„Nem vagyunk éremesélyesek, mégis kedvenccé váltunk az országban”

ÖSSZEÁLLÍTOTTA: BÁLINT MÁTYÁS, BOBORY BALÁZS, BODNÁR ZALÁN, KLEIN RON, KOVÁCS ERIKA, LAKNER GÁBOR, MIHÁLYI ANDRÁS, PIRCS ANIKÓÖSSZEÁLLÍTOTTA: BÁLINT MÁTYÁS, BOBORY BALÁZS, BODNÁR ZALÁN, KLEIN RON, KOVÁCS ERIKA, LAKNER GÁBOR, MIHÁLYI ANDRÁS, PIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.01.08. 09:23
Idei újításként már külön-külön díjazzák a hagyományos csapatsportágakban és az egyéni sportágak csapatversenyeiben szereplők teljesítményét.

 

Az Év csapata kategória a hatvan évvel ezelőtti kezdetektől, 1958-tól jelen van az Év sportolója-választáson. Gyakran vitákra adott azonban okot, hogy a klasszikus csapatsportágak miként vethetők egybe például egy kajak kettes vagy egy jégtáncos pár teljesítményével, elvégre utóbbiak is csapatot alkotnak. Egészen eddig egy szavazási kategóriába tartoztak e sportágak képviselői, a voksolást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége azonban úgy döntött, kettébontja, és külön-külön megválasztja a legjobb csapatot a klasszikus csapatsportágakban valamint a legjobb csapatot az egyéni sportágak csapatversenyeiben indulók között.

A férfi kosárlabda-válogatott
A férfi kosárlabda-válogatott

Előbbiben az Eb-kijutás, majd a sikeres franciaországi szereplés révén a futballválogatott lett az elmúlt két évben a befutó, most viszont a kosár-, a kézi- és a vízilabdázók között zajlik a verseny.

A férfi kosárlabda-válogatott bejutott a tavalyi Eb nyolcaddöntőjébe a kolozsvári csoportkörből, ezzel a 18 éves várakozás után újra kontinenstornán szereplő együttes 1969 után tért haza Eb-ről győztes mérkőzést is játszva. „Nagy jelentősége van, hogy ott lehetünk a gálán, mert alapjában véve mi nem vagyunk éremesélyes csapat, közben mégis sikerült kedvenccé válnunk az országban, sokan azonosulnak velünk, és ezért nagy a felelősségünk – mondta lapunknak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Ez a jelölés nemcsak a mi munkánknak köszönhető, hanem annak a varázslatos hangulatnak is, ami az Európa-bajnokságot övezte. A srácok szerethető, tisztelettudó emberek, amit értékel a közvélemény.”

A kézilabdázókat aGyőri Audi ETO KC női csapata képviseli, amely története harmadik Bajnokok Ligája-elsőségét szerezte meg a budapesti négyes döntőben. Az edzők között jelölt Ambros Martín együttese megnyerte a magyar bajnokságot és szerepelt a hazai kupadöntőben is. A csapat nevében Görbicz Anita így reagált: „Mint minden évben, most is nagyon rangos a mezőny, és kiváló versenytársaink vannak remek eredményekkel, ezért külön is büszkék vagyunk rá, hogy ilyen társaságban lehetünk ismét. Mi is izgatottan és kíváncsian várjuk az eredményhirdetést!”

Ambros Martínhoz hasonlóan az edzőknél ott van a három jelölt között Cseh Sándor, akinek együttese, a szolnoki férfi vízilabdacsapat ebben a kategóriában igyekszik elvinni a pálmát. Nem esélytelenül: 2017-ben mindent megnyert, amit csak lehetett. Tavasszal magyar bajnok és BL-győztes lett, aztán ősszel a Ferencvárossal szemben az európai Szuperkupát, az OSC elleni döntőben a Magyar Kupát, valamint az Egert megverve a hazai Szuperkupát is elhódította. „Megdolgoztunk a jelölésért, ennél többet nem lehet tenni azért, hogy az ország legjobbjai között tartsanak minket számon – fogalmazott Kis Gábor, a Szolnoki Dózsa centere. – Kíváncsian várom a végeredményt, jó érzés lenne, ha minket választanának az év csapatának. Ettől függetlenül is meseszép évünk volt. A gálán igyekszünk jól érezni magunkat, aztán rögtön utána melegítőre cseréljük az öltönyt, és indulunk a belgrádi repülőtérre, szombaton már BL-meccs vár ránk Herceg Noviban.”

A tenisz Davis-kupa-csapat
A tenisz Davis-kupa-csapat

Az egyéni sportágakból jelölt csapatok közül az egyik a férfi 4x100 méteres gyorsúszóváltó, amely Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállításban szárnyalt a budapesti vizes világbajnokság döntőjében. Az országos csúcsot úszó kvartett a magyar küldöttség első érmét szerezte meg a Duna Arénában. Az ötödik legjobb idővel a fináléba kerülő négyes a legjobb európai váltóként lett harmadik. Kozma Dominik így kommentálta a váltó jelölését: „Örülök, hogy boldogságot hoztunk az emberek életébe: az eufória a Duna Arénában hatalmas volt, én magam sem emlékszem mindenre a döntő utáni percekből, a közönség is katartikus pillanatokat élt meg, úgy éreztük. Az álmom, a célom, hogy egyszer az egyéni szereplésem kapcsán is ott lehessek a gálán.”

Az úszók egyik kihívója a női kajak négyes, amely a plovdivi Európa-bajnokságot Lucz Dóra, Takács Tamara, Medveczky Erika, Vad Ninetta összeállításban nyerte meg, majd a racicei vb-n Lucz helyén Fazekas-Zur Krisztinával vízre szállva is diadalmaskodott. „Egyéniben meglepett a tíz közé jelölésem, el sem akartam hinni, hogy Hosszú Katinkáékkal szerepelek egy mezőnyben – mondta Takács Tamara. – Arra azonban számítottam, hogy a csapatversenyben a négyessel bekerülünk a három közé is. Bár világbajnoki és Eb-győzelemmel versengünk a címért, szoros küzdelemre számítok a gyorsúszóváltóval. Soha nem voltam még az Év sportolója-gálán, a többiektől viszont hallottam: át kell élni élőben!”

A Balázs Attila, Fucsovics Márton összetételű tenisz Davis-kupa-csapat is nagy tettet hajtott végre a mögöttünk hagyott esztendőben: a top 40-es játékosokkal érkező orosz válogatott legyőzésével feljutott a világcsoportba, 22 év után először. „Büszke vagyok a feljutásra, erre senki sem számított – fogalmazott Fucsovics. – Fantasztikus érzés, hogy a sportújságírók látták és értékelték csapatunk erejét, küzdeni tudását. Ahogy Szlovákia és Oroszország ellen a pályán, úgy most a szavazáson is győzni szeretnénk.”

A győri kézilabdacsapat
A győri kézilabdacsapat

Az Év fogyatékos csapata-díjra a férfi 4x100 méteres atlétaváltónak, a női kerekesszékes vívóválogatottnak és a padlóhoki-válogatottnak van esélye. „Nagyon jó érzés, főleg így, hogy tavaly és két éve is bent voltunk a háromban – véleményezte az atléták nevében Jánka Sándor. – Két éve világbajnokok lettünk, és akkor nem nyertünk, most a britek mögött csak másodikak lettünk, úgyhogy nem látok sok esélyt a győzelmünkre, de nagyon köszönjük, hogy ott lehetünk." A címvédő kerekesszékes vívók közül Hajmási Éva nyilatkozott: „Nagy öröm nekünk (tőr fegyvernemben Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi és Fóris Erika, párbajtőrben Veres Amarilla is szerepel a csapatban – szerk.), hogy idén is a legjobb három csapat között tudhatjuk magunkat itthon. Ha sportpályafutásunk során minden évben részt vennénk az eseményen, az hatalmas elismerés és visszaigazolás lenne." A 2017-es grazi téli speciális olimpiai világjátékokon aranyérmes padlóhoki-válogatottat képviselve Gerencsér Gábor kapus pedig ekként beszélt: „A döntőben a nagy vetélytárs Kanadát győztük le fordulatos csatában, pedig a padlóhoki Észak-Amerikából származik. Válogatottunk ötödször is aranyérmes lett, megtisztelő, hogy én mindegyik sikernek részese lehettem. A legnagyobb élmény az volt Ausztriában, hogy kiutaztak hozzánk a barátok, családtagok, és egy emberként szurkoltak.

A női kajaknégyes
A női kajaknégyes
A szolnoki vízilabdacsapat
A szolnoki vízilabdacsapat
A szervátültetettek 4x100-as váltója
A szervátültetettek 4x100-as váltója
A női kerekesszékes vívóválogatott
A női kerekesszékes vívóválogatott
A padlóhoki-válogatott
A padlóhoki-válogatott

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik