Asztalitenisz Grand Smash: Kína szokás szerint ötből ötöt nyert Szingapúrban

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2024.03.17. 15:49
A kínai Vang Csü-csin két arany- és egy ezüstéremmel zárta a szingapúri versenyt, hétfőtől pedig az övé lesz az első hely a világranglistán (Fotó: WTT)
Az elmúlt másfél hétben a Szingapúrban zajló Grand Smash-tornán ugyan akadt néhány érzékeny vesztesége Kínának, a vége azonban pontosan úgy alakult, mint az eddigi összes Grand Smash-versenyen, azaz a kínaiak mind az öt számot megnyerték.

A WTT-sorozat csúcskategóriás eseménye a Grand Smash, amelynek 2022 és 2023 után 2024-ben is Szingapúr adott otthont. A mieink az előzetes várakozásnál valamivel jobban szerepeltek, hiszen Póta Georgina a selejtezőből indulva a főtábla második fordulójáig jutott, az Ecseki Nándor, Majoros Bence páros 16 közé jutásért, az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó pedig a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

Az elmúlt napokban viszont már a sportág legjobbjai csatáztak a minél jobb helyezésekért, s miként az ilyen versenyeken az megszokott, bőséggel akadt meglepetés. Ezek közül talán a legnagyobb, hogy a férfiaknál a világelső, s nem mellesleg a 2022-es és 2023-as Grand Smasht megnyerő kínai Fan Csen-tung ezúttal a legjobb 16-ig sem jutott el, miután honfitársa, Lin Si-tung már a második fordulóban kiejtette. A franciák ifjú szupersztárja, a 17 éves Felix Lebrun egészen az elődöntőig menetelt, ahol a későbbi győztes kínai Vang Csü-csintől kapott ki 4:1-re. Utóbbi amúgy az egész torna legeredményesebb játékosa lett, miután az egyes mellett Szun Jing-sával az oldalán vegyes párosban is győzött, a Fan Csen-tunggal alkotott kettőse pedig ezüstérmes lett. A 23 éves balkezes Vang Csü-csin egyébként a szingapúri eredményeinek köszönhetően, hétfőtől a világranglistán is átveszi a vezetést. Férfi párosban a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, a Ling Kao-jüan oldalán szereplő Ma Lung történelmi sikert aratott: a 35 éves klasszis egészen kivételes eredménylistájáról eddig hiányzott a Grand Smash-győzelem, ám most ezt is kipipálta.

Érdekesség, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél sem jutott el a világelső a dobogós helyekig, a mostanában szinte mindent megnyerő Szun Jing-sa ezúttal már a negyeddöntőben elvérzett az ugyancsak kínai Csen Hszing-tunggal szemben, így neki most csak a vegyes páros aranya jutott. A hölgyeknél győztes Vang Man-jü viszont elégedetten zárhatta a tornát, ugyanis az egyes mellett a női párost a „behúzta”.

A korábbi évekhez képest változás, hogy 2024-től már két Grand Smasht rendeznek – a terv az, hogy idővel, a teniszhez hasonlóan az asztaliteniszezőknél is évente négy ilyen típusú verseny legyen –, a másodiknak május 1. és 11. között Szaúd-Arábia, azon belül is Dzsidda ad otthont.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Vang Csü-csin (kínai)–Liang Csing-kun (kínai) 4:1 (6, 8, 11, –9, 8)
FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Ma Lung, Ling Kao-jüan (kínai)–Vang Csü-csin, Fan Csen-tung (kínai) 3:2 (–6, 7, 9, –6, 12)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Vang Man-jü (kínai)–Vang Ji-ti (kínai) 4:1 (8, 5, 4, –7, 1)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Csen Meng, Vang Man-jü (kínai)–Li Jü-csün, Cseng I-csing (tajvani) 3:0 (5, 6, 5)
VEGYES PÁROS, DÖNTŐ
Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (kínai)–Sin Ju Pin, Lim Dzsong Hun (dél-koreai) 3:1 (7, 8, –9, 7)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik