Nemzeti Vágta: Szilvásváradon rendezik az idei döntőt

Vágólapra másolva!
2023.06.12. 14:25
null
A lipicai lótenyésztés felvételre került az UNESCO szellemi kulturális örökségek közé (Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)
A hazai lótenyésztés egyik ikonikus helyszínén, a nemzeti kinccsé nyilvánított lipicai ménes otthonában, Szilvásváradon lesz idén a Nemzeti Vágta döntője. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének végső megmérettetésére szeptember 30-án és október 1-jén kerül sor – olvasható a szerkesztőségünknek elküldött sajtóközleményben.

 

„A 16. Nemzeti Vágta döntőjére igazán különleges helyszínt választottunk: a címerében ezüstszínű lipicait viselő Szilvásváradot, ahol a hazánkban közel kétszáz éve tenyésztett lófajta igazi otthonra talált. A Nemzeti Vágta idén hazatér” – fogalmazott Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató.

Az UNESCO által a világ szellemi kulturális örökségének nyilvánított lipicai lótenyésztés egyik fellegvára, a legmodernebbek közé tartozó Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szolgál a döntő futamok helyszínéül. A komplexum – amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot rendeznek – minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négy évszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő. „A pálya inkább a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez; ló és lovasa még erősebb együttműködése szükséges a sikeres szerepléshez” – mondta Szotyori.

A szilvásváradi fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak. Összesen 11 magyarországi és 5 határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, így mozgatva meg sok száz lovast és több ezer nézőt.

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az Elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. A lovak azonosításában közreműködnek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői. Érdekesség, hogy idén a minden évben megrendezett nemzetközi futam valamennyi lovasa lipicai lóval indul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik