20.00: The New Saints (walesi)–VIDEOTON
Július 17.: a 3. forduló sorsolása (Nyon)
Július 22., 20.30:VIDEOTON–TNS
ADATBANK ÉS KULCSDÁTUMOK
EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 10.: keretek leadása a 2. fordulóra
Július 16.: FERENCVÁROS–Zeljeznicar (bosnyák)*
Július 16. 18.00: Skonto Riga (lett)–DEBRECENI VSC*
Július 17.: a 3. forduló sorsolása (Nyon)
Július 23.: Zeljeznicar (bosnyák)–FERENCVÁROS*
Július 23.: 17.00 DEBRECENI VSC–Skonto Riga (lett)*
* pontos időpontok később
EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓK
Szutjeszka Niksics (montenegrói)–DVSC 2–0
Továbbjutott:
a DVSC, 3–2-es összesítéssel
A DVSC
a 2. selejtezőkörben a lett Skonto Rigával találkozik.
FERENCVÁROS–Go Ahead Eagles (holland) 4–1
Továbbjutott: az FTC, 5–2-es összesítéssel
Az FTC a 2. selejtezőkörben a bosnyák Zeljeznicarral találkozik.
Vojvodina (szerb)–MTK BUDAPEST 3–1
Továbbjutott:
a Vojvodina, 3–1-es összesítéssel
ADATBANK ÉS KULCSDÁTUMOK
ÖSSZEVETÉS A TRANSFERMARKTON
FTCZELJEZNICAR
Keret összértéke9.85 millió euró5.25 millió euró
Legértékesebb játékosRoland Lamah (támadó, 1.1 millió euró)Josip Kvesic (balhátvéd, 600 ezer euró)
DVSCSKONTO RIGA
Keret összértéke9.15 millió euró4.35 millió euró
Legértékesebb játékosVarga József (védekező középpályás, 1 millió euró)Olegs Timofejevs (jobbhátvéd, 375 ezer euró)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik