Díjazás: túlléptek a sport keretein, példaképpé váltak

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2017.10.24. 19:35
null
Három díjazott (balról): Buzgó József, Császári Attila és Fa Nándor (Fotó: Tumbász Hédi)
Elvileg a sport alapköve a tisztességes, sportszerű játék, mégis évről évre külön is megünnepeljük azokat, akik a becsületeseknél is becsületesebbek. A Magyar Olimpiai Bizottság Fair play-bizottsága – amely idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját –, a beérkező ötven ajánlásból huszonöt egykori és mai sportembert talált méltónak az elismerésre, a kitüntetettek kedden este vehették át oklevelüket a budapesti Larus Rendezvényközpontban.

Talán nem véletlen, hogy a Kamuti Jenő vezette Fair play-bizottság három trófeáját három olyan sportember kapta meg – életmű-kategóriában Fa Nándor, a sport szolgálatában kategóriában Császári Attila, a fair play eszméjének népszerűsítése kategóriában a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője, Buzgó József –, aki az 1984-es Los Angeles-i olimpia versenyzői között lett volna, de megfosztotta élete lehetőségétől a politika.

Az akkor feldolgozhatatlan nehézségen felülemelkedve, mégis mindhárman képesek voltak a sportban, s az élet más területén is nagyot alkotni – példaképpé válni. Hiszen a Fair play-díj a példaképeink elismerése: ahogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője videoüzenetében fogalmazott, a kitüntetettek példája túllép a sport keretein, inspirálja az embereket.

Például arra, hogy 62 év elteltével sem késő cselekedni: az 1955-ben Európa-bajnok kosárlabdázó, Dallos János ennyi idő után másoltatta le aranyérmét, hogy a replikát átadja barátjának, a válogatottból az utolsó pillanatban betegség miatt kimaradó Judik Zoltánnak, akinek éppen Dallos köszönhette élete lehetőségét. A Nemzeti Sportban elsőként megírt történet főszereplői kedden együtt kaptak fair play-díjat – ha már 62 évvel ezelőtt nem kaphattak együtt Eb-aranyat…

Egyébként az esemény rangjáról mindent elmond, hogy a megjelentek, ajánlók, méltatók között is olyan nagyságok voltak, mint Makray Katalin, Magyar Zoltán, Csapó Gábor, Wichmann Tamás, Mizsér Attila, Fábián László, Vaskuti István, Sebestyén Júlia, Dunai Antal.

A KITÜNTETETTEK

Fair play-cselekedet. Diploma: Harcsa Norbert ökölvívó, Kovács Gábor Zsigmond íjász, Tomka Boáz kerékpáros, Sidi Péter sportlövő, Bánfi Zsombor és Németi Ádám öttusázó, a siklóernyőző Jenes Győző és a Free Air Egyesület, Dallos János kosárlabdázó. Köszönő oklevél: Telekom-Veszprém férfi kézilabdaklub, Reisz Benedek és Jani Botond kajak-kenuzó, Lőrincz Viktor birkózó, Judik Zoltán kosárlabdázó

A sport szolgálatában. Trófea: Császári Attila öttusázó, sportvezető. Diploma: Bognár Miklós Kornél tanár, edző, Hajdu János kézilabdaedző, Blednik László gyorskorcsolyaedző, Mészárosné Korényi Olga úszóedző, Balogh Anikó kajakos, edző.

A Fair Play eszméjének népszerűsítése. Trófea: Buzgó József öttusázó, edző, újságíró. Diploma: Fradi Suli Program, Balogh Enikő hosszútávfutó.

Szabadidősport. Diploma: Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere, kosárlabdaedző.

Életmű. Trófea: Fa Nándor, hajótervező, szólóvitorlázó. Diploma: Dr. Halmos Imre testnevelő tanár, edző, Nagy János, birkózó, sportkönyvszerző.

Tudomány. Trófea: Dr. Magas István, vízilabdázó, közgazdász.

Művészet. Trófea: Sasvári Sándor, színművész, énekes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik