Shane Tusup a negyedikre, Cseh Sándor és Ambros Martín az elsőre hajt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.07. 11:45
null
Cseh Sándor, Shane Tusup és Ambros Martín maradt versenyben az Év edzője díjért (Fotó: NS-montázs)
Három éve már újra egy kategóriába tartoznak a klubedzők és a szövetségi kapitányok, és díjazzák a fogyatékos sportolókkal foglalkozó szakembereket is az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán.

Az edzők kategóriájával 1985-ben bővült ki az 1958-ban útjára induló, az idén hatvanadik alkalommal kiírt Év sportolója-választás, és máris dilemma elé állította a szavazati jogukkal élő sportújságírókat: miként hasonlítható össze a klubedzők és a szövetségi kapitányok munkássága. Pláne úgy, hogy elsőként rögtön a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Mezey György nyerte el a díjat. A szavazást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) aztán 1995-ben kettéválasztotta a kategóriát legjobb edzőre és legjobb szövetségi kapitányra. Ám 2015-ben újra „egyesült” a kettő, miután a szövetség új vezetősége úgy érvelt: így még értékesebb a győzelem.

Az idén esély van a címvédésre, hiszen a 2016-ban győztes Shane Tusup ezúttal is ott van a három jelölt között. Hosszú Katinka edző-férje, amióta Magyarországon él és dolgozik, minden esztendőben jelölt volt, sőt 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban is ő nyert. Mindmáig az egyetlen külföldi, akit itthon a sportújságírók az év edzőjének választottak (beleértve Bernd Storckot, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát is, aki a sikeres Eb-szereplés ellenére 2016-ban a három közé sem került be). 2017 volt az első év, hogy nemcsak Hosszú Katinka felkészülését irányította, több versenyzője is részt vett a rövid pályás Eb-n Dániában. Persze a legnagyobb sikert a nyári vizes vb hozta meg neki, amelyen Hosszú Katinka két aranyat, valamint egy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett. Lapunknak így kommentálta újbóli jelölését: „Mindig különleges érzés a megbecsülés, és ha bármiféle pozitív visszajelzést kapok a munkámmal kapcsolatban, annak nagyon örülök, különösen azért, mert őszintén hiszek abban, hogy alapesetben az edzőnek távol kell maradnia a dobogótól, és csak a versenyzője eredményeinek kell minősítenie őt. A budapesti világbajnokság hangulatát sosem fogom elfelejteni, és bár az, hogy Magyarországon kellett versenyeznie, extra nyomást helyezett Katinkára, a teljesítménye fantasztikus volt, ez az egyik legszebb fejezete pályafutásomnak.”

Egyik kihívója Cseh Sándor, a Szolnoki Dózsa férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, aki az idén mindent vitt. Öt trófeát szerzett, a Szolnokkal megnyert minden sorozatot, amelyben csak elindult, köztük a Bajnokok Ligáját is. „Szerencsésnek érzem magam, hiszen nagyon sok kitűnő tréner van az országban, akinek az élete a vízilabda, közülük sokan mégsem dolgozhatnak az ob I-ben, nekem pedig megadatott – mondta Cseh. – Az edző feladata a kiválasztás, valamint az, hogy taktikailag, fizikailag és mentálisan felkészítse csapatát, de a mérkőzést már a játékosok nyerik meg. Ezért is örülök különösen, hogy a Szolnoki Dózsa csapatként is ott van a szűkített, hármas listán. A csütörtöki gálán igyekszünk jól érezni magunkat, örülünk az elvégzett munka eredményének, de már aznap este a Herceg Novi elleni BL-meccsre kell koncentrálnunk.”

Rendkívül szoros verseny ígérkezik, hiszen a harmadik aspiráns, Ambros Martín Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatát. Amióta 2012-ben Magyarországra szerződött a spanyol szakember, ez már harmadszor sikerült neki, s a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) harmadszor is megválasztotta az elitliga legjobb trénerének. Lapunk megkeresésére mégis csapatát helyezte inkább előtérbe: „Nemrég értesültem róla, hogy ott vagyok a szűkített listán. Nagyra értékelem, hogy gondoltak rám, de ez az elismerés a csapatomat és a klubomat illeti, az ő munkájuknak és teljesítményüknek szól. Nekem az a legfontosabb, hogy az együttes eredményes legyen” – fogalmazott.

 

Az MSÚSZ immár harmadik éve a fogyatékkal élő sportolókkal foglalkozó edzők teljesítményét is díjazza. Ezúttal Beliczay Sándornak, a Csamangó Attila, Győrfi Tamás párosnak és Feczer Viktornak van esélye megnyerni a trófeát. Előbbi 2013-ban és 2016-ban is megkapta ebben a kategóriában az év legjobbjának felajánlott díjat. A mozgássérültek vívásával 1991 óta foglalkozó szakember klubja, a Törekvés tavaly két tőröző, Dósa Dániel és Pásztor Flóra révén egyéni országos bajnoki címet szerzett, s nyert a női tőrcsapat is. Legsikeresebb mostani tanítványa a férfikategóriában jelölt Osváth Richárd. „Mivel remek eredményt értünk el a római világbajnokságon, számítottunk rá, hogy bekerülünk a tízbe, sőt úgy gondoltuk, a legjobb háromra is van esélyünk – reagált jelölésére Beliczay Sándor.A kihirdetést élőben néztük a televízióban, és mikor megtudtuk, hogy tényleg a három között vagyunk, a vívóteremben a kollégák és a gyerekek is rögtön gratuláltak, hiszen ez a közösség érdeme is. Több mint négyszáz újságíró szavazott, és nemcsak az jó érzés, hogy ismerik a nevemet, hanem az is, hogy úgy gondolják, a tavalyi győzelem után újra érdemes lehetek a díjra.”

A Csamangó, Győrfi páros kapott már egy elismerést 2017-es munkája jutalmaként: sportágukban az év edzői lettek a parakajak szakágban. Mindketten szegediek, 2015 óta készítik fel a legsikeresebb magyar parakajakost, a 2016-ban olimpiai ezüstérmes Suba Róbertet, továbbá Varga Katalint, aki a sportágban tavaly megkapta az Év parasportolója-díjat. „Még a jelölés is váratlanul ért minket, örülünk, hogy Magyarországon a parasportot, a parasportolókat és edzőiket is ilyen kiemelten kezelik. Egyrészt jó érzés, hogy ott vagyunk a háromban, másrészt remek visszajelzés, hogy nemcsak észrevesznek, hanem már ismernek és elismernek minket, foglalkoznak velünk” – fogalmazott Csamangó. Győrfi pedig azt tette hozzá: „Attilával éppen edzést tartottunk, mikor megtudtunk a hírt, ezért csak utána tudtunk beszélni egymással. Abban egyetértettünk, hogy sikeres volt ugyan az év, de egyikünk sem számított erre. A jelölés nagy szó, Magyarországon talán nincs is jelentősebb elismerés.”

A harmadik jelölt, Feczer Viktor immár harmincegy éve az Újpesti TE (korábban Újpesti Dózsa) vívószakosztályának tagja, jövőre lesz két évtizede, hogy edzőként dolgozik. 2017-ben tanítványai közül Krajnyák Zsuzsa két egyéni világbajnoki címet szerzett, s Dani Gyöngyivel együtt két bronzérmes csapatnak is tagja volt. „Tavaly is remek évet zárt a kerekesszékes vívás, így nem lepett meg, hogy a sportolók újra a jelöltek között vannak, de az egy kicsit igen, hogy én is bekerültem a legjobb három edző közé – mondja. – Igaz, nem először jutottam a háromba, ám mindig nagy elismerés, amikor a szakmához értő emberek úgy gondolják, érdemes vagyok rá. A kihirdetést követően nagyon sok hívást és gratulációt kaptam.”

Az összeállítást készítette: Bálint Mátyás, Bodnár Zalán, Lakner Gábor, Lipiczky Ágnes, Vincze Szabolcs

AZ EDDIGI GYŐZTESEK
AZ ÉV EDZŐJE
1985 Mezey György (labdarúgás)
1986 Széchy Tamás (úszás)
1987 Széchy Tamás
1988 Széchy Tamás
1989 Török Ferenc (öttusa)
1990 Széchy Tamás
1991 Kiss László (úszás)
1992 Kiss László
1993 Kiss László
1994 Széchy Tamás
1995 Ludasi Róbert (kajak-kenu)
1996 Kiss László
1997 Kiss László
1998 Németh Pál (atlétika)
1999 Kiss László
2000 Sári Nándor (kajak-kenu)
2001 Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu)
2002 Fábiánné Rozsnyói Katalin
2003 Fábiánné Rozsnyói Katalin
2004 Fábiánné Rozsnyói Katalin
2005 Fábiánné Rozsnyói Katalin
2006 Fábiánné Rozsnyói Katalin
2007 Kuharszky Zoltán (tenisz)
2008 Turi György (úszás)
2009 Mocsai Lajos (kézilabda)
2010 Kovács István (torna)
2011 Csipes Ferenc (kajak-kenu)
2012 Széles Sándor (úszás)
2013 Shane Tusup (úszás)
2014 Shane Tusup
2015 Dárdai Pál (labdarúgás)
2016 Shane Tusup
AZ ÉV SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
1995 Vajda Vilmos (kajak-kenu)
1996 Széchy Tamás (úszás)
1997 Szántó Imre (ökölvívás)
1998 Angyal Zoltán (kajak-kenu)
1999 Kemény Dénes (vízilabda)
2000 Kemény Dénes
2001 Angyal Zoltán
2002 Angyal Zoltán
2003 Kemény Dénes
2004 Kemény Dénes
2005 Faragó Tamás (vízilabda)
2006 Angyal Zoltán
2007 Angyal Zoltán
2008 Kemény Dénes
2009 Egervári Sándor (labdarúgás)
2010 Kiss László (úszás)
2011 Storcz Botond (kajak-kenu)
2012 Mocsai Lajos (kézilabda)
2013 Benedek Tibor (vízilabda)
2014 Storcz Botond
AZ ÉV FOGYATÉKKAL ÉLŐ SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐJE
2015 Galambos Zsolt (kosárlabda)
2016 Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik