Negyvenéves a hawaii Ironman-vb

Vágólapra másolva!
2018.10.11. 15:44
A hét végén 42. alkalommal rendezik meg a triatlon alapjait adó Ironman-sorozat világbajnokságát. A sportág legfontosabb megméretésén ismét rajthoz áll Flander Márton.

Fogadásból indult, ám a világ egyik legnépszerűbb sportága, a triatlon nőtt ki belőle, profik és szabadidős sportolók milliói készülnek fel évente az embert próbáló megméretésre, amelyet a Hawaiion állomásozó San Diegó-i hadosztály három tagja talált ki. John Collins, John Dunbar és egy harmadik társuk beszélgetéséből született meg 1978-ban az a kihívás, amely 3.8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és egy klasszikus maratoni táv lefutásából állt.



Az idén alapítása 40. évfordulóját ünneplő viadalt 1978 és 1980 között Oahun rendezték meg, amely három versenyt kapcsolt össze: a Waikiki Roughwater úszást, az Oahu kerékpáros versenyt, valamint a Honolulu Maratonit. 1981-ben a verseny átköltözött egy kevésbé városias szigetre, a Kailua-Kona öbölbe, s 1982-ben az addigi tavaszi viadal megtartása után ősszel is rendeztek egy versenyt. Azóta minden ősszel itt fogadják a világ legjobb versenyzőit. Az Ironmannek a férfiaknál két hatszoros bajnoka is van, az amerikai Dave Scott és Mark Allen a sportág legendája, míg a hölgyeknél Paula Newby-Fraser nyolcszor tudott győzni, nem véletlenül hívták őt Kona királynőjének.

A legjobb Ironman-versenyzők minden ősszel Hawaiion csobbannak a vízbe

A jelenkort a férfiaknál a németek (2014 óta az ő versenyzőik nyernek), a nőknél a svájci Daniela Ryf uralja, a hölgyeknél ő a pályacsúcs tartója, míg a férfiaknál a tavalyi győztes Patrick Lange.


A magyarok közül a legjobb eredmény Kropkó Péter és Csomor Erika nevéhez fűződik, előbbi kétszer volt hetedik, utóbbi 2008-ban negyedik helyen ért célba a profi versenyzők között.



Idén, a 42. versenyen Flander Márton szerepel.


A világbajnokságnak ettől az évtől új kvalifikációs rendszere van: a 2019-es erőpróbán a pro kategóriában azok a versenyzők indulhatnak, akik az Ironman-sorozat versenyein győzelmet szereznek.


https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=ocAOSgmV2Uw

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik