Gymnasiade: rekordlétszámú csapattal vesznek részt a mieink

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.05.03. 12:38
Címkék
Rekordlétszámú magyar csapat, 85 versenyző vesz részt a középiskolás sportolók világjátékán, a Normandiában május 14. és 22. között sorra kerülő XIX. Gymnasiadén – írja az MTI.

A kiutazók számára megtartott keddi csapatértekezleten Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke hangsúlyozta, a Gymnasiade tulajdonképpen az olimpia és az Universiade előszobájának tekinthető.

 

Ugrai Panna úszó is ott lesz a viadalon (Fotó: Kovács Péter)
Ugrai Panna úszó is ott lesz a viadalon (Fotó: Kovács Péter)


„Azért is különleges, mert magában hordozza az olimpiai játékok hangulatát, amely további erőt adhat a résztvevőknek felnőtt sportkarrierjükhöz”
– fogalmazott Balogh Gábor, aki középiskolás korában öttusában junior világbajnoki címet nyert.

Az MDSZ elnökének tájékoztatása szerint a Nemzetközi Iskolasport Szövetség (ISF) által szervezett XIX. Gymnasiadén 69 ország közel 3700 sportolója vesz részt, akik 20 sportágban mérik össze tudásukat, erejüket, ügyességüket Franciaországban.

Magyarország 85 középiskolás korú versenyzővel utazik ki, akik tíz sportágban indulnak, a teljes delegáció 117 főből áll majd. Ez rekordlétszámnak számít, hiszen legutóbb, 2018-ban Marokkóban még 66 magyar sportoló vett részt. Most a legtöbb magyar fiatal rögbiben (24) és úszásban (14) szerepel, de lesz két induló a játékok műsorán először szereplő breaktáncban is. A magyar csapatnál a legismertebb név a 17 esztendős Ugrai Pannáé, aki az idei úszó országos bajnokságon 100 méter pillangón legyőzte Hosszú Katinkát.

A franciaországi Gymnasiadét eredetileg 2020-ban rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani.

Az MDSZ tájékoztatása szerint a magyar csapat 1998 óta rendszeres résztvevője a Gymnasiadénak, legutóbb, 2018-ban 27 érmet nyert (6 arany, 13 ezüst, 8 bronz). A legsikeresebb szereplés 2013-ban Brazíliában volt (12 arany, 7 ezüst és 3 bronz), amikor Magyarország az éremtábla negyedik helyén zárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik