Sportrádió: dédunokája szerint igazi példakép volt az NS korábbi főszerkesztője

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.06.27. 14:47
null
Surányi-Vadas Tímea, Vadas Gyula korábbi Nemzeti Sport tulajdonos-főszerkesztő dédunokája és Szöllősi György, az NS jelenlegi főszerkesztője voltak a Sportrádió vendégei
Vadas Gyula volt 1919 és 1943 között a Nemzeti Sport tulajdonos-főszerkesztője, sőt az ő irányítása alatt teljesedett ki a lap. A Sportrádióban Harsányi Leventének és Risztov Évának dédunokája, Dr. Surányi-Vadas Tímea, valamint a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztője, Szöllősi György voltak a vendégei.

2022 októberében, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS a római tisztújító kongresszusán alelnöknek választotta Csisztu Zsuzsát, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnökét, a Sportrádió műsorvezetőjét. Ugyanezt a tisztséget töltötte be Vadas Gyula is két ciklusban 1928 és 1936 között, aki 1919 és 1943 között volt a Nemzeti Sport tulajdonos-főszerkesztője, éppen abban az időben, amikor virágzásnak indult a lap, és külföldön is keresett volt.

Az AIPS vasárnap kezdi meg a centenáriumi évét, ennek kapcsán a Sportrádióban Vadas Gyula dédunokája, Surányi-Vadas Tímea, és a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztője, Szöllősi György voltak Risztov Éva és Harsányi Levente vendégei.

„Számomra egy nagy példakép volt, de a mai fiatalok számára is az lehet. Sármos, igényes, vicces személyiség volt, akinek jó volt a környezetében lenni” – emlékezett vissza Surányi-Vadas Tímea dédnagyapjára, Vadas Gyulára.

Surányi-Vadas Tímea elmondta azt is, szerinte miért volt ilyen sikeres a dédapja: „mindig a minőséget és a függetlenséget helyezte előtérbe és jó szervező volt. Írt többek között Krúdy Gyula és Karinthy Frigyes is a lapba. Fontos volt, hogy különböző sportegyesületek vezető tisztségviselője nem lehetett a Nemzeti Sport munkatársa, ezáltal is a függetlenséget biztosítva.”

 

Szintén Vadas Gyula mellett szólt, hogy szívén viselte a magyar nyelv sorsát, például a labdarúgásban használatos szöglet kifejezés az ő korszakában alakult ki és terjedt el. Surányi-Vadas Tímea elmondta, hogy dédnagyapja méltósággal viselte azt is, amikor az 1960-as években hazugságokkal vádolták a kommunista vezetők.

„A kollégáit mindvégig védte, mindenki több lett, aki vele találkozott. Nem adta olcsón a dicséretet, az tényleg egy kitüntetés volt. Egy lendületes csapat dolgozott akkor, ami, remélem, kitart a mai napig. Dédapám az AIPS alelnöke volt, ahogy most Csisztu Zsuzsa is, ami azt mutatja, hogy egy virágzás történik napjainkban” – mondta Surányi-Vadas Tímea.

A Sportrádió másik vendége Szöllősi György, a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztője volt, aki szintén végtelen elismeréssel beszélt elődjéről. „Gazdasági és szakmai vezetőként is etalon volt, akinek az értékrendje és sikerei is magáért beszélnek. Óriási büszkeség, hogy 80 évvel Vadas Gyula leköszönése után még mindig itt vagyunk és még mindig az első számú hírforrása vagyunk a magyar szurkolóknak.”

Szöllősi megjegyzi, hogy az akkori időszak nemcsak a Nemzeti Sport aranykora volt, hanem a magyar sportéleté is. Az 1936-os berlini olimpián az éremtábla harmadik helyén végeztünk, míg 1938-ban a Franciaországban rendezett világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott ezüstérmet nyert.

Szöllősi elmondta, hogy részt vett abban a folyamatban, hogy újraalkossák az NS identitását, melynek értelmében a lapot ne 1923-tól eredeztessék, hanem 1903-ra, az első Nemzeti Sport megjelenésére vezessék vissza, ezzel is ápolva a hagyományt.

A Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztője elmondta, hogy az AIPS 1924-ben alakult meg a párizsi olimpián, így jövőre lesz százéves. A szervezet mindig is fontos szerepet játszott a sportdiplomáciában, ahogy ezt Gyulai István vagy Gyárfás Tamás példája is mutatja.

A TELJES BESZÉLGETÉST ITT HALLGATHATJA MEG!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik