Asztalitenisz Grand Smash: Póta az újabb szingapúri győzelemmel óriási lépést tett Párizs felé

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.03.09. 08:53
Póta Georgina remek játékkal vette a második akadályt is Szingapúrban (Fotó: WTT)
A WTT-sorozat topkategóriás versenyén, a Szingapúrban zajló Grand Smash selejtezőjének második fordulójában Póta Georgina izgalmas mérkőzésen öt játszmában legyőzte a szerb Andrea Todorovicsot. Ez a győzelem annyi pontot hozott a konyhára, hogy Póta számára egyre elérhetőbbnek tűnik az olimpiai kvóta megszerzése.

 

Úgy kezdődött a szingapúri Grand Smash harmadik napja, hogy egyesben már csak Póta Georginára (világranglista-83.) kellett figyelnünk: a selejtező második fordulójában a szerb Andrea Todorovics (136.) várt rá. Kettejük legutóbbi párharca nem tartozik kétszeres Európa-bajnoknőnk legszebb emlékei közé, ugyanis a 31 esztendős szerb játékos legyőzte. Póta viszont 39 éve minden rutinjával, valamint az akkori mérkőzés tapasztalataival felvértezve, elképesztő lendülettel állt asztalhoz: mire Todorovics felvette a ritmust, klasszisunk már 8:0-ra vezetett. Persze az várható volt, hogy nem lesz minden játszma ilyen sima, Todorovics mindinkább elkapta a fonalat, a második etapot nagy csatában megnyerte, sőt a harmadikban 11:10-nél esélye volt, hogy 2:1-re átvegye a vezetést. Végül Pótához került az előny, amit Todorovics másodszor is kiegyenlített, a mindent eldöntő ötödik játszmában viszont már nem volt kérdés, Póta meggyőző játékkal behúzta a szettet és ezzel együtt a meccset is.

Nagyon fontos volt ez a győzelem, mert Póta rendkívül értékes pontokat szerzett vele s óriási lépést tett az olimpiai kvalifikáció felé – értékelt női válogatottunk szövetségi kapitánya, Pink Márk. – A legutóbbi találkozásuk alkalmával a szervafogadással voltak gondok, amit sikerült orvosolni, ennek is köszönhető a győzelem.”

Szingapúrban nincs megállás, néhány óra múlva, magyar idő szerint 12.55-kor Póta újra asztalhoz áll. A kvalifikáció harmadik, egyben utolsó körében Tatiana Kukulková (64.) következik. A fiatal, mindössze 23 éves szlovák játékos veszélyes, de nem legyőzhetetlen ellenfél, tavaly augusztusban még a legjobb 50 között jegyezték, s most sincs messze tőle. Az mindenesetre biztató, hogy a WTT-sorozatban eddig egyszer játszottak egymással, s akkor Póta győzött.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Nők. Egyes. Selejtező: 2. forduló:
Póta Georgina–Todorovics (szerb) 3:2 (2, –9, 11, –7, 5)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik