Hosszú Katinka hatodszor, Baji Balázs először lett az Év sportolója

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2018.01.11. 18:52
Hosszú Katinka lett az év női, Baji Balázs az év férfi sportolója a sportújságírók szavazatai alapján az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a Győri Audi ETO KC női kézilabda-együttese, míg az egyéni sportágakban a tenisz Davis-kupa-válogatott lett. Az év edzője címet elnyerő Shane Tusup magyarul mondott beszédében kért nyilvánosan elnézést azoktól, akiket megbántott. Életműdíjat vehetett át Mészöly Kálmán és Balczó András, a magyar sportélet két legendás egyénisége.
Hosszú Katinka a vörös szőnyegen – A GÁLÁRÓL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
Hosszú Katinka a vörös szőnyegen – A GÁLÁRÓL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)

A DÍJAZOTTAK
♦ Az év fogyatékos női sportolója: Krajnyák Zsuzsanna
♦ Az év fogyatékos férfi sportolója: Osváth Richárd
♦ Az év fogyatékos csapata: női kerekesszékes vívó válogatott (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Fóris Erika)
♦ Az év fogyatékosokkal foglalkozó edzője:
Beliczay Sándor
♦ Az év magyar gólja (közönségszavazat alapján): Joseph Paintsil (Ferencváros, a Videoton FC ellen)

♦ Az év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett
♦ Az év férfi labdarúgója: Nikolics Nemanja

♦ Az év csapata – hagyományos csapatsportok: a Győri Audi ETO KC
♦ Az év csapata – egyéni sportágakban: Tenisz Davis-kupa válogatott (Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Borsos Gábor, Gödry Levente)
♦ Az év edzője: Shane Tusup
♦ Az év női sportolója: Hosszú Katinka
♦ Az év férfi sportolója: Baji Balázs

♦ Az MLSZ életműdíjasa: Mészöly Kálmán
♦ Az MSÚSZ és a MOB életműdíjasa: Balczó András

A 60. alkalommal kiírt szavazás díjait csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán adták át.

Baji Balázs tavaly a londoni világbajnokságon bronzérmes volt 110 méteres gátfutásban – ezzel az első magyar atléta lett, aki szabadtéren, futószámban dobogóra állhatott a vb-n –, illetve győzni tudott az universiadén.Baji gratulált a többi győztesnek, valamint a férfikategória másik két dobogósának, a vívó Szatmári Andrásnak és rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándornak is. „Mindnyájan óriási sportemberek, ez egy óriási elismerés számomra” – emelte ki.

Baji Balázs először lett az Év férfi sportolója (Fotó: Tumbász Hédi)
Baji Balázs először lett az Év férfi sportolója (Fotó: Tumbász Hédi)


A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka tavaly a budapesti vizes vb-n két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokságon pedig mind a hat számot megnyerte, amelyben indult.

Hosszú hatodszor bizonyult a legjobbnak, ezzel megközelítette a csúcstartó, hétszeres győztes Egerszegi Krisztinát.

Hosszú Katinka a kilencszeres Grand Slam-torna-győztes teniszezőtől, Szeles Mónikától vehette át az elismerést.

„Nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni – emelte ki az úszóklasszis. – A világbajnokság itthon életem legszebb pillanata, a pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni.”

„Úgy gondolom, hogy mindketten elfáradtunk egy picit – mondta a gála után az M4 Sportnak Hosszú Katinka, miután edzőjéről és férjéről, Shane Tusupról kérdezték. – Egy kicsit visszaveszünk. Próbálunk egy kicsit háttérbe vonulni. Ami nem nagyon sikerül manapság.”

Az edzők és szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Hosszú Katinka edzője, Shane Tusup győzött, aki magyarul elmondott beszédében elnézést kért, amiért – mint mondta – sokakat megbántott a viselkedésével. Leszögezte: elfáradt, kimerült és sokat hibázott.

AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA PERCRŐL PERCRE

22.45 Finálé és ezzel el is köszönünk – köszönjük megtisztelő figyelmüket, szép estét, jó éjszakát!

22.35 Az utolsó díj: az év férfi sportolója. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, Liu Shaolin Sándor Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó és Szatmári András világbajnok kardvívó közül kapja valaki. A díjátadó Fa Nándor vitorlázó.

Az év férfi sportolója a 110 méteres gátfutás világbajnoki bronzérmese (és nem mellesleg gyakorló állatorvos): Baji Balázs! Gécsek Tibor 1998-as sikere óta ő az első atléta, aki megkapja a díjat! Baji igen nagy fölénnyel szerezte meg az első helyet.

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA, A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Baji Balázs (atléta) 863 pont
2. Szatmári András (kardvívó) 341
3. Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 292
4. Fucsovics Márton (teniszező) 232
Michelisz Norbert (autóversenyző) 232
6. Cseh László (úszó) 210
7. Hanga Ádám (kosárlabdázó) 202
8. Milák Kristóf (úszó) 161
9. Veres Roland (kick-box) 48
10. Korpási Bálint (birkózó) 35

22.20 Újabb életműdíj, méghozzá az MSÚSZ és a Magyar Olimpiai Bizottság közös életműdíja. Kulcsár Krisztián MOB-elnök és a Táncsics Mihály-díjas sportriporter, Novotny Zoltán adja majd át.

Az MSÚSZ és a MOB életműdíjasa minden idők egyik legnagyobb öttusázója, a háromszoros olimpiai bajnok sportági legenda: Balczó András! Az akarat bajnoka, a magyar sportvilág egyik legnagyobb példaképe, a Nemzet Sportolója, az öttusa Hírességek Csarnokának tagja, a Küldetés című film hőse. Óriási tapsvihart arat.

„Erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptátok. A sport eszköz legyen arra, hogy sok mindent megtudjatok arról a világról, ami a látható világ mögött van” – mondja köszönőbeszédében Balczó.

22.14 Most pedig az év csapata: vajon a férfi kosárlabda-válogatott (Eb-nyolcaddöntő), a Szolnok férfi vízilabdacsapata (BL-győzelem) vagy a Győr női kézilabdacsapata (BL-győzelem) lesz a győztes? A díjátadó a sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde.

Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban: a Győri Audi ETO KC! Görbicz Anita mond köszönőbeszédet a csapat nevében.

AZ ÉV CSAPATA A HAGYOMÁNYOS CSAPATSPORTOKBAN, A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Győri Audi ETO KC (női kézilabda) 766

2. Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP (férfi vízilabda) 524
3. Férfi kosárlabda-válogatott 424
4. Férfi vízilabda-válogatott 309
5. Telekom Veszprém (férfi kézilabda) 158
6. Békéscsabai Röplabda Sportegyesület (női) 137
7. Női kosárlabda-válogatott 102
8. U17-es futballválogatott 90
9. FTC-PQS Waterpolo (férfi vízilabda) 60
10. Rába ETO Futsal Club 46

22.05 Még több legenda. Az egyik legszimpatikusabb teniszcsillag, Szeles Mónika érkezik a Nemzeti Színház színpadára. Az év női sportolója díjat Szeles Mónika és Szöllősi György adja át.

„Jó estét, Magyarország” – köszön be Szeles Mónika.

Az év női sportolója természetesen óriási fölénnyel a budapesti vizes világbajnokságon két világbajnoki címet szerzett Hosszú Katinka! 2009, 2013, 2014, 2015, 2016 után ez a hatodik Év sportolója díja. Csak Egerszegi Krisztinának volt eddig hosszabb (hatos) győzelmi sorozata.

Hosszú Katinka köszönetnyilvánításába beleveszi Shane Tusupot is, mint azt az embert, aki mindig kihozza belőle a maximumot. Hosszú most kapja meg az európai sportújságírók által megszavazott év sportolója díjat is. Vastaps!

„Nagyon izgultam hogy én nyerjek, mert nagyon nagy megtiszteltetés Szeles Mónika kezét megrázni. Tényleg alig jutok szavakhoz! Köszönöm szépen a sportújságíróknak, hogy hatodszor választottak meg. Örülök, hogy még nem untak meg. Köszönöm szépen Magyarországnak a tavalyi évet. A világbajnokság itthon: életem legszebb pillanatai voltak és lesznek ezek. Pályafutásom csúcsa volt, soha nem fogom elfelejteni. Szeretném megköszöni a családomnak az állandó támogatást. Nagypapámnak, hogy megtanított úszni. Shane-nek, hogy mindig kihozza belőlem a maximumot. Köszönöm szépen még egyszer!” – hangzott Hosszú Katinka köszönőbeszéde.

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA, A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Hosszú Katinka (úszó) 1086

2. Babos Tímea (teniszező) 480
3. Márton Anita (atléta) 448
4. Görbicz Anita (kézilabdázó) 200
5. Takács Tamara (kajakozó) 143
6. Földházi Zsófia (öttusázó) 68
7. Lubics Szilvia (ultratávfutó) 53
8. Kovács Sarolta (öttusázó) 51
9. Senánszky Petra (uszonyos úszó) 44
10. Kovács Zsófia (tornász) 43

22.00 Nagy legenda után nagy visszatérő következik. Egy év után visszatér a színpadra a Nemzet Színésze, Cserhalmi György, Udvaros Dorottyával áll a közönség elé.

21.51 A Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját Berzi Sándor adja át. A díjazott minden idők egyik legkiválóbb magyar védője, a levegő ura, a Szőke Szikla, a Vasas legendája: Mészöly Kálmán!

Hosszú vastaps. Mészöly Kálmán elsírja magát a színpadon. 279 magyar bajnoki mérkőzés a Vasasban. Több évtizedes edzői pályafutás. 61 válogatottság. 61 mérkőzés a magyar válogatott kispadján, világbajnoki szereplés játékosként és edzőként. Két Európa-válogatottság. Egy Angyalföldtől Santiagóig, Liverpooltól Bécsig ívelő pálya.

21.45 Az év fogyatékos férfi sportolója díj átadása következik. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere és Szabó István a díjátadó.

Az év fogyatékos férfi sportolója: Osváth Richárd kerekesszékes vívó, világbajnok.

AZ ÉV FOGYATÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA, A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Osváth Richárd (kerekesszékes vívó) 611

2. Boronkay Péter (triatlonozó) 532
3. Velkey Ádám (szervátültetett, atléta) 347
4. Suba Róbert (kajak-kenu) 310
5. Csernai Tibor (speciális, alpesi síelő) 224
6. Hocza Róbert (speciális, gyorskorcsolyázó) 169
7. Kurucz Tamás (speciális, hófutó) 126
8. Tóth Attila (szervátültetett, asztaliteniszező) 108
9. Péter Dávid (speciális, gyorskorcsolyázó) 101
10. Kóka Zoltán (szervátültetett, asztaliteniszező) 88

Shane Tusup lett ismét az év edzője
Shane Tusup lett ismét az év edzője

21.31 Az év edzője pedig Cseh Sándor (a BL-győztes Szolnoki Dózsa férfi vízilabdacsapatának edzője), Ambros Martín (a BL-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának trénere), vagy Shane Tusup (a két úszó világbajnoki címet szerző Hosszú Katinka edzője) lehet.

Az év edzője Shane Tusup!

Nagy csend a beszéd előtt. Tusup magyarul kezdi beszédét, rákészült a díjátadóra. És nyilvánosan bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott. A kamera hosszasan időzik a lelátón ülő Hosszú Katinkán.

„Sokat hibáztam” – ismétli, a budapesti világbajnokságot nagyobb élménynek nevezi, mint az olimpiát. Ilyen csendet még senki sem teremtett a gálán. Azt mondja, inkább a szakmai érvek szóltak mellette, mint a szimpátia.

„Azon fogok dolgozni, hogy idén ez megváltozzon. Köszönöm, Magyarország!” – zárja a beszédét.

Erre mondják, hogy elvitte a show-t?

AZ ÉV EDZŐJE: A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Shane Tusup (Hosszú Katinka) 477
2. Cseh Sándor (szolnoki póló) 340
3. Ambros Martín (győri kézilabda) 301
4. Ivkovics Sztojan (a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya) 290
5. Ifjabb Tomhauser István (Baji Balázs) 289
6. Fábiánné Rozsnyói Katalin (Takács Tamara) 267
7. Sávolt Attila (Fucsovics Márton) 220
8. Bánhidi Ákos (rövid pályás gyorskorcsolya) 199
9. Eperjesi László (Márton Anita) 127
10. Gárdos Gábor (Szatmári András) 106

21.26 Új díj következik: az év csapata – egyéni sportágakban. A férfi 4x100-as gyorsúszóváltó (vb-bronzérem), a női kajak négyes (világ- és Európa-bajnoki cím), vagy a tenisz Davis-kupa-válogatott (feljutás a Dk világcsoportjába) kaphatja meg.

Az év csapata egyéni sportágakban: a tenisz Davis-kupa válogatott (Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Borsos Gábor, Gödry Levente)! Nagyon szoros csatában előzték meg a szavazáson a 4x100-as gyorsváltót, talán kisebb meglepetésre.

AZ ÉV CSAPATA EGYÉNI SPORTÁGAKBAN: A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Tenisz Davis-kupa-válogatott (Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Borsos Gábor, Gödry Levente) 515 pont
2. Férfi 4x100-as gyorsúszóváltó 495
3. Női kajak négyes 404
4. Férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó 255
5. Férfi kardválogatott 222
6. Evezős kormányos kettes (Simon Béla, Juhász Adrián, Kolláth Vanda) 206
7. Női öttusacsapat 199
8. Férfi kajak kettes (Balassa Márk, Birkás Balázs) 182
9. Kötöttfogású birkózó-válogatott 75
10. Női rövid pályás gyorskorcsolyaváltó 63

21.18 Szusszanjunk. Egy kis Queen: a We Will Rock You musical szereplői érkeznek.

21.12 Nézzük az év férfi labdarúgója díj jelöltjeit! Gulácsi Péter (RB Leipzig), Davide Lanzafame (Bp. Honvéd) és Nikolics Nemanja (Chicago Fire) közül kerül ki a győztes. Gulácsi a hétvégi bajnokijára készül. Tornászoktól kapja a díjat a győztes: Csisztu Zsuzsa és a Los Angeles-i olimpia sztárja, a román színekben négy olimpiai bajnoki címet szerző Szabó Katalin a színpadon. De a lelátón ülő Keleti Ágnes kapja a legnagyobb tapsot, ha már tornászikonokról van szó.

Az év férfi labdarúgója Nikolics Nemanja, a Chicago Fire futballistája, az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) alapszakaszának gólkirálya.

AZ ÉV FÉRFI LABDARÚGÓJA: A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Nikolics Nemanja (Chicago Fire) 942 pont
2. Gulácsi Péter (RB Leipzig) 652
3. Davide Lanzafame (Budapest Honvéd) 260
4. Kádár Tamás (Dinamo Kijev) 231
5. Varga Roland (FTC) 194
6. Szalai Ádám (Hoffenheim) 141
7. Szoboszlai Dominik (FC Liefering, a Salzburg fiókcsapata) 93
8. Sallai Roland (APOEL) 42
9. Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva) 31
10. Kalmár Zsolt (DAC Dunaszerdahely) 30

Nikolics Nemanja és felesége. Nikolics kapta az év legjobb férfi labdarúgójának járó díjat (Fotó: Tumbász Hédi)
Nikolics Nemanja és felesége. Nikolics kapta az év legjobb férfi labdarúgójának járó díjat (Fotó: Tumbász Hédi)

21.08 Az év fogyatékos női sportolója díj átadása a következő programpont. Az atléta Biacsi Bernadett, a vívó Krajnyák Zsuzsanna és az úszó Pap Bianka közül kerül ki a győztes.

Az év fogyatékos női sportolója Krajnyák Zsuzsanna.

AZ ÉV FOGYATÉKOS NŐI SPORTOLÓJA: A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó) 718 pont

2. Biacsi Bernadett (atléta) 547
3. Pap Bianka (úszó) 450
4. Dani Dorka (speciális, műkorcsolyázó) 180
5. Gyurkó Alexandra (szervátültetett, úszó)177
6. Biatovszki Míra (siket, sportlövő) 171
7. Óvári Réka (speciális, gyorskorcsolyázó) 153
8. Szanyi Petra (speciális, alpesi síelő)107
9. Hasznos Szabina 85 (szervátültetett, bowlingozó) 85
10. Tóth Irma (szervátültetett asztaliteniszező) 38

21.00 KÖZÖNSÉGDÍJ. Azaz 2017 legszebb gólja labdarúgásban. Benedek Tibor vízilabda-legenda adja át a díjat.

Az év gólja-díj győztese: Joseph Paintsil találata a Ferencváros–Videoton NB I-es bajnokin. A ghánai légiós nevében Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója veszi át a díjat.

AZ ÉV GÓLJA (A SZURKOLÓK SZAVAZATAI ALAPJÁN)
1. Joseph Paintsil (Ferencváros) találata a Videoton ellen, NB I – 9749 voks
2. Csoszánszki Dávid (Gyöngyös) gólja a Siófok ellen, strandlabdarúgás, bajnoki döntő – 5887
3. Szoboszlai Dominik (Magyarország) gólja Norvégia ellen, U17-es Eb-selejtező, elitkör – 3883

20.55 Utána pedig break. Már szó szerint, mert bréktánc.

20.50 Az év fogyatékos csapata díj átadása következik.

Az év fogyatékos csapata: a női kerekesszékes vívóválogatott (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Fóris Erika). Címvédés ez is.

AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA: A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Női kerekesszékes vívóválogatott 622 pont

2. Férfi 4x100-as szervátültetett atlétaváltó 521
3. Padlóhoki-válogatott, speciális 291
4. Női 4x400-as atlétaváltó 262
5. Műkorcsolyapáros, szervátültetett (Hingyi Ágnes, Hingyi Rita) 201
6. Asztalitenisz, szervátültetett vegyes páros (Tóth Irma, Tóth Attila) 196
7. Röplabdacsapat, szervátültetett 156
8. Asztalitenisz, szervátültetett vegyes páros (Almagro Carmen, Szendi János) 146
9. Bowling, szervátültetett vegyes páros (Hasznos Szabina, Juhász Zoltán) 146
10. Tollaslabda, szervátültetett női páros (Hanyu Zsuzsanna, Tilhof Ingrid) 75

20.46 Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó adja át a legjobb női labdarúgónak járó díjat.

Az év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett, a VfL Wolfsburg játékosa aki klubkötelezettségei miatt nem tudja személyesen átvenni a díjat, videón mond köszönetet.

AZ ÉV NŐI LABDARÚGÓJA: A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE
1. Jakabfi Zsanett (Wolfsburg) 999

2. Csiszár Henrietta (Leverkusen) 407
3. Vágó Fanny (Sankt Pölten) 364
4. Fenyvesi Evelin (Ferencváros) 218
5. Szőcs Réka (MTK) 144
6. Rácz Zsófia (Duisburg, PSV) 109
7. Zeller Dóra (Hoffenheim) 105
8. Szabó Viktória (Ferencváros) 104
9. Tálosi Szabina (Südburgenland, Haladás-Viktória) 93
10. Németh Loretta (ETO FC Győr, Apollon Ladies) 73

20.42 Az első díjat a volt köztársasági elnök, olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója – Schmitt Pál adja át.

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Beliczay Sándor vívóedző, a Törekvés szakmai műhelyének vezetője, megvédi tavalyi címét. A nemrég elhunyt kiváló vívónak, Szalay Gyöngyinek ajánlotta a díjat.

AZ ÉV FOGYATÉKOSOKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐJE, A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE

1. Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva) 583 pont
2. Feczer Viktor (kerekesszékes vívás, Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi) 390
3. Csamangó Attila, Győrfi Tamás (kajak-kenu, Suba Róbert) 268
4. Ecseki Dániel (szervátültetett atléta, Velkey Ádám) 254
5. Kelemen Zsuzsanna (speciális műkorcsolya) 246
6. Erdei Péter (kerekesszékes vívás, Osváth Richárd, Hajmási Éva) 240
7. Pintér István (speciális padlóhoki) 194
8. Székely Gabriella (szervátültetett, röplabda) 171
9. Milos Imre (szervátültetett asztalitenisz) 151
10. Soltész István (szervátültetett bowling) 119

20.40 A gáláról készült fotókat itt tekinthetik meg!

20.37 Az egyik újítás idén, hogy külön-külön díjazzák a hagyományos csapatsportágakban és az egyéni sportágak csapatversenyeiben szereplők teljesítményét. Ez volt az egyik legvitatottabb díj mindig is, hiszen eddig „egybe voltak ömlesztve” a tradicionális csapatsportágak és az egyéni sportágak csapategységei, márpedig ez nem könnyű összehasonlítás.

20.35 Az Év sportolója gála történetében nem sokan lehetnek olyanok, mint Shane Tusup, aki minden évben ott volt a jelöltek között, amióta Magyarországon dolgozik. Mindmáig ő az egyetlen külföldi edző, akit a sportújságírók az év edzőjének választottak – a 2013-as, a 2014-es és a 2016-os évben is győzött.

20.30 A szervezők részéről pedig Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és a Nemzeti Sport főszerkesztője köszön be, majd köszönti a gála díszvendégeit, a sportolókat és edzőiket.

20.27 Érkezik a háziasszony Berkesi Judit, akit tavaly a cipője kínzott meg erősen. Akkor Kovács Istvánnal együtt vezette a gálát.

20.25 Himnusz. A Bakács téri Ének-Zenei Általános Iskola gyermekkórusa (azaz a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm kórusa) előadásában.

20.10 Tornászokkal kezdünk: gerendabemutatóval indul a Nemzeti Színházban a 60. Az Év Sportolója Gála. Ilyenkor pláne nem szívesen esne le senki, igaz, legalább a bírók nem vonnak le pontot. A virtuális csapatkapitány a kétszeres olimpikon Böczögő Dorina. A tornászokat pedig a zenekar (és tánckar) váltja. És Zalatnay Sarolta, s ez csak a kezdet. A vége pedig az LGT-től a Mindenki, az összes fellépő énekesnő (Zalatnay Sarolta, Csepregi Éva, Vincze Lilla, Keresztes Ildikó, Wolf Kati, Radics Gigi) közös előadásában. A legnagyobb tapsot (nem véletlenül) a kerekesszékes versenytáncosok kapták.

20.00 Ma este ezekben a kategóriában osztják ki a díjakat.

♦ Az év fogyatékos női sportolója
♦ Az év fogyatékos férfi sportolója
♦ Az év fogyatékos csapata
♦ Az év fogyatékosokkal foglalkozó edzője
♦ Az év magyar gólja (közönségszavazat alapján)
♦ Az év női labdarúgója
♦ Az év férfi labdarúgója
♦ Az év csapata – hagyományos csapatsportok
♦ Az év csapata – egyéni sportágakban
♦ Az év edzője
♦ Az év női sportolója
♦ Az év férfi sportolója

19.55 Hosszú Katinka izgalmakat prognosztizált bevonulása előtt – Márton Anita és Babos Tímea a másik két, versenyben maradt jelölt az év női sportolója címre. Azért a két világbajnoki cím elég sok ászt jelent kézben. A női jelöltekről itt olvashatnak bővebben »

19.50 Mint említettük, a gála díszvendégeit csütörtökön a Parlamentben fogadta Orbán Viktor miniszterelnök.

19.49 Egy kis válogatás a „bevonulózenékből”, azaz mire vonulnak élsportolóink, ha nyernek:

Az időben legtávolabbi szerzemény az 1960-as évek nagy slágere, aNem csak a húszéveseké a világ, amelyetBeliczay Sándor, a fogyatékosokkal foglalkozó edzők kategóriájában jelölt mester tiszteletére játszanak be, ha ő nyer. Szintén a „klasszikusokat” képviseli az LGT slágere, a Nem adom fel, amelyet az Év fogyatékos férfi sportolója-díjra pályázó kerekesszékes vívó, Osváth Richárd választott, vagy a Fradi-induló, amely Joseph Paintsilnek szól majd, ha ő nyerné az Év magyar gólja-díjat.

De túlnyomó többségben lesznek a modern zenék, választották a HoneyBeasttől a Legnagyobb hőst (Márton Anita), Deniztől a Halhatatlanokat (női kajak négyes és a Csamangó Attila, Győrfi Tamás paraedző páros), az Ismerős arcoktól az Egy vérből valók vagyunkat (a 4x100 méteres férfi atlétaváltó és Velkey Ádám külön is), Rúzsa Magditól az Ederlezit (Nikolics Nemanja) vagy az Irie Maffiától a Bajnokot (női kerekesszékes vívóválogatott). Majkát is ketten kérték: az Év magyar góljára pályázó Szoboszlai Dominik a Belehalok című szerzeményt,Hosszú Katinkapedig azIlyen a boxot.


19.40 Adásban az M4 Sport is, Kovács „Kokó” István a vörös szőnyegen dolgozik, a gála háziasszony-műsorvezetője pedig Berkesi Judit lesz.

Először Shane Tusup érkezett meg Az Év Sportolója Gálára

Bő fél órával később Hosszú Katinka is befutott édesapjával
Hosszú Katinka és főszerkesztőnk, Szöllősi György, a gálát szervező MSÚSZ elnöke (Fotó: Török Attila)
Hosszú Katinka és főszerkesztőnk, Szöllősi György, a gálát szervező MSÚSZ elnöke (Fotó: Török Attila)

19.30 Tusup után érkezik Hosszú Katinka. Az év női sportolója 2009-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban. És finoman fogalmazva is favorit a 2017-es díjra, hiszen ő volt a magyar küldöttség egyetlen aranyérmese a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Hosszú 200 és 400 vegyesen győzött a Duna Arénában, élete egyik legnagyobb élményének nevezte, hogy hazai közönség előtt világbajnoki címet szerzett.

Hosszú Katinkát édesapja, Hosszú István, azaz „Hosszú Puska”, a bajaiak egykori kosárlabdázó kedvence kísérte el, ám a vörös szőnyegre már nem állt oda.

19.15 Shane Tusup is a Nemzeti Színházban. Az év edzője címre jelölt úszótréner nem Hosszú Katinkával érkezett. Ha jól látjuk, Tusup édesanyja, Cheryl társaságában jött el a gálára. Ígérjük, keveset fogjuk emlegetni Hosszú Katinka és Shane Tusup párkapcsolati válságát, legyen itt annyi elég, hogy a háromszoros olimpiai bajnok úszónő és edző-férje külön karácsonyozott, és külön is élnek jelenleg. VIDEÓT ITT LÁTHATNAK TUSUP ÉRKEZÉSÉRŐL! »

Shane Tusup az édesanyjával érkezett (Fotó: Török Attila)
Shane Tusup az édesanyjával érkezett (Fotó: Török Attila)

19.10 A nőknél a víz az úr(nő): 2008, Mincza-Nébald Ildikó győzelme óta csak olyan versenyzők nyerték el a díjat, akiknek a sportága valamilyen módon a vízhez köthető, tehát úszók vagy kajakosok.

19.00 Egy kicsit a múltról: az első év sportolója díjakat 1958-ban osztották ki, a nőknél a teniszező Körmöczy Zsuzsa, a férfiaknál a birkozó Polyák Imre győzött. A nőknél a legnagyobb győzelmi sorozat Egerszegi Krisztináé (1988 és 1993 között minden évben győzött, majd 1996-ban még egyszer), Hosszú Katinka 2013 óta minden évben megnyerte a szavazást. A férfiaknál ilyen hosszú egyeduralom nem volt egyszer sem, Darnyi Tamás tudott triplázni 1986 és 1988 között (majd még kétszer, 1990-ben és 1992-ben nyert).

18.52: Egy ember, aki sokat tehet azért, hogy Georges Leekens sikeres legyen: Nikolics Nemanja. A Chicago Fire játékosa természetesen jelölt az Év futballistája díjra.

18.37: Őt (még) nem díjazzák: a magyar labdarúgó-válogatott ősszel kinevezett szövetségi kapitánya, a belga Georges Leekens is megérkezett a gálára. Azért nem bánnánk, ha egy év múlva ott lenne a neve a jelöltek között. Valószínűleg ő sem.

18.35: A győri női kézilabdázók szintén Bajnokok Ligája-elsőséggel pályáznak az Év csapata címére. Az ETO elképesztően izgalmas meccsen 31–30-ra győzött hosszabbításban a macedón Vardar Szkopje ellen május elején.

A Győri Audi ETO KC kézilabdázói a bevonulásnál
A Győri Audi ETO KC kézilabdázói a bevonulásnál

18.30: A szolnoki férfi vízilabdázók az Év csapata díj egyik esélyesei – Bajnokok Ligája-sikerükkel érdemelték ezt ki. A hivatalos program szerint 18 és 19 óra között tart a vendégek és sportolók bevonulása a vörös szőnyegen.

A Szolnoki Dózsa pólósai a gálán
A Szolnoki Dózsa pólósai a gálán

18.22: Nem Szabó Katalin a legeredményesebb tornász olimpikon a házban: megérkezett ugyanis az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója, minden idők legjobb magyar tornásznője. Amikor megkérték, hogy a hivatalos fotózáshoz „vegye le a kabátját, hogy látszódjon a szép ruhája”, jött a válasz is a 97 esztendős olimpiai bajnoktól:

„Én vagyok a szép, nem a ruha.”

Legenda :)

Keleti Ágnes a Nemzeti Színházban
Keleti Ágnes a Nemzeti Színházban

18.20: A díszvendég Szeles Mónika exkluzív interjút adott a gála előtt a Nemzeti Sportnak – minden jel arra utal, hogy az egykori csodagyerek teniszező, aki súlyos traumákon is átesett, megtalálta a harmóniát önmagával. AZ INTERJÚT ITT OLVASHATJA EL »

18.16: A gálán újításként minden sportoló megválaszthatta, hogy győzelme esetén milyen bevonulózenére érkezik a színpadra. A szervezők kérésére mindenki magyar dalt választott, kivéve az év labdarúgója címre jelölt olasz Davide Lanzafamét, akinek a Gladiátor főcímzenéje lenne a belépője. „Pontos, akár a kapu előtt” – jegyzi meg kollégánk, Lanzafame a legkorábban érkező vendégek egyike volt.

Davide Lanzafame a vörös szőnyegen
Davide Lanzafame a vörös szőnyegen

18.15: Sztárvendégként legendás sportolókat üdvözölhetünk: a jugoszláv és amerikai színekben világelsővé váló, újvidéki magyar családból származó teniszcsillag, Szeles Mónika és az 1984-es Los Angeles-i játékok legeredményesebb versenyzője, a román színekben négyszeres olimpiai bajnok, egyszeres ezüstérmes tornásznő, Szabó Katalin is eljött a gálára. Szintén itt lesz a Nemzetközi Judo Szövetség első embere, Marius Vizer, illetve a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke, Nenad Lalovics.


18.15: A gála helyszíne a Nemzeti Színház. A vendégek már 17.30-tól érkeznek, az M4 Sport televíziós közvetítése 19.30-kor kezdődik. A gálán öt produkcióban 120 fellépőt láthatnak a nézők.

„Egyedi, erre az alkalomra készülő produkciók ezek, amelyekben a különböző művészeti ágak együttes megjelenése is cél volt, és természetesen mindegyik műsorszámnak lesz valamilyen köze a sporthoz” – jelentette ki a gála sajtótájékoztatóján a kreatív producer Szabó László.

18.15: JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A sportújságírók immár 60. alkalommal voksoltak az év legjobb sportolóira. Rekordnak számító 436 voks érkezett be ebben az évben. A gálán a következő kategóriában osztják ki a díjakat:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik