Darts-vb: Egyikünk élete örökre megváltozik, azért ez elég nagy tét – Humphries

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.01.03. 13:29
null
Luke Littler és Luke Humphries játssza a darts-vb döntőjét (Fotó: Getty Images/NS-montázs)
Minden idők legfiatalabb darts-vb-szereplője, Luke Littler és a világbajnokság előtt legesélyesebbnek kikiáltott Luke Humphries játssza szerda este a 31. PDC-vb döntőjét a londoni Alexandra Palace-ban. Ha mindketten azt a formát hozzák, amit az elődöntőben láttunk tőlük, igazi klasszikus lehet a finálé.

A világbajnokság eddigi hat legmagasabb mérkőzésátlagából ötöt Littler és Humphries jegyzett, a 16 éves újonc háromszor jutott 105-ös körátlag fölé, míg a döntőbe jutással világelsővé váló honfitársa 108.74-es elődöntős körátlaga az idei vb eddigi legmagasabbja. Kedd este Littler is brillírozott, 106.05-tel verte meg Rob Crosst.

A VB ELŐTT ÍRTUK LITTLERRŐL ERŐSORRENDÜNKBEN

15. LUKE LITTLER (angol)
Életkor:
16
Világranglista: 164.
Legjobb vb-szereplés: újonc
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 96.84
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 13
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 37.76%
Bevonulózene: Pitbull – Greenlight
1. fordulós ellenfél a vb-n: Christian Kist (holland)
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Andrew Gilding (angol)

Az idei világbajnokság egyik üde színfoltja lehet a még csak 16 éves Littler, a PDC utánpótlás-sorozatának (Development Tour) második helyezettje Gian van Veen mögött, a PDC ifjúsági világbajnoka (éppen a hollandot győzte le a fináléban). A 16. életévének januári betöltésével szerzett jogot arra, hogy PDC-versenyeken induljon, és ahol szóhoz jutott, emlékezetest alkotott, a Modus-sorozat 8. fordulójának döntőjét 117.88-as átlaggal nyerte meg. Az idén még kevés PDC pontszerző versenyen indult (ez magyarázza a 13 tökéletes körét, az összes versenyt tekintve 599 180-nál jár idén), a Development Tour-szereplésével megszerezte a Pro Tour-kártyát, így sokszor fogjuk látni. A vb-n a második fordulóban mindjárt Andrew Gildinggel játszhat, s ha rajta túljut, sorban akár James Wade, Peter Wright, majd Gary Anderson vagy Gerwyn Price következne.

EZ TÖRTÉNT A VB-N

1. forduló: Christian Kist (holland) 3:0, 106.12-es átlag
2. forduló: Andrew Gilding (angol, 20.) 3:1, 92.65
3. forduló: Matt Campbell (kanadai) 4:1, 97.19
Nyolcaddöntő: Raymond van Barneveld (holland, 29.) 4:1, 105.01
Negyeddöntő: Brendan Dolan (északír) 5:1, 101.93
Elődöntő: Rob Cross (angol, 8.) 6:2, 106.05

Az ágrajzban felsorolt nagyágyúk közül Gildingen kívül senkivel sem kellett szembenéznie Littlernek, Wade helyett Matt Campbell várt rá, Wright is hamar kiesett, Price és Anderson helyett pedig Brendan Dolan lett az ellenfele a nyolc között. Az elődöntőig csak két kiemelttel találkozott, összesen négy szettet vesztett el. Az első igazi vb-esélyes ellenfele, Rob Cross is csak a meccs elején tartotta vele a lépést, de 3:2 után már csak Littler nyert szettet.

Miután Kovács Álmos ellen a junior-vb-cím megszerzésével melegített az Alexandra Palace-ban, a vb-főtáblán Christian Kist ellen minden idők legfiatalabb vb-meccsgyőztesévé vált Littler, majd minden idők legfiatalabb vb-döntőse lett, és világbajnoka is lehet. Ha ez idén nem jön össze, még lesz rá ideje, Michael van Gerwen ugyanis 2014-ben 24 évesen és 9 hónaposan lett a PDC eddigi legfiatalabb vb-nyertese. Ötven 180-as körnél jár a vb-n Littler, senki sem debütált olyan jó körátlaggal a PDC vb-jén, mint ő.

„Próbálok szerdán is a játékra koncentrálni. Luke Littler akarok maradni, lazán venni az utolsó akadályt is. Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy a magasba emelem a trófeát, előbb játsszuk le a meccset” – mondta Littler a döntőről.

A VB ELŐTT ÍRTUK HUMPHRIESRÓL ERŐSORRENDÜNKBEN

1. LUKE HUMPHRIES (angol)
Életkor:
28
Világranglista: 3.
Legjobb vb-szereplés: negyeddöntő (2019, 2020, 2022)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 98.40
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 587
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 41.07%
Bevonulózene: DNCE – Cake by the Ocean
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Lee Evans (angol)/Sandro Eric Sosing (Fülöp-szigeteki)

Szinte tökéletes volt Luke Humphries 2023-as idénye, a hab a tortán a világbajnoki cím lenne. Nyert két Players Championship-tornát, a European Touron egyszer diadalmaskodott és szerepelt másik öt döntőben (Budapesten kilencnyilast dobott a fináléban), a négy őszi major tornából hármat is megnyert, a pontszerző versenyeken 110-zel több 180-ast dobott, mint a kategóriában második Dave Chisnall. Csúcsformában érkezik az Alexandra Palace-ba, az önbizalma az egekben van, és az ágrajzra sem panaszkodhat. Michael Smith tavaly hasonló előjelekkel érkezett, és a trófeával távozott, Humphries célja sem lehet más.

EZ TÖRTÉNT A VB-N

1. forduló: erőnyerő
2. forduló: Lee Evans (angol) 3:0, 93.58
3. forduló: Ricardo Pietreczko (német) 4:3, 91.38
Nyolcaddöntő: Joe Cullen (angol, 14.) 4:3, 99.23
Negyeddöntő: Dave Chisnall (angol, 11) 5:1, 103.50
Elődöntő: Scott Williams (angol) 6:0, 108.74

Humphries ősszel csak James Wade-től kapott ki televíziós tornán, de a világbajnokságon a torna fő esélyeseként két mérkőzésen is nagyon küszködött. A német Ricardo Pietreczko ellen 1:3-ról nyert 4:3-ra, miközben az Alexandra Palace lelátóját megtöltő német szurkolósereggel is meg kellett küzdenie. Joe Cullen ellen 0:2-ről fordított, honfitársának meccsnyila is volt ellene, hatalmas csatában, a döntő szettben hirtelen halálban nyerte meg a nyolcaddöntőjét.

A nyolc között sikerült emelnie játéka színvonalán, Dave Chisnall ellen 103.5-ös, Scott Williams ellen 108.74-es körátlagot ért el, és a két meccsen egyetlen szettet vesztett. Littlerhez hasonlóan 50180-as körnél tart, eggyel Chris Dobey mögött, azaz a fináléban a vb-cím mellett a legtöbb 180-ért járó különdíjért is megy majd a harc.

A 28 éves Humphries – aki az elmúlt két évben rengeteget fogyott – a döntőbe jutással világelső lett, de nem állna meg itt.

„Nem gondoltam, hogy karrierem ilyen korai szakaszában vb-döntőbe jutok és világelső leszek, még mindig fiatalnak érzem magam – mondta Humphries a mérkőzés után. – Az előző két év kemény munkájának gyümölcse ez az eredmény, és sikerült jól időzíteni életem formáját. Igyekeztem az elődöntőben jól játszani, nehogy azt higgyék, esélytelen vagyok Luke Littler ellen. Egyikünk először lesz világbajnok, sajnos nem lehetünk bajnokok mindketten, ezért nagyon parázs meccsre számítok. Luke-nak nincs idegrendszere, de egyikünk élete örökre megváltozik, azért ez elég nagy tét.”

A döntő játékvezetője a hivatalos tornáktól a vb után visszavonuló Russ Bray lesz, az egyedi hangú szpíker a 28. világbajnokságán a fináléval búcsúzik el, jövőre már csak bemutatóversenyeken, köztük World Series-viadalokon láthatja a közönség.

A meccset, amelyet a Nemzeti Sport Online-on élő szöveges tudósítással követhet, itthon a Sport1 közvetíti, Fülöp László kommentátor mellett Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd ül majd a stúdióban.

DARTS
31. PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
A DÖNTŐ
Szerda, 21.00
(Tv: Sport1)
Luke Littler (angol)–Luke Humphries (angol, 3.) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik