Edzőterem és okoskütyük

Vágólapra másolva!
2020.08.31. 15:54
Ezúttal egy olyan jelenséget szeretnénk górcső alá venni, amely egyre inkább megfigyelhető a konditermekben, ez pedig nem más, mint az edzés „digitalizációja”.

Jómagam is ellátogatok időnként konditerembe, persze az aktuális elszántsági szintemtől függően. Vagyis nem egy profi sportembert kell itt elképzelni, aki hideg acélt hajlítani jár le az edzőterembe, inkább egy elkényelmesedett pasit, aki kénytelen rávenni magát heti kétszer ilyesmire, hogy csökkentse/visszafordítsa a napi két túró rudi (igen, a nagyobb) elfogyasztásával járó fizikai változásokat.

Minden kezdet nehéz


Általában, mielőtt tettlegességig fajulna a helyzet, az átlagember átmegy a klasszikus halogatásokon és kifogásokon, kezdve azzal, hogy „majd télen elkezdem”, egészen addig, hogy „majd holnap”. Amikor azonban eljön a nap, hogy acélos vázizomzatot építsünk/esetleg kissé kontúrosabbá (na jó, láthatóvá) tegyük a már meglévőt, akkor a mai világ elvárásainak megfelelve erről ismerőseinket, barátainkat azonnal informáljuk, azaz „becsekkolunk” valamelyik közösségi portálra a konditeremből, hogy ők is tudják: a prófécia beteljesült. Szóval lényegében az első konditermi gyakorlatunk nem más, mint hogy posztoltunk róla a telefonunkkal.

Ha elég elvetemültek vagyunk ahhoz, hogy kardióra adjuk a fejünket, a standard konditermekre jellemző rádió helyett jobban előcsalogatható belőlünk a vadállat, ha valami olyan zenét hallgatunk, ami felpörget, motivál. Ez megvalósítható egy mp3 lejátszóval, de ha már a telefon nálunk van, akkor célszerű azon hallgatni a viking sárkányölőmetált vagy az agresszív latin rapet, kinek mi jön be. Viszont ha nem akarunk bonyodalmakat, akkor inkább kerüljük a telefonhoz vezetékkel csatlakoztatható fül/fejhallgatókat. Ezek bizony nem ilyen környezetbe valók, ezért mindenképpen jó befektetés egy vezeték nélküli füles beszerzése.

Kardió során praktikus tud lenni, ha a telefont karpántra rögzítjük, így a futópad/ellipszis trainer vagy egyéb, egykor az inkvizícióban alkalmazott eszköz nyüstölése közben nem kel életre a telefon a zsebünkben (akinek már kellett ilyen miatt előkerítenie a PUK1 kódot, az tudja miről beszélek), nem rázkódik, nem veri szét a combunkat.

Ezek a kütyük ugyan nem végzik el a gyakorlatokat helyettünk, de jelentősen javítják a rálátásunkat arra, hogy jól csináljuk-e, amit csinálunk, és kényelmesebbé, szórakoztatóbbá teszik a mozgást. Amikor a kitűzött céljaid elérésére törekszel, legyen az fogyás, alakformálás, izomtömeg-növelés, remek bajtársaid lesznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik