MOB: középpontban a kettőskarrier-program

Vágólapra másolva!
2023.11.29. 14:07
null
23 felsőoktatási intézmény lett a MOB kettőskarrier-programjának partnere (Fotó: olimpia.hu)
Címkék
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 23 felsőoktatási intézménnyel írt alá együttműködési megállapodást szerdán a Magyar Tudományos Akadémián tartott, a kettőskarrier-programról szóló konferencia után.

 

Az októberben indult kettőskarrier-program célja, hogy támogassa a sportolókat– legyen szó fizikai vagy mentális segítségről–, illetve segítsen abban, hogy ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, a sport és a munka között. A program része, hogy a sportolók akár egyéni tanrend mellett, de mindenképpen továbbtanulhassanak a versenyekre vagy az olimpiára való felkészülés mellett. Ennek eredményeként született meg a megállapodás 23 felsőoktatási intézménnyel (22 egyetemmel és egy főiskolával).

A kettőskarrier-programra eddig 17 sportág 86 versenyzője jelentkezett, főleg egyéni sportok képviselői keresték meg a MOB-ot, de jelentkeztek vízi-, kézi-, és röplabdázók is. A friss adatok szerint 27 érvényes sportolói megállapodása van a MOB-nak, 9 van folyamatban, 32 sportolóval pedig már a személyes konzultáció is lezajlott.

A megállapodás aláírását megelőző konferencián Gyulay Zsolt MOB-elnök köszöntője után előadást tartott többek között Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem docense, a MOB elnökségének tagja, Bartha Csaba, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központ igazgatója, egyetemi docens, a MOB operatív igazgatója, Goschi Gabriella, a Sport és Lélek Egyesület alapító tagja, a vízilabda-válogatott sportpszichológusa, Varga Zsolt olimpiai bajnok, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőrvívó, orvos, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a MOB elnökségének tagja és Mocsai Lajos mesteredző, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kuratóriumának elnöke, a MOB tagja.

„A program óriási segítség azoknak a sportoló hallgatóknak, akik szinte egész évben edzőtáborokban, versenyeken vannak. A sportbarát egyetemeken megvalósítható az egyéni vizsgarend, ami figyelembe veszi a versenyzők sportbeli elfoglaltságait. Az elsők között csatlakoztunk a programhoz, és örültünk a lehetőségnek. A mi egyetemünk hallgatója például Pigniczki Fanni, a párizsi olimpiára készülő ritmikusgimnasztika-versenyző” – mondta az MTI-nek Sárfalvi Péter világbajnok öttusázó, a Károli Gáspár Református Egyetem sportigazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik