Evezés: a magyar kapitány bizakodva várja a vb-rajtot

NÉMETH RICHÁRDNÉMETH RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2023.09.03. 10:16
Jól sikerült válogatott evezőseink felkészülése, így bizakodva várja a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság vasárnapi rajtját Lőrincz Attila szövetségi kapitány. Az öt magyar egység már a pályabejáráson is túl van, péntek este és szombat délelőtt is gyakoroltak a mieink a Száván, az eddigi benyomások pedig pozitívak.

 

A magyar evezősválogatott fő csoportja péntek délután megérkezett Belgrádba, az olimpiai kvalifikációs világbajnokság helyszínére, este pedig már az első edzésen is túljutott a versenyhelyszínen. Lőrincz Attila szövetségi kapitányt is ott, a Száva mellett értük utol szombat délelőtt. Épp edzéshez készült a magyar egységekkel, amelyekről elmondta, úgy gondolja, rendben vannak.

„Azért az látszik, hogy nagy eseményen vagyunk. Rengetegen vannak, nagy a tömeg a vízre szállásnál, épp arra várunk, hogy a csónakokat vízre tegyük – adott helyzetjelentést a Nemzeti Sportnak Lőrincz Attila.Az idő szerencsére jó, süt a nap, kellemes meleg van, de nem fúj a szél. Ez még változhat, de több napra előre, órára lebontva megkapjuk majd a pontos előrejelzést, a szélerősséget és -irányt, ennek megfelelően is alakítjuk majd ki a taktikát.”

Ahogy arról a sportolók is beszámoltak, ideálisan alakult a vb-egységeink felkészülése, s az eddigi tapasztalatok alapján a kapitány is bizakodva várja a rajtot.

„Jó állapotban vannak a fiúk. A gyúrónk segít a felmérésben, eddig pozitívak a visszajelzései. Juhász Adriánnak volt néhány hete egy megfázásos felső légúti megbetegedése, de ez sem számottevő, néhány napról volt szó csupán  – folytatta Lőrincz. – A többieknek zökkenőmentes volt a felkészülés, az általam ismert időeredmények rendkívül biztatóak.”

A kapitány hozzátette, a sorsolást követően este tartottak egy megbeszélést, amelyen tanácsokkal látta el az indulókat, és az edzőkkel megbeszélte a taktikát. Hozzáfűzte, a stáb mindenki munkáját figyelte, s azt tanácsolta, igyekezzenek minél jobban kipihenni magukat a rajt előtt.

Ami a sorsolást illeti, felemásnak ítélhető, ugyanis az olimpiai számokban rendesen belehúztak a mieink. Pétervári-Molnár Bendegúz az általa korábban emlegetett új-zélandi és amerikai hajóval is egy előfutamba került, míg a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes holland és új-zélandi ellenfelet is kapott.

„Bendegúznak lehetne jobb a sorsolása, elég kemény ágra került, és csak az első kettő jut tovább a futamból, amelyben három topkategóriás versenyző is indul. Nagy skalp lehet neki, ha egyenes ágon a negyeddöntőbe jut, de két taktika közül választhat – értékelt a sorsolás után Lőrincz Attila. – A normálsúlyú kettesünk is belehúz ott,  viszont ők inkább a reményfutamból szoktak továbblépni, de annak így is meg kell lennie. A könnyűsúlyú kettes hétfőn csak helyosztó futamot megy, mivel négyen indulnak ebben a számban. Itt elég biztosnak tűnik az érem, míg Galambos Péternek az olasz hajó lesz a nagy ellenfele könnyűsúlyú egypárban az előfutamban.”

Az országos bajnokság után a szövetségi kapitány úgy nyilatkozott lapunknak, hogy azokkal a sportolókkal, akik nem lesznek ott a vb-n, de a szakmai kritériumoknak megfelelnek, a jövő évi hazai Eb-re és kontinentális kvalifikációs versenyre készülnek. Lőrincz Attilát arról is kérdeztük, az ő felkészítésük hol tart.

„Konkrétan nincs meg, kik lesznek ott, ez csak a tavaszi válogató után derül ki. Egyelőre mindenki a saját edzőjével készül, ősszel tartunk egy felmérést, majd egy keretfeltöltő versenyt. Az, hogy ezt követően kinek lesz helye a kvalifikációs versenyeken, a válogató eldönti, addig is a sportolók fizikumának, állóképességének javítása a cél. Ebben a szegmensben mindenképp fejlődnie kell ezeknek a versenyzőknek.”

A VB-N INDULÓ MAGYAR EGYSÉGEK
PR1 férfi para egypár(1-7.)*:
Pető Zsolt (Győri AC)
Férfi egypár (1-9.)*:  Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapest Evezős Egyesület)
Férfi normálsúlyú kettes (1-11.)*: Simon Béla, Juhász Adrián (Szolnoki Sportcentrum)
Könnyűsúlyú egypár: Galambos Péter (MTK Budapest)
Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: Furkó Kálmán (Szolnoki Sportcentrum), Szabó Bence (Győri AC)
*olimpiai/paralimpiai szám (zárójelben a kvótát jelentő helyezések)

PROGRAM
Szeptember 3., vasárnap
10.05:
Előfutamok: férfi egypár
11.36: Könnyűsúlyú egypár
12.54: Férfi normálsúlyú kettes

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik