Magyar sikerek az AIPS-kongresszuson

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.04.30. 15:06
Az AIPS sportmédia díjának győztesei a végrehajtó bizottság tagjaival és a zsűrivel (Fotó: aipsmedia.com)
Ismét globális szakmai elismeréseket kaptak a magyar sportújságírók az AIPS spanyolországi díjkiosztó gáláján. Koncz Márton a világ legjobb fiatal fotósai között.

A 86., de az alapítás évét – 1924 – tekintve centenáriumi AIPS-kongresszus nyitóünnepségét a Nemzeti Sport munkatársa, az AIPS alelnöke, Csisztu Zsuzsa és afrikai alelnöktársa, az Olympic Channel újságírója, Evelyn Watta vezette a katalán nyaralóhelyen, Santa Susannában. A nyitó estén megszólalt mások mellett a Nemzetközi Tornaszövetség elnöke, Watanabe Morinari, az Európai Atlétikai Szövetség vezetője, Dobromir Karamarinov is és megérkezett a kongresszus sportoló sztárvendége az egy héttel korábban még a madridi Laureus-gálán szereplő Edwin Moses az Egyesült Államok gátfutó legendája, aki másnap szerepelt egy pódiumbeszélgetésben.

Hétfőn a szakmát érintő előadások és panelbeszélgetések szerepeltek a programban, köztük a párizsi olimpia tervezett sajtókiszolgálása és az európai kupasorozatok lebonyolításában az UEFA által ősztől bevezetendő változások, amelyek során 96-ról 108-ra nő a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és a Konferencia-liga „ligaszakaszában” (a volt csoportkörben) résztvevők száma. Az új rendszer mellett szóló számos érv elhangzása mellett a lényeg mégis csak az, hogy a „Bajnokok” Ligájában tovább csökken a valódi nemzeti bajnokok aránya (az eddigi 32/14 helyett 36/15) és még több mérkőzés lesz, immár az eddig üresen hagyott januárban is. Az UEFA prezentációja után következett az a panelbeszélgetés, amely a szakmán belüli a nemek közötti esélyegyenlőség érdekében eddig tett lépéseket és a következő feladatokat taglalta. A kerekasztal során olyan korábbi sportvilágsztárok, mint a kétszeres olimpiai úszóbajnok, és híres amerikai televíziós Donna de Varona és a korábbi 400 gátas olimpiai bajnok és később  marokkói sportminiszter, Nawal El Moutawakel, a NOB médiabizottságának két tagja is részt vett, mint ahogy a korábbi tornász olimpikon és az MSÚSZ-alelnök, Csisztu Zsuzsa is, aki eddig is segítette a fiatal kollégák és a kolléganők szakmai útját, és aki a továbbiakban is aktív tagja lesz az esélyegyenlőségi munkacsoportnak. 

A centenáriumi közgyűlés első szakmai napjának zárásaként a Magyar Sportújságírók Szövetsége képviselői átadták az elmúlt év világversenyei közül a legkiválóbb sajtóközpontoknak járó, egykor magyar kezdeményezésre alapított díjat. Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és Csisztu Zsuzsa alelnök a legjobb sajtókiszolgálást illető Zema porcelán trófeát a sportági világversenyek kategóriájában a World Athletics és a budapesti atlétikai vb médiacsapatát képviselő Zacharias Vailakis igazgatónak, a multisport világversenyek kategóriájában pedig a kínai Csengtuban rendezett egyetemi világjátékok nevében jelen lévő Gao Chao kíniai AIPS-vezetőségi tagnak, a Kínai Sportújságíró Szövetség alelnökének nyújtotta át hétfőn este, az AIPS kongresszusának plenáris ülésén.

A nap záróakkordja számos magyar sikert hozott. A közgyűlés keretében immár 6. alkalommal megrendezett globális díjátadó ünnepség, az AIPS Sport Media Award újra rávilágított, hogy milyen fontos társadalmi szerepet tölt be a minőségi sportújságírás. Az összesen 12 kategóriában kiosztott díjak 33 díjazottat szólítottak a színpadra. Közülük huszonnégyen a nyolc szenior kategóriából, hárman a fiatal riporterek és öten az oknyomozó újságírók szűkebb közösségéből kerültek ki és élhették át szakmai életük egyik legfényesebb pillanatát a város jelentős létszámú, helyben helyet foglaló közönségének és a 86. AIPS-kongresszus csaknem négyszáz fős szakmai közösségének ünneplése mellett.

Amint azt a Rolland Garros neves és állandó műsorvezetője, az est házigazdája, a francia Marc Maury a gála elején kifejtette, a díjátadóra 140 országból 1887 pályázat érkezett, ami abszolút rekordot jelent. „Ez egyértelműen jelzi a díjunk fontosságát, presztízsét és jelentőségét, amely nemcsak arra ösztönzi a kollégákat, hogy a világ legjobbjai között versenyezhessenek, hanem jelenlétükkel egyre magasabbra helyezzék azt a szakmai mércét, amely világszerte több ezer újságírót inspirálhat a még magasabb színvonalú munkára még ezekben a vészterhes időkben is” – emelte ki Gianni Merlo, az AIPS olasz elnöke.

A dobogósok az elismerést jelentő trófea mellett pénzdíjban is részesültek. A kategóriák győztesei 8000 amerikai dollárt, a második helyezettek 3000 dollárt, míg a harmadikok 2000 dollárt vihetnek haza a szakmai elismerésen túl.

Nagy magyar és Nemzeti Sport-siker, hogy a fiatal újságírók, vagyis a harminc év alattiak kategóriájában versenyzők között Koncz Márton, lapunk fotósa a világ harmadik legjobbjának járó szakmai elismerésben részesült a Szerva című fotójával, ebben a kategóriában a 2021-es magyar győztes, Szilágyi Anna, az AP müncheni munkatársa az ötödik helyen végzett. 

(Fotó: AIPS)

A világ legjobb sport dokumentumfilmjei között Zákonyi S. Tamás, a Nemzet aranyai című alkotása a 9. helyen zárt az elképesztően sűrű mezőnyben. Ugyanakkor hatalmas szakmai elismerés, hogy a tavalyi évhez hasonlóan – ahogy akkor Oláh Kata Keleti Ágnesről készült, „Aki legyőzte az időt” című filmje a sport és történelem kategória különdíjasa lett – idén két magyar alkotó is úgynevezett kiemelt szakmai elismerést kapott. 

(Fotó: AIPS)

Kéri András Dániel – a Sport 1-en is látható – egészen egyedülálló, A Calcio titkai című sportvideó-sorozata, mint sport dokumentum-sorozat, az egyedi formátumáért részesült globális szakmai elismerésben – s főként azt az erőfeszítést díjazta a zsűri, hogy az alkotó ebben a szériában egyedül kereste fel és szólaltatta meg az olasz labdarúgás olyan ikonikus alakjait, mint például az edzőóriás Carlo Ancelottit.

Ehhez hasonló jelentőségű elismerést hozott egy másik magyar sportújságírónak, Szalay Attilának a munkája, a Magyar Nemzet munkatársa a sport társadalmi erejére világított rá a lapban megjelent cikkével. A hátrányos helyzetű roma fiatalok sorsát alapjaiban befolyásoló lehetőség, a labdarúgás integráló ereje olyan témaválasztásnak bizonyult, amely kivívta a globális szakma külön elismerését. Az „Itt a mélyben a futball nemcsak játék, hanem életeket menthet” üzenet képes volt megszólítani a nemzetközi zsűri tagjait és ezzel ismét magas szinten reprezentálni a minőségi és témaérzékeny magyar sportmédiát. A magyar sportmédia jeles képviselőit és pályaműveiket olyan sajtóorgánumok munkatársaival emlegették együtt, mint a Marca, a L’Équipe, a Washington Post, a Getty Images és a sor hosszan folytatható a világ legjobbjait felvonultató díjkiosztó után. A GYŐZTESEK LISTÁJÁT ITT OLVASHATJÁK!

(Fotó: AIPS)

A 86. AIPS-kongresszus további kontinentális és globális ülésekkel folytatódik szerdáig Santa Susannában az MSÚSZ magyar vezetői (egyben lapunk munkatársai), Szöllősi György elnök, Csisztu Zsuzsa és Mravik Gusztáv alelnök részvétel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik