Boczkó Gábor bronzérmet szerzett a plovdivi Európa-bajnokságon

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2009.07.16. 18:14
Az ötszörös konstinensbajnok Boczkó Gábor bronzérmet szerzett csütörtökön a párbajtőrözők között a plovdivi vívó Európa-bajnokságon. A címvédő Imre Géza 17., Somfai Péter 22., Rédli András pedig 64. lett a 104 tagú mezőnyben.
Fotó: Meggyesi Bálint (NS-archív)
Fotó: Meggyesi Bálint (NS-archív)

A viadal honlapja szerint az óriási, 104 tagú mezőnyben a selejtezőcsoportjából mind a négy magyar továbblépett, igaz, Rédli Andrásnak már a 64-es táblára kerülésért is pástra kellett lépnie. Itt győzött, így Boczkóhoz, a címvédő Imre Gézához és Somfalvi Péterhez hasonlóan a 32 közé jutásért vívhatott.

Ebben a körben Rédli nem bírt az olasz Alfredo Rotával, Boczkó és Imre ugyanakkor könnyed győzelemmel, Somfai pedig nagy csatában jutott tovább.

A nyolcaddöntőért az ötszörös Eb-győztes Boczkó a lengyel Tomasz Motykát múlta felül 15:11-re. Imre a spanyol David Espana, míg Somfai az észt Nikolai Novosjolov ellen vívott kiélezett mérkőzést, s mindkét találkozón egyetlen tus döntött, egyaránt a riválisok javára.

A Pekingben olimpiai negyedik Boczkó Gábor a bolgár Kiril Marinov és a lengyel Tomasz Motyka legyőzése után nagy csatában kerekedett felül Nikolai Novosjolovon. Az észt párbajtőröző fél perccel a vége előtt még 12:9-re vezetett, innen egyenlített Boczkó, majd a ráadásban nagyon gyorsan a győztes találatot is bevitte.

A negyeddöntőben Boczkó a spanyol José Luis Abajóval találkozott, akitől tavaly a nyári játékokon a bronzmérkőzésen kikapott. Ezúttal az asszó feszültségét jobban bírva, eredményes végjátékkal magabiztosan nyert.

Boczkó az elődöntőben a francia Ulrich Robeirivel találkozott, és 15:12-es vereséget szenvedett, így bronzérmet szerzett. Az első három percben a francia párbajtőröző 5:2-es vezetéshez jutott, előnyét az asszó végéig megőrizte. Boczkó a második szakasz végére egy tusra (8:9) felzárkózott, ám megint nőtt a különbség.

A nap másik számában, női kardban egyetlen magyar sem jutott be a legjobb 16 közé.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG (PLOVDIV)

a 128 között
Rédli András–Vitalij Zaharov (fehérorosz) 13:12

a 64 között
Boczkó Gábor–Kiril Marinov (bolgár) 15:7
Imre Géza–Francesco Martinelli (olasz) 15:8
Somfai Péter–Michael Kauter (svájci) 15:13
Alfredo Rota (olasz)–Rédli 15:11

a 32 között
Boczkó–Tomasz Motyka (lengyel) 15:11
David Espana (spanyol)–Imre 15:14
Nikolai Novosjolov (észt)–Somfalvi 15:14

a 16 között
Boczkó Gábor–Nikolai Novosjolov (észt) 14:13

a negyeddöntőben
Boczkó–José Luis Abajo (spanyol) 15:10
Ulrich Robeiri (francia)–Jörg Fiedler (német) 15:9
Sven Schmid (német)–Bogdan Nyikisin (ukrán) 8:7
Gauthier Grumier (francia)–Jérome Jeannet (francia) 15:7

ELŐDÖNTŐ
Ulrich Robeiri (francia)–Boczkó Gábor 15:12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik