Tíz százalékkal emelkedik az olimpiai jutalom Tokióhoz képest Párizsban

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.12.09. 14:43
null
Schmidt Ádám bejelentette: Párizsban tíz százalékkal nőhet az olimpiai jutalom a tokióihoz képest (Fotó: Árvai Károly)
A Magyar Olimpiai Bizottság ráfordult a célegyenesre, a szervezet szombaton tartotta közgyűlését, amelyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt elnök is fontos bejelentéseket tett.

„A Sportért Felelős Államtitkárság javasolta a kormány felé, hogy az olimpiai jutalom összege tíz százalékkal emelkedjen a tokióihoz képest, és nagy örömmel jelenthetem be, hogy a kormány támogatja a javaslatot, így a sportolóink tízszázalékos emelésre számíthatnak a párizsi olimpiát és paralimpiát illetően” – hangzott el Schmidt Ádám megnyitó beszédében.

A sikerrel járó dicsőség mellett így az azért járó honorárium növekedése is motiválhatja sportolóinkat a nyári játékokon és ez mindenképpen illeszkedik abba a vonulatba, amely szerint a Sportért Felelős Államtitkárság a kormány segítségével a MOB számára 2024-ben 1 milliárd 289 millió forintot, így összesen 2 milliárd forintot, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak 300 millió forintot biztosít a Párizsba történő kiutazás és a kint tartózkodás költségeire. A Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programban részt vevő 46 sportág 15 milliárd 919 millió forintos támogatása jövőre 1.5 milliárd forinttal emelkedik. Emellett 700 millió forinttal emelkedik a keretösszeg, újításként a szövetségek olimpiai kvótánként 5 millió forintot kapnak. A 2028-as programba került sportágak és a feltörekvő, 2024-ben bemutatkozó sportágak számára pedig az államtitkárság elkülönített egy sportágfejlesztési keretet. Schmidt Ádám elmondta még, hogy tovább fejlesztik az olimpiai központokat is. A tatai edzőtábor felújítására 350 millió, míg eszközbeszerzésre 600 millió forint áll rendelkezésre.

A sportért felelős államtitkár után a közgyűlés résztvevőit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ősszel megválasztott állandó tagja, Fürjes Balázs köszöntötte, akinek később Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke gratulált, amiért villámgyorsan és elsöprő többséggel választották a testületbe. Gyulay Zsolt azt is hozzátette, hogy Szilágyi Áron kandidálását is elfogadták a NOB sportolói bizottságába, ide 32 versenyző pályázik a 4 helyre, vagyis kemény lesz a verseny.

Az elnök beszámolójában felidézte, hogy a 2023-as esztendőt rengeteg sport- és sportdiplomáciai siker övezte, kezdve a nyári, budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésével, amelyre Thomas Bach, a NOB elnöke is ellátogatott és elégedettségét fejezte ki.

Gyulay Zsolt örömmel nyilatkozott a júniusi, krakkói központú Európai Játékokon elért eredményekről, ahol a magyar küldöttség 10 arany-, 10 ezüst- és 18 bronzérmet szerzett, ebből Pekler Zalán sportlövő csak maga négyet, ráadásul ebből kettőt olimpiai számban.

Az elnök beszámolt a jövő évi nyári olimpia és paralimpia előkészületeiről is. Több fronton zajlanak a tárgyalások, a MOB munkatársai folyamatosan egyeztetnek Habsburg György párizsi nagykövettel, hiszen nagy a szurkolói érdeklődés a versenyek iránt. A magyar delegáció már többször járt a viadalok helyszínén, illetve az olimpiai faluban is, ahol sikerült az egyik legjobb helyet biztosítani versenyzőink számára, egy helyen a portugálokkal, spanyolokkal és olaszokkal.

A szervezet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wizzair légitársasággal, amely a vetélytársaknál lényegesen jobb ajánlatot adott a Magyar Olimpiai Bizottságnak kényelem, figyelem, túlsúly és nem utolsósorban ár tekintetében, így a nyári játékok alatt vélhetően az említett cég lesz a MOB partnere.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke (Fotó: Árvai Károly)
Gyulay Zsolt, a MOB elnöke (Fotó: Árvai Károly)



Nagyon fontos, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság hamarosan elköltözik a jelenlegi székházából a Testnevelési Egyetem K5-ös épületébe, aminek köszönhetően évente 120 millió forintot spórol meg, amelyet teljes mértékben visszaforgat a kettőskarrier-programjába.

„Egyfelé húzunk, csak így tudunk nagy eredményeket elérni. A fejlesztéseknek köszönhetően 1.4 milliárd forintot sikerült invesztálni a sportprogramokba. Sikerült új támogatókat is bevonni, minél nagyobb az olimpiai család, annál több fejlesztést és programot lehet elindítani” – zárta beszédét az elnök.

Gyulay Zsolt után Fábián László főtitkár és Bartha Csaba operatív igazgató számolt be az elmúlt év eredményeiről, az Európai Játékokon, illetve az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon elért eredményekről.

Talán még ennél is fontosabbak voltak a jövő évvel kapcsolatos prognosztizálások, elvárások. A Magyar Olimpiai Bizottságnál úgy számolnak, hogy a magyar olimpiai csapat létszáma Párizsban minimum 137, maximum 245 fő lehet, a nagy különbség oka az, hogy csapatsportágainkban válogatottjaink harcban állnak a kvótákért és a legtöbb sportágban még messze a vége a kvalifikációs időszaknak.

A MOB 14–22 dobogós helyezésre számít Párizsban, emellett 25–38 további pontszerző helyezésre.

Ami biztos, izgalmas hónapok elé néz a Magyar Olimpiai Bizottság és a magyar sport egésze, de egyértelműen kedvezőek az előjelek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik