A világ legfurcsább túrája az égbe vezető lépcsőkön

Vágólapra másolva!
2023.03.01. 17:29
A második világháborúban egy rádióállomás miatt kellett megépíteni a 3922 lépcsőfokot, a későbbi túrázók nagy örömére.

A második világháborúban az amerikai haditengerészet építtette meg Oahu szigetén a Haiku rádióállomást, amelynek segítségével kapcsolatot tarthattak a Csendes-óceánon szolgálatban lévő hadihajókkal. Az antennákat minél magasabbra kellett telepíteni a sikeres rádiózáshoz, és ezt egy lépcső kiépítésével érték el.

Csaknem négyezer lépést kell megtenni ahhoz, hogy az ember felérjen a hegy tetejére, ám ez nem mindenkinek sikerült. Bár a falépcsőket a háború után fémszerkezet váltotta fel, egyre több lett a kisebb baleset, hiszen túrázók tömege akarta végigjárni a látványos útvonalat, ezért 1987-ben lezárták a lépcsősort.


A problémát persze nem sikerült megoldani, a kalandot kereső természetjárók ugyanolyan örömmel keresték fel a Haikut, a legkevésbé sem zavarta őket a tiltó tábla. Így az is szóba került, hogy a további gondok elkerülése végett lebontják a lépcsősort, amit persze sokan elleneztek, és mozgalom indult a különleges feljáró megmentéséért.

Bár a túra teljesítése egyáltalán nem könnyű, ráadásul sokan egy rendkívül veszélyes mellékágon jutnak el a lépcsőkig, mindössze egy halálesetet jegyeztek fel – egy 62 éves férfi hunyt el mászás közben – szívrohamban.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik