Súlyemelés: Nagy Péter 4., Gyurkovics Ferenc 6. az Elnök Kupán

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.11.23. 17:01
Nagy Péter összetettben negyedik lett a plusz 105 kilogrammos kategóriában, míg Gyurkovics Ferenc a 7. helyen végzett a 105 kilogrammosok között, az Elnök-kupáért kiírt moszkvai pénzdíjas súlyemelő Grand Prix-versenyen.

A meghívásos viadal szombati versenynapján a Pécsi SE 34 esztendős sportolója hat igen komoly rivális társaságában igyekezett helytállni, bár előzetesen elárulta, hogy nehéz lesz a számára tizedik helyet hozó októberi, lengyelországi világbajnokságon elért 380 kilogrammos összeredmény elérése, de még megközelítése is. Ugyanakkor remélte, hogy az ellenfelek is könnyítettek az edzésmunkán a vb-t követően.

Ez utóbbi várakozást erősítve önmagához képest mindenki alacsonyabb súlyon kezdett, így Gyurkovics is, aki Wroclawban 178 kilóig jutott szakításban. A moszkvai Mityiscsi Arénában 160-on indított, majd a 167 után újabb remek gyakorlattal 171 kg-on zárt, ezzel az első fogásnemben a 6. lett.

Lökésben hasonlóképpen egy vetélytársát – jelesül a lengyel olimpiai bronzérmes Bartlomiej Bonkot – tudta megelőzni csak, annak dacára, hogy a 185-öt követően a 195-öt, majd a 202-t is megtartotta a feje felett, ezzel a fogásnemben hatodik, míg összetettben 373 kilóval hetedik, azaz utolsó lett.

„Fogalmam sem volt, hogy milyen erőben vagyok, mert nem sok edzésem volt a mostani verseny előtt. Ehhez képest hat jó fogással zártam, s annyit löktem, mint a világbajnokságon, úgyhogy nem volt ez rossz” – összegzett Gyurkovics Ferenc.

A győzelmet az oroszok tavalyi és idei Eb-ezüstérmese, Makszim Sejko szerezte meg 413 kilós összproduktummal.

A nők plusz 75 kg-os súlycsoportjában világcsúcs született: a korábbi két oroszországi Grand Prix-n is első hazai klasszis, az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Tatyjana Kasirina ragadta el – 334 kg-ot teljesítve – a korábbi összetett rekordot a kínai Csou Lu-lutól, aki a tavalyi londoni olimpián 333 kilóval szerzett aranyérmet. Ily módon a kategóriagyőzelemért járó ötezer dollár mellé még hatezer dollár külön prémiumot is kapott a hazai kedvenc.

A moszkvai Mityiscsi Arénában rendezett meghívásos viadal befejező napjának esti programjában Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés 27 éves súlyemelője, aki az októberi, lengyelországi világbajnokságon 411 kilóval hatodikként végzett összetettben, szakításban magabiztosan kezdett. A 182 kilós kezdőgyakorlat után nagyot ugorva a 188 kilogramm is sikerült neki, az egyéni csúcsával azonos 192-vel azonban már nem bírt, így is a harmadik lett a fogásnemi sorendben a maga 156 kilós testsúlyával a nyolctagú társaság legnehezebbjeként.

A fogásnemi éremért viszont nem jár pénz, csak az összetettben szerzett dobogós pozíció "fizet", a szegedi óriás pedig végül lemaradt a kétezer dollárral jutalmazott bronzérmes helyről. Lökésben ugyanis a moszkvai GP-t jogi egyetemi államvizsgái közé beiktató Nagy ötödikként ért célba, mivel a 217 és a szintén eredményes 224-es gyakorlatát követően a 228 kilogramm kifogott rajta. Ez azt is jelentette egyben, hogy összetettben 412 kilogrammal negyedikként zárt. A kategóriaelsőséget az egyiptomi Ehsszan Mohamed szerezte meg 422 kg-mal.

"Nem sok hiányzott az egyéni csúcshoz lökésben sem, kár, hogy az utolsó fogásaim nem sikerültek. A 412 kiló ezzel együtt az idei legjobb összetett eredményem, úgyhogy nem lehetek elégedetlen" - értékelt Nagy Péter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik