FTC: Immár Európában is versenyképesek vagyunk – Hajnal Tamás

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 10:55
null
Hajnal Tamás szerint most az FTC-nek kell jobban alkalmazkodni, de nem feltett kézzel utaznak Olaszországba (Fotó: Árvai Károly)
Csütörtökön este 21 órától a Fiorentina otthonában lép pályára a Ferencváros. A klub sportigazgatója, Hajnal Tamás elárulta, miként látja a nyári új szerzemények teljesítményét, és Lisztes Krisztián jövő nyári távozásáról is szót ejtett.

– Néhány héttel ezelőtt véget ért a nyári átigazolási időszak. Ilyenkor lehet már ítéletet hirdetni?
– A végső megítéléshez hosszabb időre van szükség, mindenesetre örömteli, hogy úgy látszik, szinte az összes új igazolásunk bevált – felelte lapunknak adott interjújában Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója, aki immár öt éve játszik meghatározó szerepet az FTC szakmai munkájában. – Hamar beilleszkedtek, rövid idő alatt meghatározó szereplővé váltak. És itt nem feltétlenül arra kell csak gondolni, hogy mindegyikőjük biztos kezdőjátékossá vált. Alekszandar Pesics a nyáron balszerencsés volt, gyorsan megsérült, mostanra azonban rugdossa a gólokat, minden mozdulatán látszik, mennyire nagyszerű futballista.

– Mondhatjuk, hogy amilyen rosszul sikerült a téli átigazolási időszak, olyan jól sült el a mostani nyári?
Ezzel azért vitatkoznék. Itt van Kwabena Owusu, aki kiemelkedő képességű futballista, és Myenty Abena is érett, jó labdarúgó, korábban belső védőként nem tudott kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, ám az elmúlt öt mérkőzést hiba nélkül hozta le. Mostanra ő is beérett. Mindkettőjük abszolút célpontunk volt, korábbi klubjaik, a Qarabag és a Slovan erősségei voltak, mindkettőjüket hiányposztra igazoltuk. Két játékost Törökországból kölcsönbe hoztunk, ők az akkori sajnálatos természeti katasztrófa okán is kerültek hozzánk, ebben az is szerepet játszott, hogy segítő kezet nyújtsunk a nehéz helyzetbe került kluboknak és játékosoknak. Az ő esetükben ez egyfajta tesztelés is volt.

A Frankfurt gyors és határozott volt, így Lisztes Krisztián az Eintraché lett

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
F-CSOPORT
Csütörtök
21.00:
Fiorentina (olasz)–FTC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Csukaricski (szerb)–Genk (belga)

– Amióta ön a sportigazgató, vezet statisztikát, hány játékos vált be, és hányan okoztak csalódást?
– Természetesen minden átigazolási időszakot kiértékelünk, de a magam részéről az eddigi öt évet összességében nézem. A sikerünket nem abban mérjük, hányan váltak be, hanem abban, hogy a csapat milyen teljesítményt nyújt és milyen eredményeket értünk el hazai és nemzetközi szinten. Az elmúlt évek sikerei bennünket igazolnak. Az arányok minden évben jól sikerültek, jól mutatja, hogy a keret mekkora értéknövekedésen ment keresztül. Több futballista is rengeteget fejlődött, s számos játékost komoly haszonnal tudtuk értékesíteni európai topbajnokságokba.

– Biztos recept nincs is?
– Minden labdarúgó helyzete más és más… Van amit előzetesen képtelenség kiszűrni. A játékost akkor ismerjük meg igazán, ha már az öltözőnkben van. Ekkor derül ki, mentálisan milyen állapotban van, miként reagál a Ferencvárosnál meglévő nyomásra, korábbi klubjainál volt-e hasonló konkurenciaharcnak kitéve, és még hosszasan sorolhatnám. Minden hibaszázalékot kizárni képtelenség. De a csapatot évről évre sikerül erősíteni, és ami legalább ilyen fontos, az értékesített futballistákat is megfelelően sikerült pótolni. Sok meghatározó játékos távozott, de elértük, hogy a szurkolók rövid időn belül ne róla, hanem a helyére érkezőről beszéljenek.

– Mekkora siker, hogy a tizennyolc éves Lisztes Krisztiánt Frankfurtba adták el, és a tényleges vételára, különböző bónuszok teljesülése esetén néhány év alatt a 10.8 millió eurót is elérheti?
– Óriási lépcsőfok ez a klub életében. Az ő esete azért más, mert a saját utánpótlásunkból hoztuk fel, fokozatosan építettük fel, játszott az NB III-as csapatban, Soroksáron, úgy került a felnőttekhez. Lám, a Ferencvárosból is el lehet jutni topbajnokságokba! Számomra fontos, hogy nagy figyelmet fektessünk az utánpótlásunkra, intenzíven követem az ott folyó munkát, és szoros kapcsolatban vagyok Palásthy Norberttel, az akadémia igazgatójával. Lisztes Krisztián minden fradista gyerek példaképe lehet, mi is büszkék vagyunk rá. Fantasztikus képességű játékos, nem véletlen, hogy más élklubok érdeklődését is felkeltette. De a Frankfurt gyorsan lépett, határozott elképzelései voltak, így a játékos az övék lett.

A titok egyszerű: az FTC és Varga Barnabás egymásra talált

– Varga Barnabás játékát elnézve rendre az jut eszembe, hol volt ez a srác eddig…?! Miért csak most, huszonnyolc évesen vált a Ferencváros és a válogatott első számú csatárává?
– Talán mert most van a megfelelő helyen, a megfelelő társakkal körülvéve. Korábbi csapataiban a különböző játékstílusokból adódóan nem biztos hogy mindig lehetősége volt a sokoldalúságát megmutatni. Varga Barnabás megszerzése számunkra komoly befektetés volt, nagyobb összeget kellett fizetni, hogy a magyar gólkirályt elhozzuk Paksról. Nagy figyelemmel követjük a hazai piacot, és a külföldön játszó magyarokat is, törekszünk arra, hogy magyar játékosokkal is erősítsük a keretünket. Szerettünk volna tipikus kilences játékost, aki ha kell, ott van a tizenhatoson belül, éhes a gólra. Úgy tűnik, a két fél – a klub és a játékos – nagyon egymásra talált.

– A szintén nyáron érkező Mohamed Abu Fanira sokan a csiszolatlan gyémánt jelzőt is ráaggatták már, tegyük hozzá, passzait elnézve nem véletlenül. Ő lehet a következő, aki topligába szerződik?
– Ne szaladjunk ennyire előre. Ő az a játékos, aki megfelelő tapasztalattal felvértezve érkezett hozzánk, megjárta a Bajnokok Ligáját, az Európa-ligát, korábbi klubjában, a Maccabi Haifában csapatkapitány is volt. A megszerzése előtt sokat elemeztük a játékát, többször is személyesen néztük meg. Szükségünk volt egy olyan játékosra, aki a labdakihozataloknál labdabiztos, a támadó harmadban pedig kulcspasszokat képes adni. Nem könnyű a piacon ilyen komplex középpályást találni. Hosszú és nehéz tárgyalássorozat után sikerült megszereznünk, egy ilyen átigazolás sokszor hónapok kemény munkája. Számtalan találkozó, beszélgetések az ügynökével, nem úgy van az, hogy: ja, az FTC hív, akkor rendben, megyek is! Sokszor türelmesnek és kitartónak kell lennünk, ha egy-egy nem jól sikerült tárgyalás, beszélgetés után feladnánk, talán Mohamed Abu Fani most nem lenne a Ferencváros labdarúgója.

A Fiorentina otthonában is borítanák a papírformát

– Sok vezetőedzővel dolgozott együtt a Ferencvárosnál. Dejan Sztankovics milyen karakter? Valóban annyira szenvedélyes, ahogy mondják?
– Eddig remek az összhang! Alázattal és szenvedéllyel dolgozik, és az első néhány mérkőzés is biztatóan sikerült. Mielőtt megkerestük, előzetesen olyan alapos felmérést végeztünk edzői karrierjéről – különösen a Crvena zvezdánál eltöltött éveiről –, amely talán egyedülálló Magyarországon. Csapatai stílusjegyeire koncentráltunk, védekezési és támadási jellemzőkre vonatkozóan, szerettük volna, ha objektív mutatónk is van róla, mennyire passzol a Ferencvároshoz. A csapat stílusa a kezei között ilyen rövid idő alatt is változott, és bár most a Fiorentina otthonában alighanem nekünk kell jobban alkalmazkodni, adaptálódni az ellenfél játékához, azért nem „feltartott kézzel” utaztunk Olaszországba. Azt is megnéztük, a Crvena zvezdánál milyen eredményeket ért el azokon a mérkőzéseken, ahol kevesebb mint ötven százalék volt a labdabirtoklási mutatójuk – nos, a meccsek több mint felét így is győztesen vívta meg.

– Sportvezetőként nem kevés számban, adatban kell elmerülnie.
– A számok fontos visszajelzést adnak, de legalább ilyen fontos a szem és az érzés. Egyik sem írhatja felül soha a másikat! A jó döntéshez mindháromnak egyszerre kell működnie.

A napokban készült összeállításunkban azt is górcső alá vettük, a szomszédos országok kirakatklubjai mekkora keretértékkel bírnak a Ferencvároshoz képest. A román FCSB-t csaknem 20 millió euróval előzik meg, a szlovák Slovannál és a szlovén Olimpijánál pedig több mint háromszor értékesebb az FTC kerete.
– Hosszú távú célunk volt, hogy a közép-kelet-európai régiónak meghatározó csapatává váljunk. Ezt a pozíciót mostanra sikerült kivívni. És itt nem a Transfermarkt internetes oldal adataira gondolok, sokkal inkább a pályán nyújtott teljesítményünkre. Immár Európában is versenyképesek vagyunk, a mi szintünkön bárkivel nyugodtan összemérhetjük az erőnket, nem kell félve pályára lépnünk. Ez nem csak a nagyobb értékkel bíró játékosaink érdeme, hiszen az elmúlt években sok olyan futballistát találtunk, akik kevésbé voltak ismertek, nálunk mégis kinőtték magukat. Elég csak Tokmac Nguenre, Aissa Laidounira, vagy éppen a legutóbb egy bolgár kiscsapatból szerződtetett Cebrail Makreckisre gondolni. Számomra az ő megtalálásuk is legalább akkora kihívás.

– A Fiorentina otthonában is lehet esélye a Ferencvárosnak?
– A játékosaink nemzetközi szinten is megfelelő tapasztalattal, önbizalommal rendelkeznek. Az elmúlt években számtalan mérkőzést megvívtunk, de ahogy akkor, úgy ezúttal sem tévesztjük szem elől az erőviszonyokat. Tudjuk, hogy a Fiorentina a találkozó esélyese, részünkről a legjobb teljesítményre lesz szükség, ha a Serie A egyik topcsapatának otthonában jó eredményt szeretnénk elérni. De Firenzében is szeretnénk a papírformát borítani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik