Cselgáncs GP: Tóth Krisztián aranyérmes Budapesten!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.12. 16:25
A 90 kilogrammos Tóth Krisztián aranyérmet szerzett vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Prix-viadalon, miután a délutáni döntőben legyőzte a grúz Usangi Margianit.
A győztes dobás (Fotó: Török Attila)
 A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ
A győztes dobás (Fotó: Török Attila) A GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ

A Pénzügyőr SE világbajnoki ezüstérmese egy perccel a vége előtt válldobással vazaarit ért el, és miután a végéig már nem született pont, Tóth megszerezte a magyar csapat második aranyérmét.

Szombaton a 73 kilósoknál Ungvári Miklós zárt aranyéremmel.

„Csodás nap volt, amelyben a döntőbe jutás volt a legnehezebb, mert a diétám miatt a szénhidráttal nem tudtam úgy játszani, mint korábban. Most beálltam egy étrendre, amellyel könnyen tudtam hozni a súlyomat, de a visszatöltésben még fejlődnöm kell, mert az elődöntőben azt éreztem, hogy nagyon elfáradtam. Az elmúlt fél év sikertelenségéből, a sérülésekből nehéz volt felállni, két hete Zágrábban voltam a mélyponton, de erőt tudtam meríteni a múltból, a fantasztikus közönségből, a családom és a fiam jelenlétéből. Ez most rengeteget jelentett ebben a győzelemben" – mondta a győzelem után a Nemzeti Sportnak Tóth Krisztián.

A fináléig vezető úton Tóth először alig egy perc elteltével búcsúztatta a szlovák Peter Zilkát, majd az egyiptomi Hazem Alit három intéssel leléptették ellene. A nyolc között a cseh David Klammert várt rá, a rendes mérkőzésidő intéseken kívül nem hozott eredményt, majd a hosszabbítás 28. másodpercében az Eb-ezüsttel és -bronzzal is rendelkező Tóth kirúgta ellenfele lábát, és vazaarival nyert.

A négy között a grúz születésű, de spanyol színekben induló Nikoloz Sherazadishvilivel találkozott. Az Eb-ezüsttel és -bronzzal is rendelkező Tóthot és ellenfelét is intették fogásbontás, illetve szabálytalan fogás miatt, majd a hajrában a magyar dzsúdós egy kontratechnikára vazaarit kapott, és győzött.

A magyarok négy éremmel zárták a GP-t: a pénteki, első versenynapon Karakas Hedvig harmadik lett 57 kilogrammban, majd szombaton a 73 kilósoknál Ungvári Miklós arannyal, Szabó Frigyes pedig bronzzal zárt. Az arany 3000, az ezüst 2000 a bronz 1000 dollárt ért.

A magyar csapat két arany- és két bronzéremmel második lett az éremtáblán. A legjobban a japánok szerepeltek, akik kilenc aranyat és négy ezüstöt szereztek a GP-n.

 

A kétéves olimpiai kvalifikáció májusban a kínai Grand Prix-val kezdődött, és 2020 májusában fejeződik be. A cselgáncsozók következő nagy megméretése a baki világbajnokság lesz szeptember 20. és 27. között.

CSELGÁNCS GRAND PRIX, BUDAPEST
3. NAP
Férfiak
90 kg

1. TÓTH KRISZTIÁN
2. Usangi Margiani (georgiai)
3. Aleksandar Kukolj (szerb) és Ivan Silva Morales (kubai)
Vér Gábor, Tóth Ferenc és Veres Márton helyezetlenül zárt.

100 kg
1. Wolf Aaron (japán)
2. Karl-Richard Frey (német)
3. Jevgenijs Borodavko (lett) és Peter Paltchik (izraeli)
Cirjenics Miklós és Ohát Zalán helyezetlenül zárt.

+100 kg
1. Kageura Kokoro (japán)
2. Stephan Hegyi (osztrák)
3. Roy Meyer (holland) és Adam Okruasvili (georgiai)
Waczulik Richárd helyezetlenül zárt.

Nők
78 kg

1. Umeki Mami (japán)
2. Takajama Rika (japán)
3. Natalie Powell (brit) és Guusje Steenhuis (holland)
Salánki Evelin helyezetlenül zárt.

+78 kg
1. Idalys Ortiz (kubai)
2. Marina Szluckaja (fehérorosz)
3. Nihel Sejk Ruhu (tunéziai) és Je Nan-csiang (kínai)
Szigetvári Mercédesz és Nagy Kitti helyezetlenül zárt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik