Ismét vele volt az Erő: Phil Taylor lemosta Raymond van Barneveldet

Vágólapra másolva!
2009.01.04. 23:40
Címkék
Phil Taylor, a sportág élő legendája karrierje 14. világbajnoki címét nyerte meg vasárnap este Londonban, miután a fináléban 7–1-re legyőzte a holland Raymond van Barneveldet. Taylor 2006 óta először végzett az első helyen világbajnokságon, és sikerével alaposan visszavágott a két évvel ezelőtti kudarcért.
Taylor 14-edszer ünnepelhetett vb-címet
Fotó: Action Images
Taylor 14-edszer ünnepelhetett vb-címet
Taylor 14-edszer ünnepelhetett vb-címet
Fotó: Action Images
Taylor 14-edszer ünnepelhetett vb-címet

A 2009-es darts világbajnokság döntőjében összejött az az álompárosítás, amire a sportág szerelmesei 2007 óta vártak: a jelenkori darts talán két legnagyobb alakja, az angol Phil Taylor és a holland Raymond van Barneveld találkozott egymással.

A két évvel ezelőtti fináléban (amelyet sokan minden idők legnagyobb dartsmérkőzésének tartanak) a holland játékos diadalmaskodott – így a 13-szoros világbajnok Taylornak volt miért visszavágnia. Noha a The Power („az Erő”) becenévre hallgató legenda nagyon magabiztosan játszott a vébé eddigi mérkőzésein, nem várt rá egyszerű feladat, hiszen Van Barneveld is fantasztikus formában volt: a negyeddöntőben például a világbajnokságok történetének első kilenc nyilas legjét produlálta.

A döntő első szettjét simán hozta Taylor, sőt, a másodikban sem izzadt meg különösen: Barneveld nem tudott kiszállni a második legben, ezt megbüntette az angol, aki a harmadik legben elsőre kiszállt.

A harmadik szettben sikerült a szépítés a holland játékosnak, noha ekkor sem volt igazán magabiztos: 2–2-es legállásnál nem sikerült a kiszálló, de Taylor keze is megremegett a dupla 16-on, és a második lehetőséggel már élni tudott Van Barneveld. Ezzel 2–1-re módosult az állás, és ekkor még kevesen gondolták volna, hogy a 2007-es világbajnok nem nyer több szettet a mérkőzésen.

Pedig így történt. A negyedik szettben hihetetlen játékot produkált a két játékos, csak úgy röpködtek a 180-as dobások, és ebben a partiban is döntő legre került sor 2–2-nél. Raymond van Barneveld ismét elrontotta a kiszállót, Phil Taylor pedig nem kegyelmezett.

A lélektani fordulópont talán az ötödik szettben következett, amelyet Van Barneveld kettő nullás előnyről vesztett el (Taylor 11 nyilas leggel húzta be a szettet) – ekkor már érezni lehetett, hogy a holland nem tudja megszorítani Taylort, annyira bizonytalanul dobta a kiszállókat.

A továbbiakban Taylor már nem engedte ki a kezéből az előnyt, és 7–1-re megnyerte a finálét, visszavágva ezzel a két évvel korábbi vereségért. Az angol legenda háromnyilas átlaga egészen elképesztően magas, 110.94 volt, ez pedig rekordnak számít.

„Egy gép ellen játszottam. Gratulálok Philnek, egyszerűen brilliáns volt. De visszatérek, ne aggódjanak. Bár nem tudom, mit kell tennem ahhoz, hogy legyőzzem ezt az embert. Úgy tűnik, napi tíz óra edzés nem elég hozzá” – mondta a vesztes Van Barneveld a finálé után.

A holland szomorúsága érthető, a győztessel ezzel szemben madarat lehetett volna fogatni. „Hihetetlenül boldog vagyok. Sajnálom Raymondot, de egyikünknek veszítenie kellett. Nagyon örülök, hogy nem én lettem az” – mondta az immár 14-szeres világbajnok Taylor.

Hiányérzet ugyanakkor benne is maradt: „Egy kilenc nyilas szép lett volna. Most nem sikerült, de majd legközelebb…”

Phil Taylor tehát 2006 óta először ismét világbajnoki címet ünnepelhetett, bár a nagy csata elmaradt, hiszen a vártnál jóval könnyedebben vette vissza jól megérdemelt helyét a dartsvilág trónján.

PDC DARTS-VB

DÖNTŐ
P. Taylor (angol)–Van Barneveld (holland) 7–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik