Sakk: hosszabbításban dől el, hogy ki lesz az új világbajnok

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.04.29. 17:38
null
A 14. parti döntetlen lett, jöhet a ráadás vasárnap (Fotó: FIDE/David Llada)
Döntetlennel ért véget az utolsó, 14. játszma Jan Nyepomnyascsij és Ting Li-zsen között Asztanában a sakkvilágbajnoki döntőben. Mivel az eredmény így 7:7, rövidített játékidejű partik döntenek a világbajnoki címről.

 

Nyepomnyascsij sötéttel közelebb állt a győzelemhez, de a több mint hat órán át és 90 lépésig tartó csatában nem tudta nyerésig fokozni az állását.

A rájátszást vasárnap rendezik meg. Nyepomnyascsij és Tin Li-zsen négy rapid játszmát vált, melynek mindegyikében 25-25 perc gondolkodási időt kapnak a felek, lépésenként 10 másodperc jóváírással.

Ha ezután 2:2 az állás, további két játszmára kerül sor, de itt már csak öt percet kapnak a játékosok, három másodperc jóváírással lépésenként. 1:1 estén újabb, ugyanilyen két parti következik.

Ha ezután sincs döntés, egyetlen játszma jön három-három perc gondolkodási idővel plusz két másodperccel lépésenként, és előtte kisorsolják, ki játszhat világossal. Döntetlen esetén mindig fordított színekkel addig ismétlik meg ezt a formulát, amíg nem dől el valamelyik játszma – a győztes szerzi meg a világbajnoki címet.

Ting Li-zsent szekundánsként Rapport Richárd is segíti a világbajnoki döntő alatt.

Az asztanai sakkcsata nyereményalapja kétmillió euró, ebből 1.2 millió a nyertesé.

A klasszikus sakk világbajnoka 2013 óta egyébként a norvég Magnus Carlsen volt, aki a címét négyszer védte meg, legutóbb – 2021-ben – Nyepomnyascsij ellenében. Az orosszal kellett volna asztalhoz ülnie a mostani vb-döntőben is, ám tavaly nyáron a norvég közölte: kellő motiváció hiányában visszalép a párharctól.

Bejelentése után a nemzetközi szövetség, a FIDE jelezte: a vb-címért a világbajnokjelöltek tavalyi tornájának győzteseként Nyepomnyascsij és az ott második kínai Ting Li-zsen küzdhet meg.

SAKK, VILÁGBAJNOKI DÖNTŐ, ASZTANA
14. JÁTSZMA

Ting Li-zsen (kínai)–Jan Nyepomnyascsij (orosz) döntetlen
A klasszikus játszmák végeredménye: 7:7

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik