Schilt: Addig leszek bajnok, ameddig csak akarok

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2010.12.10. 15:12
null
A legjobb nyolc – Mighty Mótól Tyrone Spongig (jobbról balra) (Fotó: www.k-1.com)
Szombaton rendezik Tokióban a K–1 idei világdöntőjét (World GP Final), a tulajdonképpeni vb-döntőt. A holland Semmy Schilt eddig négyszer nyerte meg a decemberi nyolcas tornát – ha idén is győz, akkor a sportág első ötszörös világbajnoka lesz. Ki állíthatja meg? Megállítható egyáltalán?

SCHILT: NE HAGYJÁTOK KI, AMIKOR ÖTSZÖRÖS BAJNOK LESZEK

Semmy Schilt nem üt olyan tiszta sorozatokat, mint a hozzá hasonlóan négyszeres világbajnok, már visszavonult Ernesto Hoost, nincs olyan lábtechnikája, mint a K–1 1996-os világdöntőjét (World GP Final) megnyerő, 2000-ben leukémiában elhunyt Andy Hugnak, és nem annyira látványos a stílusa, mint az idei döntőt rendőrségi ügye miatt kihagyó Badr Harinak vagy éppen Remy Bonjaskynak, aki szemsérülés miatt nem lép szorítóba Tokióban. 

Ennek ellenére Schilt 2005 óta négyszer szerepelt a világdöntőben, mind a négyszer megnyerte a tornát, és a 12 meccséből hét idő előtt befejeződött. Hogy mi emeli a többiek fölé a „Holland Pusztítót"? Elképesztő fizikai felépítése (212 centihez 133 kiló párosul), a rúgásaiban rejlő óriási erő és az, hogy úgy megy előre, mint egy tank – bárkit képes a kötelekhez szorítani, és ha ez sikerül neki, akkor általában véget is ér a mérkőzés... 

Semmy Schiltet három meccs választja el attól, hogy egy újabb világbajnoki címet bezsebelve a sportág legsikeresebb alakjává, az egyetlen ötszörös bajnokká váljon (jelenleg ő és Hoost egyaránt négy sikerrel állnak). A fogadóirodáknál természetesen ő az első számú favorit, ráadásul Bonjasky és Hari távolléte is könnyíti a helyzetét (igaz, tavaly mindkettejüket megverte). 

AERTSNEK KÉTSZER IS SIKERÜLT

Adódik a kérdés – le lehet őt győzni? 

Schilt erre a torna előtt adott interjújában egyértelmű választ adott, és üzent a szurkolóinak is: „Ameddig csak akarok, addig maradok bajnok. December 11-én ismét a K–1 világbajnoka leszek. Ne hagyjátok ki, amikor ötszörös bajnok leszek!" 

A világdöntő mostani mezőnyéből a szintén holland Peter Aerts azért tudna mesélni arról, hogyan lehet megverni Schiltet – két éve Szöulban a tizenhat között pontozással győzte le (2008-ban Schilt ezért nem jutott be a világdöntőbe), sőt 2006-ban is Aerts nyerte kettejük legelső csatáját.

A 40 éves, háromszoros világbajnok „Favágó" most is összecsaphat honfitársával, méghozzá az elődöntőben, ugyanis egy ágra kerültek. Aertsnek azonban először meg kell vernie az amerikai Mighty Mót, és ha ez sikerül is, akkor is kérdéses, mennyit vesz ki belőle a meccs, mert a Kjotarón valószínűleg könnyedén túljutó Schilt ellen csak a legjobb erőben van esélye.


Ráadásul Schilt is tudja, miként verheti meg Aertset, hiszen a 2006-os és a 2007-es világdöntőben is ellene győzött a fináléban (2006-ban kétszer is összecsaptak, először Aerts, majd Schilt nyert).

 BEHARANGOZÓ
 

 

OVEREEM: SCHILT MECCSEI UNALMASAK

A másik ágról a szintén holland Alistair Overeemnek lehet a legnagyobb esélye (a fogadóirodáknál is az ő szorzója a második legkisebb) arra, hogy legyőzze Schiltet, aki nem mellékesen a klubtársa. Elsősorban szokatlan harcmodorával lepheti meg riválisát, akivel korábban még nem mérkőzött.

A 110 kiló csupa izom Overeem MMA-s múltjára építve állandó jelleggel feldönti ellenfeleit. Ezt ugyan a pontozók nem értékelik, de a sokadik feltápászkodás egyrészt kifárasztja a vetélytársakat, másrészt idegesé is teszi őket. Ezért ha Overeem az első két menetet kibírja lábon Schilt ellen, akkor a harmadikban, amikorra Schilt általában el szokott fáradni, megnyerheti a meccset.

„Csak én tudom legyőzni Schiltet. Ha lehetséges, az utolsó meccsen szeretnék megküzdeni vele. Egy csapatban vagyunk. Igaz, nem vagyunk barátok, de jobban kedvelem, mint a többieket. Erős vagyok, gyors, és váratlan dolgokat csinálok. Schilt meccsei mindig ugyanolyanok. Unalmasak. Ezért fogok én győzni" – nyilatkozta a holnapi torna kapcsán Overeem.

GHITÁVAL IS SZÁMOLNI KELL

Persze ehhez az is kell, hogy Overeem eljusson a finálééig, márpedig valószínűleg nehezebb útja lesz, mint a címvédőnek. Papíron a Tyrone Spong, Gökhan Saki, Daniel Ghita hármas mindegyikénél erősebbnek tűnik, ám nem tartozik a leginkább ütésálló harcosok közé (korábban Bonjasky és Hari is KO-val nyert ellene), vagyis akár egyetlen pontos találat is kettétörheti a végső sikerről szőtt álmait.

Leginkább a román Ghitától tarthat, aki a tizenhat között Szöulban brutális sorozattal küldte padlóra Errol Zimmermant. Ő a szombati torna harmadik számú favoritja (a fogadóirodáknál).

 K–1, VILÁGDÖNTŐ
PÁROSÍTÁS, ÁGRAJZ SZERINT
Mighty Mo (amerikai)–Peter Aerts (holland)
Semmy Schilt (holland)–Kjotaro (japán)
Alistair Overeem (holland)–Tyrone Spong (suriname-i)
Gökhan Saki (török)– Daniel Ghita (román)
 A szöuli elődöntőről itt olvashat!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik