Jürgen Klopp: Meg akarjuk nyerni az El-t!

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.04.11. 09:26
Jürgen Klopp egy trófeát (angol Ligakupa) már nyert a Liverpoollal utolsó idényében (Fotó: AFP)
Jürgen Klopp szerint nemcsak az Atalanta, hanem a Liverpool ellen is olyan lehet futballozni, mint ha fogorvoshoz mennének. A két csapat negyeddöntős párharcát megelőzően a „vörösök” lehetnek bizakodóbbak, az Opta adatelemző-rendszer szerint 73 százalék az esélyük az elődöntőbe jutásra.


Alighanem a Premier League megnyerése jelentené a legnagyobb örömöt a Liverpoolnál, ám érdemes belegondolni abba, micsoda mérkőzésre lenne kilátás, ha az idény végén távozó Jürgen Klopp menedzser az Európa-liga május 22-i dublini döntőjében irányítaná utoljára a csapatot. Ehhez még két párharcot kell sikerrel venniük az ádáz bajnoki küzdelmet folytató „vörösöknek”, akik az Atalanta kiejtésével léphetnek az elődöntőbe. A Liverpool magabiztosságát táplálhatja a csütörtöki, hazai összecsapást megelőzően, hogy az együttes az utóbbi kilenc meccsét megnyerte saját közönsége előtt az El-ben, míg az Opta adatelemző-rendszer számítása szerint 73 százalék az esélye a négy közé jutásra. Ugyanakkor nem szabad elmenni amellett, hogy az olasz csapat a nyolcaddöntőben a portugál bajnoki cím első számú várományosát, a Sportingot ejtette ki – Josep Guardiola, a Manchester City menedzsere azt mondta korábban az Atalantáról, hogy olyan érzés ellene játszani, mint ha fogorvoshoz menne az ember.

„Ellenünk is ilyen lehet – mondta Jürgen Klopp a mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatóján. – Az Atalanta megváltozott, amióta kétezerhúszban a Bajnokok Ligája csoportkörében találkoztunk, de az edzője, Gian Piero Gasperini ugyanaz, és kiegyensúlyozott a játéka. Szervezett és tapasztalt ellenfélre számítunk. A legjobbunkat kell nyújtanunk, hogy az elődöntőbe kerüljünk. Az Európa-liga nem személyes küldetés nekem, ám attól a pillanattól kezdve, hogy ebben a sorozatban szerepelünk, elszántan küzdünk, s mivel mi vagyunk a Liverpool, meg akarjuk nyerni.”

A német szakember hozzáfűzte, a sérülésből felépülő, már teljes értékű munkát végző játékosok, mint Alisson Becker, Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota és Stefan Bajcetic szerepeltetéséről a meccs napján dönt. Egyelőre kérdés, a kezdő tizenegyben kap-e szerepet Szoboszlai Dominik. A negyvenszeres válogatott középpályás több angol lap szerint ott lesz a pályán, ám a Liverpool szurkolói portáljai közül több is úgy kalkulál, hogy a kispadról száll be. Sokat sejtet, hogy a jó formában lévő, az El-ben négy gólpasszt jegyző Harvey Elliott is részt vett a sajtótájékoztatón, így alighanem szerepet kap – talán éppen magyar csapattársa helyén.

Csütörtök este a Ferencvárost kiejtő Olympiakosz a pályán kívüli incidenseivel a hírekbe kerülő Fenerbachéval néz szembe.

Európa lőporos hordója – a Balkánt nevezték így a nyugati nagyhatalmak a 20. század elején, és a szófordulat a mai napig igen találónak bizonyul, ha a labdarúgás világát vizsgáljuk. Hiába játszik minőségi futballt mind az Olympiakosz, mind a Fenerbache, a nagy nyilvánosság általában a botrányai miatt hall a két együttesről. Elég októberig visszatekerni az idő kerekét, amikor az athéni együttes szurkolói petárdával fejbe dobták a Panathinaikosz játékosát, Juankart, vagy amikor három hete a Fenerbache játékosai összeverekedtek a Trabzon­spor pályára rohanó, megvadult szurkolóival. Mivel a Trabzon enyhe büntetést kapott a szövetségtől, tiltakozásul vasárnap este a sárga-kékek egy perc után elhagyták a pályát a Galatasaray elleni török Szuperkupa-mérkőzésen, sőt azt is kilátásba helyezték, hogy visszalépnek az élvonalbeli bajnokságtól – bár a török futball kedvelőinek ez már meg sem emelte a pulzusszámát. Csütörtök este az Európa-konferencialiga negyeddöntőjében találkozik a két együttes, a mérkőzés előtt az Olympiakosz vezetőedzője, José Luis Mendilibar nyilatkozott.

„A Fenert nem befolyásolja a botrány – vélekedett a 63 éves baszk szakvezető a találkozó előtti sajtótájékoztatón. – Csapata tele van harcosokkal, nem feltett kézzel érkezik Görögországba. Az elmúlt hónapban csupán egy tétmérkőzést játszott, a játékosokat sem sújtják sérülések.”

Egy biztos, parázs hangulat várható a görög pokolban.  S. N.

Botrányok árnyékában: az Olympiakosz a Fenerbahcét fogadja

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
21.00: Milan (olasz)–Roma (olasz) (Tv: RTL3) – élőben az NSO-n!
21.00: Liverpool (angol)–Atalanta (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Bayer Leverkusen (német)–West Ham United (angol)
21.00: Benfica (portugál)–Olympique Marseille (francia)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
18.45: Olympiakosz (görög)–Fenerbahce (török) (Tv: RTL3)
18.45: Viktoria Plzen (cseh)–Fiorentina (olasz)
21.00: FC Bruges (belga)–PAOK (görög)
21.00: Aston Villa (angol)–Lille (francia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik