Cselgáncs GP: Ungvári Miklós aranyérmes Budapesten!

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2018.08.11. 16:51
Két magyar érem született a Sportarénában: a 73 kilogrammosok között a sérüléséből visszatérő Ungvári Miklós aranyat, Szabó Frigyes pedig bronzot nyert.
A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

Töltődés, türelem és várakozás.

Főként ez volt a jellemző Ungvári Miklós utóbbi egy esztendejére – érthetően, olimpiai ezüstérmesünk ugyanis tavaly vállműtéten esett át, és fokozatosan tervezte visszatérését. Bár az áprilisi Európa-bajnokságot még kihagyta, a májusi hohoti, valamint a júliusi zágrábi Grand Prix-indulás gondolatával már „kacérkodott". Aztán mégis legyintett e két versenyre, mondván: minek még fejest ugrani?

Igaza lett!

Annál szebb visszatérést, mint amit a Papp László Budapest Sportarénában az olimpiai kvalifikációs Grand Prix-versenyen produkált, tervezőasztalon sem lehetett volna jobban megrajzolni. Az októberben már a 38. születésnapját ünneplő Ungvári csodás meneteléssel rukkolt ki – de nem a könnyebbik verzióval, inkább a munkással, hiszen a döntőig vezető öt mérkőzéséből hármon is hosszabbításos győzelmet aratott.

Ám a BS-ben összejövő népes magyar szurkolótábor is jól láthatta, a magyar dzsúdós negyven felé közeledve is méltó ellenfele a nála majdnem másfél-két évtizeddel fiatalabb cselgáncsozóknak, fizikailag és mentálisan is képes felvenni a versenyt a jelenkor legjobbjaival.

Ami még meglepőbb volt, hogy közben a súlycsoport másik magyarja, a világranglistán 322. Szabó Frigyes is remekelt. Szívét-lelkét beleadva – a vigaszágon – eljutott a bronzmérkőzésig, amelyen nem más, mint a világranglista negyedikje, a mongol Odbayar Ganba-taar várt rá. A szakértők rövidke összecsapást jósoltak, ám azt ők sem hitték, hogy alig egy perc elteltével Ganbataar kopogja le az egyik akciót, s a magyarok ünneplésétől robban fel az aréna! A leányvári Szabó pályafutása legnagyobb sikerét elkönyvelve bronzérmet nyert Budapesten, ezzel megadta az alaphangot Ungvári döntőjéhez...

Ahhoz a fináléhoz, amelyben a japánok háromszoros világbajnoka és kétszeres olimpiai bronzérmese, Ebinuma Maszasi várt rá. A két dzsúdós 2010-ben már meccselt egyet a moszkvai Grand Slam negyeddöntőjében – akkor Ungvári nyert. Most, nyolc esztendővel később is a magyar hagyta el győztesen a szőnyeget, miután két intéssel a háta mögött sikerült ippont érően megkontráznia a japán egyik akcióját.

„Nagyon örülök a győzelemnek, remélem, sikerült valamit törleszteni ennek a fantasztikus közönségnek, hogy tavaly, a világbajnokságon nem tudtunk érmet szerezni. Hálás vagyok, mert nemcsak óriásit szurkoltak, de át is lendítettek néhány holtponton" – mondta Ungvári Miklós a meseszerű nap végén.

CSELGÁNCS GP, BUDAPEST
Férfiak. 73 kg. 1. forduló: Mátics András–Wagner (osztrák) 0–7; Szabó Frigyes–Meloni (olasz) 10–0; Végvári Martin–Allemann (svájci) 7–0; Ungvári Miklós–Reiter (osztrák) 7–0. 2. forduló: Szabó–Markarian (görög) 10–0; Végvári–Ebinuma (japán) 0–10; Ungvári M.–Van't Westende (holland) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Szabó–Soka (fehérorosz) 10–0, Ungvári M.–Mrowczynski (lengyel) 10–0. Negyeddöntő: Szabó–Margelidon (kanadai) 0–7, Ungvári M.– Raicu (román) aranyponttal 10–0. A vigaszágon: Szabó–Raicu (román) 7–0. Elődöntő: Ungvári M.­–Margelidon (kanadai) aranyponttal 7–0. Döntő: Ungvári M.–Ebinuma (japán) 10–0. A 3. helyért: Szabó–Ganbaatar (mongol) 10–0. Végeredmény: 1. Ungvári Miklós, 2. Ebinuma, 3. Szabó Frigyes és Margelidon

81 kg. 1. forduló: Kurtán Zsombor–Busch (svéd) 0–10; Gőz Roland–Mendiola (spanyol) 0–10; Iklódi Máté–Guilheiron (brazil) 0–10; Ungvári Attila–Toniste (észt) aranyponttal 10–0. 2. forduló: Ungvári A.–Urquiza (spanyol) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Ungvári Attila–Pacek (svéd) 0–7. Végeredmény: 1. Alan Kubecov (orosz), 2. Kohara (japán), 3. Muki (izraeli) és Pacek

Nők. 63 kg. 1. forduló: Cservenák Anna–Del Toro Carvajal (kubai) 0–7; Balogh Daniella–Pascoalino (brazil) 0–10; Polyák Krisztina erőnyerő. 2. forduló: Polyák–Jang Csün-hszia (kínai) 0–10. Végeredmény: 1. Noucsi Aimi (japán), 2. Trajdos (német), 3. Ozdoba-Blach (lengyel) és Leski (szlovén)

70 kg 1. forduló: Balogh Sára–Rodríguez (spanyol) 0–10; Lőrinc Renáta–Vargas-Koch (német) 0–10; Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Kirjejeva (orosz) 10–0. 3. forduló: Gercsák Szabina–Taeymans (belga) 10–0. Negyeddöntő: Gercsák Szabina–Van Dijke (holland) 0–10. A vigaszágon: Gercsák Szabina–Aszma Niang (marokkói) 0–10. Végeredmény: 1. Nizoje Szaki (japán), 2. Van Dijke (holland), 3. Connway (brit) és Zupancic (kanadai), ...7. Gercsák Szabina

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik