Erőállóképesség-fejlesztés: nem szégyen egyet visszalépni a fejlődés érdekében

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 10:58
Az edzőteremben is nagy jelentősége van az erő-állóképességnek, Zámbó Ádám személyi edző ad tippeket ennek fejlesztésére.

Úgy szuszog valaki az edzőteremben, mint a barlangjából előbúvó barnamedve? A hatodik ismétlésnél már patakokban folyik a mellettünk állóról a víz?

A Zámbó Ádámmal készült sorozatunk előző részében arról volt szó, vajon mitől ájulnak el néhányan az edzőteremben, mitől függ, kinek milyen az állóképessége, hiszen ez határozza meg, hányszor és milyen intervallumban vagyunk képesek megismételni egy adott gyorsaságot és erőt igénylő mozgássort. Ezúttal az erő-állóképességről ejtünk szót, a Life1 Fitness edzője szerint az alapozás utáni legfontosabb páros az erő-állóképesség.

De mi is az az erő-állóképesség?


Az erő-állóképesség a szervezet elfáradással szembeni ellenálló-képessége. Különösen fontos a hosszú időtartamú sportágaknál, mint a futás, úszás, kerékpározás, a különböző küzdősportok, és még sorolhatnánk.

„Ezeket aztán később, egy adott szint elérése után megemelt terheléssel (gyengébb gumipánt, leengedésnél esetleg pluszsúly) is elő lehet venni, hiszen a korábban megterhelő gyakorlat később már nem jelent kihívást.

Ez az elv bármilyen gyakorlatnál alkalmazható, tehát ha nem tudjuk elvégezni a szükséges ismétlésszámot, érdemes a könnyített vagy egyszerűbb verziót alkalmazni, amíg el nem érjük a kívánt erő-állóképességi szintet.”

Nyugodtan feszegessük a határainkat


De mindez nem azt jelenti, hogy ne feszegethetnénk a határainkat. A sérülésveszélyt azonban érdemes szem előtt tartani, hiszen egy erősebb gyakorlatnál már a koordináció is romolhat.

„Fontos tudni, hogy nagyobb terheléssel is fejlődik az állóképesség, viszont nem olyan mértékben, mint a végrehajtáshoz szükséges erő. Érthetően ez azt jelenti, hogy izomerővel el tudnánk végezni akár tíz ismétlést is, viszont korábban elfáradunk. Érdemes kitűzni a célokat és meghatározni a prioritást. Olyan ez, mint egy épület alapozása. Megfelelő alapokkal a későbbi nagyobb terhelés is kezelhetőbb, egy esetleges betegség vagy kihagyás esetén nem lesz akkora a visszaesés, illetve hosszan tartó edzés közben nem fogy el olyan hamar a szufla.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik